Οι καλλιτέχνες δεν είναι κορόιδα

Οι καλλιτέχνες δεν είναι κορόιδα

Τίποτα δεν μένει για πάντα κρυφό. Με τίποτα δεν μπορεί να ξεγελά τον λαό διαρκώς κάποιος. Ακόμα κι αν είναι η Νέα Δημοκρατία!

Ένα από τα πρώτα «καμπανάκια» που χτυπούν ήδη προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Κ. Μητσοτάκη είναι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης που διαδέχεται την υγειονομική στη χώρα μας με την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Από τα πρώτα θύματα των οικονομικών συνεπειών, υπήρξε ο χώρος του πολιτισμού και οι καλλιτέχνες. Είναι οι πρώτοι που χτυπήθηκαν. Θέατρα, τηλεοπτικά γυρίσματα και μουσικές σκηνές, διέκοψαν πολύ νωρίς, λόγω έλλειψης θεατών, πριν το κλείσιμο και την καραντίνα που επέβαλε η κυβέρνηση.

Ξαφνικά, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς δουλειά (ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί σκηνής, ηχολήπτες, κλπ). Να σημειώσουμε, πως πρόκειται για έναν εργασιακό χώρο που πάντα έχει πολλά προβλήματα. Η ανεργία, αλλά και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, πραγματικά βασιλεύουν. Σαν να μην έφτανε αυτή η κατάσταση, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και την κάνει ακόμα χειρότερη. Ανακοινώνει την αναστολή παραστάσεων και συναυλιών και για τους επόμενους έξι μήνες. Επιβάλει δηλαδή υποχρεωτική αργία, ακόμα και σε όσους είχαν δουλειά για το καλοκαίρι.

Κορωνοϊός είναι αυτός, υγειονομικό πρόβλημα υπάρχει, να το καταλάβουμε. Αυτό όμως που δεν μπορεί κανείς να αποδεχθεί, είναι το γεγονός ότι ανακοινώνοντας την υποχρεωτική παύση εργασιών, ουδείς από την κυβέρνηση σκέφθηκε ταυτόχρονα να αναγγείλει και κάποια μέτρα στήριξης για τους θιγόμενους. Σαν να μην υπάρχουν. Σαν να είναι πάμπλουτοι και σαν να μην έχουν ανάγκες και υποχρεώσεις.

Βεβαίως οι άνθρωποι του πολιτισμού αντέδρασαν. Απαίτησαν μέτρα αποτελεσματικά. Από τη μεριά της η κυβέρνηση άρχισε να εξαγγέλλει ημίμετρα που δεν ικανοποιούσαν κανένα. Παρουσίαζαν μέτρα που αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων, ως γενναίες παρεμβάσεις που καλύπτουν τους πάντες. Υπουργοί της κυβέρνησης διαφημίζουν τα ημίμετρα. Ο κ. Γεωργιάδης στα κανάλια διαβεβαίωνε πως όλοι οι καλλιτέχνες θα πάρουν το 800άρι. Αναλήθειες. Να δώσουμε ένα παράδειγμα: Ανακοινώθηκε πως όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι ανεργίας α΄ τριμήνου του 2020, θα λάβουν 800 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος η εξαγγελία αυτή, αφορά μόνον 2851 άτομα από τις 95.000 εργαζομένων στον χώρο. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες. Περιπτώσεις δηλαδή που δεν καλύπτουν όλους τους πληττόμενους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, παριστάνοντας ότι μεριμνούν για το σύνολο εργαζομένων και επιχειρήσεων. Βεβαίως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, το είπε ξεκάθαρα. Καπιταλισμό έχουμε, μη ζητάτε να παρέμβει κανένας στις επιχειρήσεις υπέρ των εργαζομένων. Αλλά στον χώρο του πολιτισμού, βαριά πληττόμενες είναι και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές.

Μένουν χωρίς καμία πρόβλεψη λοιπόν όσοι έχασαν προγραμματισμένες δουλειές ( συναυλίες, παραστάσεις κλπ) από τις 20 Μαρτίου και μετά, μιας και δεν υπάρχουν τόσο νωρίς συμβάσεις, με εξαίρεση των φορέων της γενικής κυβέρνησης που σε αυτούς, κατόπιν εντολής του υπουργείου εσωτερικών δεν θα ανανεώνεται καμία σύμβαση που λήγει όσο μένουν κλειστά τα θέατρα. Αβέβαιο το παρόν και μέλλον και για τους εργαζόμενους στις κρατικές σκηνές.

Η αναλγησία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον χώρο του πολιτισμού και τους ανθρώπους της είναι τεράστια. Οι καλλιτέχνες είναι αρεστοί προεκλογικά. Όταν όπως θυμόμαστε, μια θεσμική συνάντηση των εκπροσώπων των καλλιτεχνών με τον νυν πρωθυπουργό, μετατράπηκε σε προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Τότε οι καλλιτέχνες ήταν καλοδεχούμενοι. Τα αιτήματα τους δίκαια. Τώρα που πρέπει Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν μέτρα αποτελεσματικά, οι καλλιτέχνες έγιναν πάλι ψώνια, ανεπάγγελτοι, ενοχλητικοί τεμπέληδες και χομπίστες.

Αλλά τι να κάνουμε; έχουμε την κυβέρνηση που επιλέξαμε…

Όσο για τους καλλιτέχνες; Είναι πολύ ευφυείς για να τους κοροϊδεύετε διαρκώς κ. Μητσοτάκη

Πηγή: Κυριακάτικη Kontra News