Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό σ/ν

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό σ/ν

«Τι να περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση, της οποίας η Υπουργός πολιτισμού κατηγορεί τους καλλιτέχνες ότι αμείβονται με μαύρα χρήματα; Ναι κύριοι μαύρα και κατάμαυρα είναι τα χρήματα και η ζωή μας επί των ημερών σας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές Η λογική και τα αποτελέσματα που περιμένει κανείς να παράξει ένα ν/σ σαν αυτό που συζητούμε, θα φάνταζε ένα νόστιμο αστείο, αν δεν το εννοούσατε σοβαρά.

Έρχεσθε με εξωφρενικά  επιχειρήματα να στηρίξετε ένα εξωφρενικό νόμο για τα εργασιακά. Μας λέτε πολύ  σοβαρά  πως θα καταργήσετε δια νόμου το 8ωρο, μια κατάκτηση των εργαζομένων από τον 19ο αιώνα;  Με ποιόν είστε; Με τον εργαζόμενο ή με τον ΣΕΒ που φανερά χρηματοδότησε τη ΝΔ για να γίνει κυβέρνηση; Και που της χαρίσανε και 250 εκατομμύρια δάνεια! Πάντως με τον εργαζόμενο δεν είστε.

Θα μου πει κάποιος «και τι περίμενες από μια κυβέρνηση που πήρε την επιθεώρηση εργασίας και την ενέταξε σε οργανισμό όπου συμμετέχουν και οι εργοδότες! Γιατί; Για να μην ξεφύγει και κάνει κανέναν έλεγχο παραπάνω και βάλει κανένα πρόστιμο; Μικρό το κακό, γιατί τα πρόστιμα τα μειώσατε κατά 90%.

Τι προβλέπει ο νόμος σας; Για 6 μήνες, δουλειά 10 ώρες την ημέρα. ΧΩΡΙΣ ΕΞΤΡΑ ΑΜΟΙΒΗ. Δηλαδή 300 ώρες υπερορία απλήρωτη. Σε ανταπόδοση, τους άλλους 6 μήνες θα δουλεύετε  μας λέτε  με μειωμένο ωράριο. Βεβαίως τους 6 πρώτους, δεν θα υπάρχει  χρόνος ούτε για την οικογένεια, ούτε για οτιδήποτε άλλο. Τους επόμενους 6 μήνες, τάζετε παράδεισο.  Με συγχωρείτε. Ο εργοδότης που καταπατούσε το 8ωρο όλον τον χρόνο, τώρα που θα το καταπατεί νόμιμα πια, κατά το ήμισυ, θα αρκεσθεί σ αυτό;  Δηλαδή, δεν θα απλώσει χέρι και στο άλλο 6μηνο, το πιο ανθρώπινο… Μα και εδώ ο νόμος σας, έχει προβλέψει ότι επιτρέπεται να σε κρατήσει άλλες 150 ώρες υπερωρία. Καινούριες αυτές. Υπολογίστε λοιπόν: 300 ώρες απλήρωτες υπηρεσίες. Και 150 πληρωμένες, μας κάνει 450 συνολικά. Δηλαδή, 2 μήνες και μια βδομάδα παραπάνω δουλειά.  Ο χρόνος έχει 12 μήνες. Ο εργαζόμενος θα δουλεύει 14 μισό! Με τον ίδιο μισθό έ;  Πως την συλλάβατε αυτή την υπέροχη ιδέα: Μπράβο! Και παραπονεθήκατε πως μιλάμε για γαλέρες και μεσαίωνα;

Όμως υπάρχουν κι άλλα πολλά διαμάντια σ αυτό το νόμο. Απολύσεις. Εδώ, διευκολύνονται οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις. Παράλογο, αλλά αυτό κάνετε. Διαλύετε τα συνδικάτα, τα μόνα που μπορούν να εγγυηθούν την στήριξη των εργαζομένων. Τώρα τις ΣΣ θα τις υπογράφουν μόνο τα εργοδοτικά συνδικάτα. Ο εργοδότης θα αποφασίζει μόνος του δηλαδή. Παραχώρηση θα κάνει μόνο για ατομικές συμβάσεις εργασίας όπου ο εργαζόμενος μόνος και ανυπεράσπιστος, υπογράφει ότι του δίνουν.

Απεργία. Φυσικά το δικαίωμα στην απεργία διατηρείται, γιατί δυστυχώς είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Εκεί μας οδήγησε ο λαϊκισμός!  Έχετε δικαίωμα να απεργήσετε αλλά η απεργία θα πρέπει να είναι επαρκώς δικαιολογημένη. Κάποιος θα δίνει την άδεια, αναλόγως αν του αρέσει ο λόγος για τον οποίο απεργείτε. Δηλαδή, αν του αρέσει ο λόγος για τον οποίο ασκείτε ένα συνταγματικό σας δικαίωμα.

Στον πολιτισμό, ζει και βασιλεύει ένας εργασιακός μεσαίωνας. Εδώ και 10 χρόνια δεν υπάρχει κλαδική ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι πλήρως ανυπεράσπιστος.  Η ΣΣΕ των ηθοποιών καταργήθηκε το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε συμβάσεις; Γιατί ταυτόχρονα με την κατάργηση της σύμβασης η ΠΕΕΘ, το εργοδοτικό σωματείο αυτοδιαλύθηκε. Με ποιόν να διαπραγματευθεί το ΣΕΗ; Με κανέναν! Εδώ βασιλεύουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η χαρά  του εργοδότη. Οι  αμοιβές, έχουν προφανώς συμπιεσθεί προς τα κάτω. Οι συμβάσεις είναι συχνά συμβάσεις μίας μέρας. Κάθε βράδυ ο εργαζόμενος απολύεται και προσλαμβάνεται την επόμενη. Αν και εφόσον! Αν η παράσταση κατέβει δεν υπάρχει η παραμικρή πρόνοια και αποζημίωση και βέβαια οι πρόβες είναι απλήρωτες. Κάνεις 2 μήνες πρόβες χωρίς να πληρώνεσαι ,  με το φόβο να μην μακροημερεύσει η παράσταση.   Πολλές συμβάσεις είναι μειωμένου ωραρίου και για να συμπληρωθεί ένα ένσημο, κάνει κάποιος 2 και 3 παραστάσεις. Περιορισμένος ο χρόνος.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση, της οποίας η υπουργός πολιτισμού κατηγορεί τους καλλιτέχνες ότι αμείβονται με μαύρα χρήματα. Ναι κύριοι μαύρα και κατάμαυρα είναι τα χρήματα και η ζωή μας επί των ημερών σας.