Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 21/10/2021.

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 21/10/2021.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ανέδειξε την ανάγκη να τεθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο όχι μόνο ζητήματα γεωπολιτικά, αλλά και ζητήματα πολιτισμού για τα θέματα της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.

Στην ενημέρωση της Επιτροπής από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για τη δραστηριότητά της και τα θέματα της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, ανέδειξα την ανάγκη να τεθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο όχι μόνο θέματα γεωπολιτικά, που προκύπτουν από την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ζητήματα πολιτισμού.
Πέρα από τα θέματα της περιουσίας, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης των Ρωμιών της Πόλης, τόνισα, να αναδείξουμε και ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού όπως είναι η φυλακισμένη βιβλιοθήκη των 50.000 τόμων του Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Δεν έχει αναδειχθεί αλλά είναι θέμα κλοπής πολιτιστικών θυσαυρών.
Η ανάδειξη και η σωτηρία του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα.
Ένα θετικό βήμα είναι η απόδοση της Σχολής του Γαλατά από την κυβέρνηση της Τουρκίας στην Ομογένεια, που μετατράπηκε σε πολύ σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Η πρόεδρος του Κέντρου οργάνωσε έκθεση για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, «Τα 206 Δωμάτια της Σιωπής».
Πρότεινα προφορικά στον Πρόεδρο της Βουλής την παρουσίαση αυτής της έκθεσης στη Βουλή των Ελλήνων και αυτός, προφορικά επίσης, συμφώνησε.
Υπάρχουν ακόμη θέματα συντάξεων και απολυτηρίων Μέσης Εκπαίδευσης των μαθητών της Ομογένειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τους Κωνσταντινουπολίτες στα θέματα αυτά και ζητά από την κυβέρνηση να τα προχωρήσει. Τώρα πια, που από το 2018 βγήκαμε από τα Μνημόνια και το χρέος ρυθμίστηκε, μπορούμε να δούμε και ζητήματα που απασχολούν την Ομογένεια σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη και έχουν και οικονομικές πτυχές.
Είναι ανάγκη κοινής συνάντησης με τους Ίμβριους, τους Τενέδιους και τους Κωνσταντινουπολίτες ώστε κάθε φορά να αποφασίζουμε, να αναδεικνύουμε και να παλεύουμε κάποιο από τα θέματα, συντονισμένα.