Ομιλία για το ν/σ «Ειδικές µορφές τουρισµού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις»

Ομιλία για το ν/σ «Ειδικές µορφές τουρισµού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις»

«Επιστρέφετε στην παρωχημένη και αποτυχημένη στο παρελθόν ιδέα της παραχώρησης ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε ιδιώτες. Και αυτό σε μια στιγμή που το υπόδειγμα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ήδη αποδώσει καρπούς», τόνισε στην ομίλια του για τον ενάλιο Τουρισμό στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Και κατέληξε: «Κρατήστε τους επισκέψιμους χώρους ενάλιων αρχαιοτήτων στην απόλυτη κυριότητα και έλεγχο του ελληνικού λαού. Μην τους παραδίνετε κοψοχρονιά σε διωτικά συμφέροντα».

Αναλυτικά η ομιλία:

Είναι παλιές και γνωστές οι μη λειτουργικές απόπειρες της ΝΔ να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο καταδυτικού τουρισμού. Θυμίζουμε τον νόμο 3409/2005 και τις τροποποιήσεις των άρθρων 11 του ν. 4179/2013 και 13 του ν. 4296/2014. Που κατέληξαν αυτές οι απόπειρες; Στην παντελή αδυναμία λειτουργίας των καταδυτικών πάρκων αλλά και στην ακύρωση της επισκεψιμότητας των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Και αυτή την διαπίστωση δεν την κάνει ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι κάτι που το παραδέχεται η αιτιολογική έκθεση του παρόντος νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή η ΝΔ.

Αν κρατά κανείς κάτι από εκείνες τις προγραμματικές συμβάσεις του 2014, είναι η προγραμματική επιμονή της ΝΔ να ακυρώνει τη δημόσια διάσταση και να εκχωρεί σε ιδιώτες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, την εμπορική εκμετάλλευση ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Όπως για παράδειγμα στην Μεθώνη και την Πύλο, οι οποίες όλως τυχαίως, βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια του τότε πρωθυπουργού. Το 2014 αυτά. Μάλιστα τι σύμπτωση, γενική γραμματέας την περίοδο 2009-2014 ήταν η σημερινή υπουργός πολιτισμού. Οφείλουμε λοιπόν, να της χρεώσουμε την ευθύνη για το αποτυχημένο πλαίσιο καταδυτικού τουρισμού εκείνης της εποχής.

Η ΝΔ επανέρχεται σήμερα λοιπόν, για να διορθώσει φαντάζομαι τα πράγματα. Είναι όμως τυχερή. Γιατί έχει την ευκαιρία να στηριχθεί στην σπουδαία δουλειά που έκανε για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο που κυβερνούσε.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την πορεία ιδιωτικοποίησης των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Με σταθερά και πρακτικά βήματα, κατ’ αρχάς οργάνωσε ένα νέο πλαίσιο για προγραμματικές συμβάσεις, που βρήκε εφαρμογή στην περιοχή Σποράδων και Παγασητικού με τη γόνιμη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των εμπλεκόμενων Δήμων.

Παράλληλα, για την ίδια περιοχή έτρεξε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα Bluemed, με 14 εταίρους από πέντε χώρες της Μεσογείου. Η συμμετοχή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ στο Bluemed είχε ως προϋπόθεση την προχρηματοδότηση, η οποία εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τεκμηριώνοντας έτσι την έμπρακτη αναγνώριση από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης των σημαντικών προοπτικών που προσφέρει η ενάλια αρχαιολογία.

Το πρόγραμμα επεξεργάστηκε τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των επισκέψιμων χώρων. Επίσης, στο πλαίσιο του Bluemed πραγματοποιήθηκαν οι προκαταρκτικές εργασίες για την οργάνωση και την προετοιμασία της επισκεψιμότητας των χώρων, ενώ εκπονήθηκαν μελέτες για τα ναύδετα, για τις υποβρύχιες πινακίδες (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών) και για την οπτική παρακολούθηση των χώρων (σε συνεργασία με το ΕΜΠ). Έτσι, σε συνέχεια των όσων έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει πιλοτικά, για πρώτη φορά, επισκέψιμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για το διάσημο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ίσως το σημαντικότερο ναυάγιο της κλασικής περιόδου με 3.000 οινοαμφορείς.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Πολιτισμού με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στην επεξεργασία για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, ώστε να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο. Και επιπλέον προβλέψαμε με ρητό τρόπο την πλήρη εποπτεία των Παροχέων Καταδυτικών Υπηρεσιών και των καταδυόμενων επισκεπτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, υπήρξε πρόβλεψη για τον καθορισμό της καταβολής αντιτίμου (πληρωμή εισιτηρίου δηλαδή) προς το ΥΠΠΟ για την υποβρύχια επίσκεψη, όπως ισχύει για τους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, επεξεργαστήκαμε λύση για το πρόβλημα της απόστασης των 3 ναυτικών μιλίων που πρέπει να απέχουν τα Καταδυτικά Πάρκα από τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Αυτά που ανέφερα είναι λίγα μόνον από όσα άφησε ως προίκα ο ΣΥΡΙΖΑ και όσα μου επιτρέπει ο περιορισμένος χρόνος. Κρατάτε κάποια από αυτά, αλλά ταυτόχρονα, παρουσιάζετε σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμα σημεία. Επιστρέφετε στην παρωχημένη και αποτυχημένη στο παρελθόν ιδέα της παραχώρησης ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε ιδιώτες. Και αυτό σε μια στιγμή που το υπόδειγμα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Για τα επίμαχα άρθρα 1 έως 14 έχουμε τοποθετηθεί. Δεν θα επιμείνω, παρ’ ό,τι χρήζουν αποφασιστικών παρεμβάσεων όπως σας επισημάναμε.

Κ. Υπουργέ. Καταλαβαίνω πως όσα λειτουργικά και επιτυχημένα κι αν έχει αφήσει πίσω της η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του καταδυτικού τουρισμού, εσείς θα επιμείνετε στις πάγιες, αγκυλωμένες, μονομανείς απόψεις σας όσον αφορά την εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Σε κάθε άρθρο του ν/σχεδίου σας ελλοχεύει η απαξίωση του δημόσιου τομέα και η αποθέωση της λειτουργίας μιας «αγοράς», που δυστυχώς, χωρίς όρους και όρια από την μεριά της όποιας κυβέρνησης, τελικά καταδυναστεύει την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Έχετε ήδη πάρει αυτό το διάστημα ένα μεγάλο μάθημα. Την εποχή του COVID 19 που ζούμε, ένα μέρος του δημοσίου άντεξε. Εννοώ προφανώς, το δημόσιο σύστημα υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό τους. Αυτοί οι εργαζόμενοι που ο υπεύθυνος υγείας όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση έλεγε πως θα τους απολύσει. Θυμάστε; ΧΙ έλεγε. ΧΙ. Από αυτό το βήμα. Αυτά τα νοσοκομεία που σημερινοί βουλευτές σας έλεγαν τότε πως θα πρέπει να κλείσουν. Και ο συνομιλητής τους υπερθεμάτιζε λέγοντας: «Να γκρεμιστούν». Κ και κ. της ΝΔ η πραγματική ζωή σας έδωσα ένα μάθημα. Μην το απορρίπτετε. Εφαρμόστε το και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Κρατήστε τους επισκέψιμους χώρους ενάλιων αρχαιοτήτων στην απόλυτη κυριότητα και έλεγχο του ελληνικού λαού. Μην τους παραδίνετε κοψοχρονιά σε ιδιωτικά συμφέροντα.