Ομιλία στην Ολομέλεια στο Σ/Ν για την Υγεία

Ομιλία στην Ολομέλεια στο Σ/Ν για την Υγεία

Σ/Ν Υπουργείου Υγείας: “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας”.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στους ιδρυτές και διαμορφωτές του ΕΣΥ Γιώργο Γεννηματά και Παρασκευά Αυγερινό που με το νόμο τους είχαν σαν σκοπό τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού.

Και συνέχισε:
Τονίζω το “δωρεάν” γιατί έχετε δυσανεξία στη δωρεάν Υγεία, τη δωρεάν Παιδεία, τον δωρεάν Πολιτισμό, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι (η κυβέρνηση) χρησιμοποιεί υποτιμητικά τον όρο “τσάμπα”, λες και δεν πληρώνει φόρους ο πολίτης. Χρησιμοποιούν μάλιστα όρους σαν αυτόν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει σε δημόσια πανεπιστήμια, σε δημόσιες Ιατρικές Σχολές και έχουν υπηρετήσει το Δημόσιο.
Οι υπηρεσίες Υγείας οφείλουν να παρέχονται απρόσκοπτα και ισότιμα σ’ όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση.
Ο νόμος για το ΕΣΥ άντεξε τρία μνημόνια, την πτώχευση της χώρας, την περίοδο 2012-14, την περίοδο της πανδημίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει εμφατικά τη Δημόσια Υγεία, δεν την ταρακούνησε ούτε η απόφαση του ΣΤΕ για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Σύστημα Υγείας.
Φέρνει αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο που καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και γυρνά τον υγειονομικό χάρτη της χώρας στην εποχή που νοσοκομείο σήμαινε την ιδιωτική κλινική κάποιου και πρόσβαση είχε όποιος μπορούσε να πληρώσει ή να πουλήσει περιουσία, “σκοτώνοντας ένα σπίτι”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας θα είναι υποτυπώδεις και ανεπαρκείς σ΄ένα Σύστημα Υγείας αποψιλωμένο από προσωπικό.
Όλες οι συλλογικές εκπροσωπήσεις των υγειονομικών είναι απέναντι στο Σ/Ν, επειδή στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με θεσμοθέτηση παράλληλης άσκησης ιδιωτικού έργου απ’ τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Η κυβέρνηση αρνείται να βελτιώσει τους όρους και τις αμοιβές εργασίας με ενίσχυση των δαπανών δημόσιας Υγείας και μετακυλίει το κόστος στους ασθενείς. Αυτοί θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να έχουν ιδιωτική κάλυψη ή περιορισμένη πρόσβαση στην πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων.
Η ταυτόχρονη απασχόληση των γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα στέλνει καθημερινά πελατεία στον ιδιωτικό τομέα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε “κανονικότητες”. Κανονικότητα, είπε, θα είναι η άνιση εξυπηρέτηση όσων έχουν και όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Κανονικότητα, όμως, θα είναι και το πελατειακό σύστημα και η κομματοκρατία στο ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει το σύστημα κρίσεων για το ιατρικό προσωπικό ευνοιοκρατικό. Υποβαθμίζει τα αντικειμενικά κριτήρια όπως προϋπηρεσία, μετεκπαίδευση, κλινικό έργο και προσδίδει κυρίαρχο ρόλο στην προφορική συνέντευξη του υποψηφίου!


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας. Μίλησε λοιπόυν για:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης με 2 δις ευρώ απ’ τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να προσεγγιστεί ο Μ.Ο. της ΕΕ που είναι 7% του ΑΕΠ.
  • Αναβάθμιση του μισθολογίου στα 2 χιλ. ευρώ με αναλογικότητα για τις υπόλοιπες βαθμίδες.
  • Μηχανισμό αυτόματης προκήρυξης κάλυψης θέσεων.
  • Ενίσχυση της Π.Φ.Υ.

Τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του Υπουργού να υποστηρίξει αυτό το Σ/Ν χωρίς τη συνδρομή βουλευτών του κόμματός του.
Αναρωτήθηκε τί θα πουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στους ψηφοφόρους τους. Ότι θα έχουν σύστημα υγείας που θα πληρώνουν για να βρουν την υγειά τους;


Κατέληξε λέγοντας:
“Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι στην Ανατολική Αττική, κ. Υπουργέ, που μας στερήσατε το Νοσοκομείο, μια απαίτηση του λαού της Ανατ. Αττικής εδώ και 30 χρόνια. Φτάσαμε στο παρά πέντε να γίνει, όταν μετά την καταστροφή στο Μάτι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε απ’ τον Αλέξη Τσίπρα να του προτείνει κάτι για την περιοχή. Ο Τσίπρας ζήτησε νοσοκομείο, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε και ήταν έτοιμο να γίνει. Έγιναν οι εκλογές, όμως, ήρθε η ΝΔ και το πάγωσε. Σε Ερώτησή μου ο κ. Κοντοζαμάνης απ΄αυτό το βήμα απάντησε ότι δεν θα γίνει το νοσοκομείο γιατί κοστίζει πολλά λεφτά η λειτουργία του. Φέρατε νόμο που τα χρήματα της δωρεάς θα τα κάνει η κυβέρνησή σας κέντρα και πάρκα αναψυχής στο Μάτι και 70 κοινωνικές κατοικίες για το χρύσωμα του χαπιού”.
“Το Σ/Ν ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψηφίζει και θα το ακυρώσει όταν μια προοδευτική κυβέρνηση αναλάβει τη διακυβέρνηση και τις τύχες του τόπου” συμπλήρωσε.