Ομιλία στην Ολομέλεια, στο Σ/Ν για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, 22-11-2022

Ομιλία στην Ολομέλεια, στο Σ/Ν για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, 22-11-2022

Ο Πάνος Σκουρολιάκος πήρε το λόγο στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του ΥΠΠΟΑ για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.
Επισήμανε αρχικά ότι το Σ/Ν που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο 2 ευρωπαϊκές Οδηγίες έρχεται με διετή καθυστέρηση.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε στις Επιτροπές έγινε φανερό ότι το Σ/Ν θέλει να δημιουργήσει δυσκολίες στους δημιουργούς και να διευκολύνει τις ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις όσον αφορά τον έλεγχο και τα προαπαιτούμενα στη λειτουργία τους.
Όταν η κ. Μενδώνη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός ως κυβέρνηση έφερε τη λειτουργία ΑΟΔ στη διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, θύμισε στην Υπουργό ότι δεν προσγειώθηκε το 2019 στη χώρα, αλλά ότι επί των ημερών της ως Γενικής Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ – η μακροβιότερη στο Υπουργείο – κουκούλωναν τις καταγγελίες για την ΑΕΠΙ και ότι έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγουν στην επιφάνεια οι 100άδες καταγγελίες εγχώριων και διεθνών οργανισμών για τη δράση της ΑΕΠΙ. Με νόμο τότε επετράπει η λειτουργία ΑΟΔ, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Παρότρυνε δε την Υπουργό, αν δεν τις αρέσει η ύπαρξη των ΑΟΔ, να τις απαγορεύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το δει θετικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ψευδείς ισχυρισμούς της κ. Μενδώνη περί μη κατάργησης άρθρων του νόμου του 2017 για τη διαχείριση των δικαιωμάτων και ενσωμάτωσής τους στον κανονισμό λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και των ιδιωτικών ΑΟΔ.
Επιχειρηματολόγησε επί των τροπολογιών που με πρωτοβουλία του κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των οφελημάτων για τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές δικαιούχους που θα προκύψουν από αυτές.
Σχολίασε την κατάργηση της “εύλογης αμοιβής” στο Σ/Ν που εισηγήθηκε η κ. Μενδώνη , η οποία αναγκάστηκε υπό τις σφοδρές αντιδράσεις να επαναφέρει.
Ανέδειξε ότι είναι ψευδεπίγραφο το ότι το Σ/Ν ενσωματώνει τις κοινοτικές Οδηγίες καθώς σε πολλές διατάξεις τις αντιβαίνει.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει το Σ/Ν. Κατηγόργησε τους εισηγητές για έλλειψη κατάρτησης (π.χ. το Σ/Ν κάνει λόγο για “δημιουργούς¨και όχι “δικαιούχους”). Για ακόμη μία φορά τόνισε ότι δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι δημιουργοί, αλλά και οι ερμηνευτές, οι μουσικοί, οι εκδότες, οι ηθοποιοί, κλπ. Αν δεν ήταν όλοι αυτοί θα απουσίαζε το ρεπερτόριο για τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τις πλατφόρμες.
Μίλησε για άρθρα που έχουν ιδιαίτερα επαχθείς όρους για τους δικαιούχους ή για ατελή και ελλιπή άρθρα.
Τελειώνοντας ο Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στην κ. Μενδώνη. Λαϊκίζοντας η Υπουργός είπε πως όποιος εκ των βουλευτών δεν ψηφίσει το Σ/Ν, στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των δικαιούχων. Της απάντησε ότι λυπάται που μια μη εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό Υπουργός έρχεται στη Βουλή για να προσβάλει εκλεγμένους βουλευτές. Της θύμισε ότι οι Έλληνες Βουλευτές ψηφίζουν όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, σύμφωνα με τη συνείδησή τους και την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και όχι κατά πως βολεύει εκείνη και την κυβέρνησή της.
Χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση της, όσο θλιβερό ήταν και το πέρασμά της από το Υπουργείο.
Σύντομα, είπε, ο ελληνικός λαός θα κάνει θλιβερή ανάμνηση και την κυβέρνηση της ΝΔ.

“Προφανώς καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο”, κατέληξε.