Σκουρολιάκος στο Marathon Press: «Κορωνίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή νοσοκομείου στην Αν. Αττική»

Σκουρολιάκος στο Marathon Press: «Κορωνίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή νοσοκομείου στην Αν. Αττική»

Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Ο υποψήφιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βουλευτής, Πάνος Σκουρολιάκος, μιλά στη MP για τα σχέδια που θέλει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ξαναγίνει κυβέρνηση

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική ή αυτό που παλιότερα ονομάζαμε «Υπόλοιπο Αττικής» είχε ανάλογη πορεία με τη γενικότερα εντυπωσιακή άνοδο που κατέγραψε στα ποσοστά του από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Στις εκλογές του 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πέμπτο κόμμα πίσω από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ με ποσοστό μόλις 4,94%, αλλά τρία χρόνια αργότερα, το 2012, βρισκόταν πρώτος με 19,4% έναντι 13,71% της δεύτερης ΝΔ, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε σβηστεί από τον χάρτη και με 8,24% ήταν έκτο κόμμα.

Το μεγάλο μπαμ ήρθε το 2015 με το εντυπωσιακό 37,09% έναντι 25,91% της ΝΔ να δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ σαφή υπεροχή στην εκλογική περιφέρεια Αττικής.

Λένε βέβαια πως πιο εύκολο είναι να ανέβεις στην κορυφή παρά να διατηρηθείς εκεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάλαβε από πρώτο χέρι αυτό, όταν είδε τη ΝΔ να εκτοξεύεται στο 43,13% και τον ίδιο να υποχωρεί αισθητά πιάνοντας 29,6%.

Τέσσερα χρόνια μετά, τα κόμματα έχουν μπει εκ νέου σε θέσεις μάχης και οι δύο συγκεκριμένοι μονομάχοι διεκδικούν κυβέρνηση αλλά και πρωτιά στην Ανατολική Αττική. Μια περιφέρεια όπου αμφότεροι κατεβάζουν δυνατά χαρτιά παίζοντας… ρέστα.

Μία από τις βασικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο Πάνος Σκουρολιάκος, ιδρυτικό μέλος τόσο του Συνασπισμού της Αριστεράς όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας εκλεγεί βουλευτής το 2015 και επανεκλεγεί το 2019, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την εκλογική περιφέρεια, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Μιλώντας στη MP με φόντο τις επικείμενες εκλογές, ο 68χρονος με πλούσια παρακαταθήκη στο σανίδι και την τηλεόραση ηθοποιός, ανέλυσε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προτεραιότητες και έχρισε ως κορωνίδα της παράταξης τη στήριξη και τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με την κατασκευή ενός νοσοκομείου στην Αν. Αττική.

Τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αν. Αττική δεδομένου ότι στις εκλογές του 2019 παρουσίασε πτώση στα ποσοστά του, την ίδια στιγμή που η ΝΔ είχε τεράστια άνοδο;

Αυτό που προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές είναι να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής. Το 2019 έδωσαν ένα υψηλό ποσοστό, όπως λέτε, στη ΝΔ πιστεύοντας τις ψεύτικες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει για τη λύση των προβλημάτων της περιοχής. Υποσχέσεις, δημιουργία υψηλών προσδοκιών, θέσεις εργασίας πολλές και καλά πληρωμένες, ώσπου τελικά διαψεύστηκαν τα πάντα παταγωδώς. Τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αν. Αττική κατά την κρίση σας;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική είναι χρόνια, πολύ συγκεκριμένα και απασχολούν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής μας. Αναφέρω ενδεικτικά, το Αποχετευτικό, το Οικιστικό, τη διαχείριση απορριμμάτων, το υγειονομικό και τέλος το παραλιακό μέτωπο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα βασικά προβλήματα της Ανατολικής Αττικής χρήζουν αντιμετώπισης συνολικής και όχι μεμονωμένης, διότι αν δεν λυθεί το οικιστικό, για παράδειγμα, δεν μπορεί να λυθεί ούτε το αποχετευτικό, ούτε το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων, ούτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο παραλιακό μέτωπο.

Όσον αφορά στο μείζον θέμα του Οικιστικού, θα ήθελα να σημειώσω πως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε τροπολογία, για την παράταση της εκτός σχεδίου δόμησης, που στην Ανατολική Αττική έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις μια και δεν έχει οριστικοποιημένα όρια οικισμών και μη εγγεγραμμένα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Δυστυχώς, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και βέβαια οι βουλευτές της ΝΔ στην Ανατολική Αττική, δεν στήριξαν την πρόταση που θα ανακούφιζε πολλούς συμπολίτες μας.

