Βρυξέλλες – Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ημερίδα για τον Πολιτισμό.

Βρυξέλλες – Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ημερίδα για τον Πολιτισμό.

Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρολιάκος, όπου μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Γεωργούλης.

Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του πολιτισμού στην Ελλάδα, τόσο σαν διαχείριση και προστασία του Αρχαίου, όσο και του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Τόνισε, πως το αγαθό του πολιτισμού είναι θεμελιώδες στοιχείο της Ελλάδας, ακριβή κληρονομιά του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα ο πολιτισμός, είτε ως διαχείριση των αρχαίων θησαυρών είτε ως Σύγχρονος Πολιτισμός, υποβαθμίζεται και ενδιαφέρει τους κυβερνώντες μόνον από την οικονομική του πλευρά.

Έτσι, έχουμε απαράδεκτες ενέργειες εναντίον του Πολιτισμού.

  • Στον βωμό του κέρδους, δημιουργήθηκαν τσιμεντένιοι διάδρομοι στον Παρθενώνα, το σπουδαίο παγκόσμιο μνημείο Πολιτισμού και Δημοκρατίας, για διευκολυνθούν τάχα οι επισκέπτες.
  • Η ελλιπής φροντίδα των αρχαιολογικών χώρων, είχε ως αποτέλεσμα να καεί ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών.
  • Δρομολογείται η μετατροπή των μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΙΔ, πράγμα που τα απομακρύνει από την δημόσια ευθύνη και φροντίδα.
  • Στην Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια εργασιών για το Μετρό ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη βυζαντινή Πομπηία, τεμαχίζονται οι αρχαιότητες για να μεταφερθούν αλλού και μετά να επιστρέψουν, σαν να είναι παιχνίδι πάζλ.
  • Στον Σύγχρονο Πολιτισμό, δυστυχώς, οι καλλιτέχνες δεν στηρίχθηκαν κατά την περίοδο του Covid 19. Η μείωση του τζίρου στις πολιτιστικές δραστηριότητες, αγγίζει το 75%.
  • Υπάρχει παντελής έλλειψη Περιφερειακής Ανάπτυξης.
  • Τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών απειλούνται με νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Ο πολιτισμός είναι αγαθό κοινωνικό. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε στο έλεος της ανταποδοτικότητας. Οφείλουν οι κυβερνήσεις να τον εξασφαλίζουν και για τα οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτα μέρη του πληθυσμού. Η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύει οικονομικά τους νέους καλλιτέχνες αλλά και όσους έχουν ένα καλλιτεχνικό όραμα αξιοπρόσεκτο. Τόσα χρόνια η ΕΕ δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει σοβαρές συνθήκες συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των δημιουργών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της. Θεωρώ πως πρέπει να ενισχυθούν οι συμπαραγωγές και να ενθαρρυνθούν οι καλλιτέχνες στη συνέργεια μεταξύ τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρξουν νομοθετήματα που θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή αμοιβή και διαβίωση.

H τέχνη, ως πολιτισμικό αγαθό αγκαλιάζεται από το κοινό, από τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ιδιαίτερα σε εποχές σαν τη δική μας που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα διαδοχικών κρίσεων, υγειονομικής, οικονομικής αλλά και οικολογικής κρίσης, που γεννούν συμφορές.

Η τέχνη είναι το χάδι στις ψυχές των ανθρώπων και θα τους δίνει χαμόγελο και δύναμη για όλη τους τη ζωή.