ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

      

Γράφει ο Πάνος Σκουρολιάκος*

Τι περιμένει κανείς στον χώρο του Πολιτισμού από την «Δεύτερη φορά Αριστερά» στην κυβέρνηση;

Αλλαγή τοπίου περιμένει. Οι δημιουργοί αλλά και το κοινό, οι πολίτες, ξέρουν να διαβάζουν πράξεις και παραλήψεις της πολιτικής εξουσίας. Αντιλαμβάνονται τα πάντα και δεν μπορεί να τους ξεγελάσει κανείς.

Στο πεδίο πολιτισμού που παρέλαβε η  κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου, έφθανε άραγε η αλλαγή προσώπων στη σκακιέρα που είχε οργανώσει ένα φαύλο σύστημα δεκαετίες πριν; Έφθανε άραγε να αλλάξεις τον ένα συστημικό με κάποιον άλλον;  Αλήθεια, γιατί να φοβάται να σαρώσει την αποκρουστική κρούστα του βάλτου κάποιος που κλήθηκε να αναταράξει τα νερά; Γιατί να αντιπαρατίθεται κάποιος άγονα με τα σαΐνια  της τέχνης του καρεκλοκένταυρου; Και οι πολιτικές;  Παραμένουν οι ίδιες, οι προηγούμενες; Αν  τα νέα  πρόσωπα  που επιλέγονται   από τους  καθ΄ ύλην αρμοδίους  της  νέας κυβέρνησης  για  να υπηρετήσουν  σε κάποιο πόστο,  είναι γεννήματα  και δημιουργήματα  του παλιού;  Τότε   απλώς αλλαγή φρουράς γίνεται. Και γιατί αυτό;  Ίσως λόγω έλλειψης οράματος και απουσίας δυναμικής εκκίνησης. Υπάρχει όμως  εργαλείο  και αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό.

Η οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο μια αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει θεσμούς στον χάρτη του Πολιτισμού. Να κάνει τομές. Να δημιουργήσει δομές  καινούριες και πρωτοπόρες. Θεσμούς και δομές που θα ταξιδέψουν σε βάθος χρόνου και θα λειτουργούν και όταν ακόμα θα έχουν αποχωρήσει από την εξουσία αυτοί που εισηγήθηκαν   το νέο τοπίο.  Και θα πρέπει να φροντίσει ώστε όλο αυτό το σύστημα να διέπεται από κανόνες διαφάνειας, δικαιοσύνης και δημοκρατικής λειτουργίας.

Μια κυβέρνηση σαν αυτή που με πίστη έφερε πάλι στην διακυβέρνηση της χώρας ο λαός στις  εκλογές του Σεπτεμβρίου,  δεν έχει κανέναν λόγο να διαχειρισθεί την κληρονομιά του συστήματος των ΜΜΕ, των ημετέρων, των ανάξιων αποψιούχων που προσκολλώνται  σε κάθε εξουσία και όλων αυτών που εργάζονται στον δημόσιο χώρο μόνο για το προσωπικό  τους όφελος. Είναι αυτοί που εισηγούνται τις  «αλλαγές», τις «τομές» και τις πεπατημένες που τους βολεύουν.  Είναι οι παθογένειες, οι δυσλειτουργίες και οι άδικοι κανόνες που δίνουν τη δυνατότητα στην εξουσία να  χειρίζεται τα πράγματα  για  μικροκομματικά οφέλη, και να εφαρμόζει την αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας όπως την  βολεύει.

Μια  κυβέρνηση  με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται αυτά τα φαύλα δεκανίκια. Θα πρέπει και στον χώρο του Πολιτισμού να ξεριζώσει  το παλιό και να δουλέψει,  αγνοώντας μικροσυμφέροντα και απορρίπτοντας  εφήμερες διευθετήσεις. Θα πρέπει να κοιτάζει στο βάθος του τοπίου.  Και θα πρέπει δυστυχώς να εργασθεί σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής οικονομικής δυσπραγίας. Όμως υπάρχουν εναλλακτικές διέξοδοι. Υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να λειτουργήσουν με εξοικονόμηση χρημάτων ώστε να δημιουργήσουν  δράσεις  ανταγωνιστικές και ελκυστικές στην αγορά. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να απελευθερωθεί η φαντασία, η δημιουργικότητα,  τα ταλέντα και οι δεξιότητες των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Αυτοί, οι καθημερινοί μάστορες της τέχνης τους είναι οι δυνατοί  αλληλέγγυοι  της μάχης που θα δοθεί στην επικράτεια του πολιτισμού. Αυτοί που σταθερά αγωνίζονται για το συλλογικό καλό.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να πάρουν τα όνειρα σάρκα και οστά. Να γίνουν συνεργατικές ομάδες, να δοθεί χώρος και οξυγόνο στους δημιουργούς, να προκληθούν δράσεις που ενεργοποιούν τους καλλιτέχνες και τους δίνουν τη δυνατότητα να ορίσουν το μέλλον τους.

Ας εργασθούμε ώστε ο Πολιτισμός να αλλάξει πρόσωπο. Να είναι ένα δημόσιο αγαθό που προσφέρεται πλουσιοπάροχα στον πολίτη αυτής της χώρας αδιακρίτως  κοινωνικής θέσης, μόρφωσης και  οικονομικής επιφάνειας.  Ας  παλέψουμε, ώστε  ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει τα μουσεία του, τους  αρχαιολογικούς χώρους και τα γεννήματα των δημιουργών στη ζωγραφική, το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική,  την συγγραφή, και όπου αλλού με τρόπο απλό και αυτονόητο.  Για να είναι  επί τέλους  οι ευκαιρίες και όσον αφορά τα αγαθά της Τέχνης και του Πολιτισμού, ίσες για όλες και όλους. Ας δουλέψουμε ώστε να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό. Δεν θα μας βλάψει. Δεν θα βλάψει κανέναν. Αντίθετα, καλό θα κάνει.

Γιατί αυτή  η  πρώτη φορά για δεύτερη φορά αριστερά, θα πρέπει να είναι η κορυφαία ιστορική στιγμή του νέου αιώνα που διανύουμε!

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.

(Αυγή 26/9/2015)