Η κορωνίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι και θα είναι η στήριξή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας και να μπει ξανά στις ράγες το μεγάλο έργο για την δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Μας κάνετε ωραία πάσα καθώς υπάρχει απαίτηση από την ευρύτερη τοπική κοινωνία για δημιουργία νοσοκομείου είτε στη Νέα Μάκρη, είτε στη Ραφήνα. Είναι κάτι τέτοιο στα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι κάτι ανάλογο διεκδικούν και περιοχές όπως το Μαρκόπουλο;

Η δικαιολογημένη απαίτηση της τοπικής μας κοινωνίας για την δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική πρέπει να γίνει κυρίαρχο μέλημα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας και η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα. Θεωρώ ότι είναι πολύ πρώιμο να μπούμε σε κουβέντα χωροταξίας. Πρώτα απ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε την δημιουργία και μετά να μιλήσουμε για την χωροταξία.

Πόσο κοντά φτάσατε στη δημιουργία νοσοκομείου πριν τις εκλογές του 2019;

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο ποσό για την δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Δυστυχώς, με την αλλαγή της Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε το πλάνο και τα χρήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης αξιοποιούνται για το πάρκο αναψυχής στο Μάτι. Σε δική μου επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο τότε υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, είχε απαντήσει ξεκάθαρα πως το νοσοκομείο δεν θα γίνει, γιατί ‘κοστίζει η λειτουργία του’!

Μια ερώτηση… ταμάμ για όποια αντιπολιτευτική παράταξη… Ποια τα μεγαλύτερα λάθη – παραλείψεις της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά στην Αν. Αττική;

Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή μας είναι η ίδια η Κυβέρνηση. Η οποία μέσα σε λίγα χρόνια όχι μόνο δεν βρήκε καμία λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά δυστυχώς κατάφερε να τα διογκώσει.

Από που να πιάσουμε και που να τελειώσουμε; Από το οικιστικό μέσω της κατάργησης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις Οικιστικές Πυκνώσεις; Από την υποβάθμιση ως την πλήρη απαξίωση των Κέντρων Υγείας; Από την αλλαγή στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, από την προσπάθεια παραχώρησης του παραλιακού μετώπου σε ιδιώτες, από την απώλεια της χρηματοδότησης για την δημιουργία Νοσοκομείου όπως προείπαμε. Θα χρειαστούμε μισή εφημερίδα για να αναλύσουμε και να καταλάβουμε το ποσό μεγάλο κακό έχει υποστεί η περιοχή μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σύγκριση με το νότιο παραλιακό μέτωπο, αυτό της Ανατολικής Αττικής έχει μείνει πίσω σε επενδύσεις. Πώς σχεδιάζετε να το αλλάξετε αυτό;

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ανατολική Αττική χρειάζεται ένα μεγάλο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει όλους τους κύκλους της Οικονομίας. Τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, παράλληλα με τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις και τα έργα υποδομών που χρειάζεται.

Από το 2018, με την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Ανατολική Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και βάσει αυτού του σχεδίου θα κινηθεί ως κυβέρνηση. Πάντα με επίκεντρο τον πολίτη και όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση του ΧΥΤΑ, ενός έργου που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις με τη λογική ότι θα υποβαθμίσει την περιοχή

Δυστυχώς οι ευτυχώς τα ζητήματα του ΧΥΤΑ δεν άπτονται πλήρως των αρμοδιοτήτων ενός βουλευτή αλλά πρωτίστως είναι θέμα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα την Περιφέρεια Αττικής.

Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι πως η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση της Ρένας Δούρου είχε καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τον ΧΥΤΑ που δεν θα λειτουργούσε ως ΧΥΤΑ, αλλά ως μονάδα επεξεργασίας του τελικού υπολείμματος της ανακύκλωσης.

Κάτι τέτοιο δεν θα επέφερε καμία υποβάθμιση στην περιοχή. Δυστυχώς η σημερινή περιφερειακή διοίκηση Πατούλη άλλαξε τον σχεδιασμό και οδηγεί την λειτουργία της χωροθέτησης στον Γραμματικό εκ νέου ως ΧΥΤΑ

Ποια ήταν τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού στο Μάτι κατά την κρίση σας;

Για αυτήν την μεγάλη τραγωδία, πρέπει αναμφίβολα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στην πλάτη του τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούσαν. Τις επιχειρησιακές, θα τις αναλάβουν οι καθ ύλην αρμόδιοι. Το απρόβλεπτο της κλιματικής αλλαγής παίζει τον ρόλο του. Με κάθε τιμή που πρέπει στα αθώα θύματα της πυρκαγιάς, αναμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας την ειλικρινή μας θλίψη γι αυτές τις ψυχές, τους εγκαυματίες και όλους όσοι επλήγησαν με οποιονδήποτε τρόπο από αυτή την πυρκαγιά

Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα παρατημένα Ολυμπιακά Ακίνητα που σαπίζουν εδώ και σχεδόν 20 χρόνια; Υπάρχει κάποιο πλάνο για να πάρει ώθηση η περιοχή από την αξιοποίησή τους;

Όπως προανέφερα ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης που σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων και όχι μόνον.

Υπάρχουν κτηριακά αριστουργήματα της πρώιμης βιομηχανικής εποχής, νεοκλασικά, παραδοσιακά κτίσματα και τόσα άλλα που πρέπει να αναδειχθούν, και να αξιοποιηθούν.

Πηγή: Marathon Press