Ολομέλεια – Κύρωση ΠΝΠ για τη λειτουργία της ΕΥΠ

Ολομέλεια – Κύρωση ΠΝΠ για τη λειτουργία της ΕΥΠ

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επιβάλλει ομερτά για να μην αποκαλυφθούν και άλλες πτυχές της παρακρατικής του σπείρας.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος έλαβε το λόγο στη συζήτηση για την Κύρωση της ΠΝΠ «Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της ΕΥΠ».

Εν μέσω της θεσμικής εκτροπής στην Εξεταστική Επιτροπή και του νέου διασυρμού αυτή την φορά στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, η κυβέρνηση καταθέτει ΠΝΠ με αλλαγές στην ΕΥΠ.
Μια ΠΝΠ που αποτελεί στάχτη στα μάτια, με το πρωθυπουργικό γραφείο να διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής.
Μάλιστα δεν καταργεί την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους.
Ωραίες αλλαγές προς το «μία από τα ίδια».


Προβλέπεται σ’ αυτήν, ότι «ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο, που διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Στο δεύτερο άρθρο για το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διενεργούνται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, αναφέρεται: «Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και προβλέπει άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, που στο διάγγελμά του στις 8 Αυγούστου, μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα, έλεγε «στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές», συνεχίζει να κρύβει τα πάντα στο σκοτάδι, μήπως και διασωθεί.

  • Αρνείται να καταργήσει την τροπολογία για την ΑΔΑΕ που δεν επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών εφόσον έχει υπάρξει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.
  • Αρνείται το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος της παρακολούθησής του.
  • Οι πρώην εκλεκτοί του επικαλούνται αντισυνταγματικά το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ.
  • Η κα Μπακογιάννη απειλεί δημοσίως με δέκα χρόνια φυλακή όποιον τολμήσει να μιλήσει και σπάσει την ομερτά.
  • Στην εξεταστική επικαλούνται ξανά το απόρρητο και η πλειοψηφία της ΝΔ παίρνει την πρωτοφανή απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα μέλη της.
  • Και σήμερα αποκαλύπτεται ότι η ΕΥΠ έχει καταστρέψει τους φακέλους Ανδρουλάκη – Κουκάκη, κάτι που συνιστά εγκληματική πράξη συγκάλυψης πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επιβάλει ομερτά για να μην αποκαλυφθούν και άλλες πτυχές της παρακρατικής του σπείρας. Η ενοχή του είναι δεδομένη, αυτό που μένει είναι να απαλλαγεί η χώρα από το πιο μελανό σύστημα εξουσίας που γνώρισε από την μεταπολίτευση και μετά.

Μαθαίνουμε ακόμα από τον τύπο (Εφημερίδα των Συντακτών), ότι με το περίφημο Predator, προσπάθησαν να παγιδεύσουν και υπαλλήλους της ΕΥΠ.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών και το μέγα θέμα με τις παρακολουθήσεις μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Κάθε μέρα δηλαδή το κάνετε χειρότερα. Ή μάλλον κάθε μέρα αποκαλύπτονται και ακόμα περισσότερες μαύρες πτυχές του σκανδάλου.

Και η ναυαρχίδα του συντηρητικού χώρου, η «Καθημερινή», αναφέρει πως «Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της, σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μυστική συνάντηση με πρώην στέλεχος της βρετανικής ΜΙ5 προκειμένου να του ζητήσει τα φώτα του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΥΠ και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αληθεύει;

  • Ποιο είναι το πρώην στέλεχος της ΜΙ5 που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τι δεδομένα σε σχέση με την ΕΥΠ του παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
  • Το αγνώστου ταυτότητας πρώην στέλεχος της υπηρεσίας Ασφάλειας της Βρετανίας, εκπροσωπεί τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας και ποιας;
  • Τι θεάρεστο έργο επιτελεί ο εν λόγω κύριος; Έργο το οποίο ο πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της ΕΥΠ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχει κρατήσει για τον εαυτό του και τους φίλους του στο Μαξίμου;

Όσον αφορά την παρακολούθηση των δημοσιογράφων, δυστυχώς μας πήραν χαμπάρι και στην Κομισιόν.
Ετοιμάζει λοιπόν, νόμο η ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από λογισμικά παρακολούθησης όπως αναφέρει το Politico. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε το Politico, oι κανόνες θα εμποδίζουν τις κυβερνήσεις από να χακάρουν και να παρακολουθούν δημοσιογράφους μέσω των τηλεφώνων και των συσκευών που χρησιμοποιούν αυτοί και οι οικογένειές τους. Ωστόσο, ο νόμος θα εξακολουθήσει να αφήνει στα κράτη τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων εργαλείων, εάν μπορούν να επικαλεστούν την εθνική ασφάλεια ή μια έρευνα σοβαρού εγκλήματος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.