Ο αγώνας συνεχίζεται*

Ο αγώνας συνεχίζεται*

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΑ το 1956. Στο κέντρο καθιστός ο πρόεδρος Γιάννης Πασαλίδης και αριστερά του
η πρώτη βουλεύτρια της Αριστεράς Βάσω Θανασέκου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα στα βράχια ξανά. Τώρα είναι ανάγκη να συστρατευτούμε όλο και περισσότεροι/ες

Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν σταματά ούτε για μια ανάσα. Στη χώρα μας, με μια κυβέρνηση που κυβερνά με τη στήριξη των μεγάλων και ισχυρών του πλούτου, των μίντια, με ένα τσούρμο πρόθυμους «αποψιούχους», ο αγώνας είναι όχι μόνο διαρκής, αλλά και εξαιρετικά σκληρός.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα στα βράχια ξανά. Τώρα είναι ανάγκη να συστρατευτούμε όλο και περισσότεροι/ες εμπνεόμενοι από τις αξίες και τις παρακαταθήκες της Αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Να εμπνευστούμε από όσους και όσες προηγήθηκαν. Η Βάσω Θανασέκου είναι μία από τη μεγάλη χορεία των ανθρώπων που θυσίασαν τα πάντα στον κοινό, πανανθρώπινο σκοπό. Εκλέχθηκε βουλευτής Φθιώτιδας της Δημοκρατικής Ένωσης το 1956, όταν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές. 19 Φεβρουαρίου ήταν. Πριν από 66 χρόνια!

Η Βάσω Σαραβάνου, κόρη εύπορου πιλοποιού από την Άνδρο, μια μεγαλοαστή δηλαδή, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Γιώργο Θανασέκο, αγωνιστή της Αριστεράς από το Κηφισοχώρι, ή Άνω Τιθορέα Φθιώτιδος. Ο Θανασέκος ήταν απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων. Στα χρόνια της σχολής, διαβάζει κρυφά το «Κεφάλαιο» του Μαρξ και γοητεύεται από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ως λοχαγός του Ιππικού, παίρνει μέρος στην πρώτη γραμμή κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Παραιτούμενος αργότερα από το στράτευμα, πολιτεύεται με το Αγροτοεργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Ως εκπρόσωπος της επαρχίας Λοκρίδος συμμετέχει στην εθνοσυνέλευση στις Κορυσχάδες, το 1944. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.

Ο πολιτικός αγώνας της Βάσως Θανασέκου δεν ήταν περίπατος. Ας αναλογιστεί κανείς την εικόνα μιας γυναίκας υποψηφίου της Αριστεράς στα κακοτράχαλα πολιτικά χωριά της μετεμφυλιακής περιόδου. Τότε που ακόμα και ο κεντρώος ψηφοφόρος εθεωρείτο αιμοσταγής ΕΑΜοβούλγαρος. Οι δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες εξόριστοι, μετανάστες και φευγάτοι από τις πατρικές εστίες. Όσοι είχαν μείνει ήταν καταδικασμένοι σε αποχή από τα κοινά και σιωπή. Η τρομοκρατία της Δεξιάς σε πλήρη εξέλιξη. Δύσκολη ήταν και η μεταδικτατορική περίοδος σε αυτές τις πολιτικές εξορμήσεις. Πόσο μάλλον εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Είναι γνωστό στη Φθιώτιδα το επεισόδιο όπου η Θανασέκου, μιλώντας σε ένα καφενείο χωριού στη Λοκρίδα, δέχτηκε, ως φιλοφρόνηση, φαντάζομαι, μια καρέκλα που εκσφενδονίστηκε από θερμόαιμο πολίτη ακροδεξιών αντιλήψεων.

Αν κάνουμε ένα άλμα και έρθουμε στην πρόσφατη Ιστορία, θα βρούμε ξανά τη βουλεύτρια της Αριστεράς. Τη συναντάμε στην έκκληση προς τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που «ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου». Καλούν αυτές τις δυνάμεις να συσπειρωθούν για «μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία». Μαζί με το όνομα στης Βάσως Θανασέκου στις υπογραφές, διαβάζουμε και εκείνα των Βαρδή Βαρδινογιάννη, Μανώλη Γλέζου, Νίκου Γουριώτη, Βούλας Δαμιανάκου, Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρου Καλλίνου, Μαρίας Καραγιώργη, Παναγιώτη Κατερίνη, Ελένης και Τάκη Μπενά, Ευτύχη Μπιτσάκη και Γιώργου Τσαπόγα.

Η ευθύνη μιας σύγχρονης Αριστεράς έχει και ένα διαφορετικό ποιοτικό βάρος. Εμπεριέχει και την ευθύνη σε αγωνιστές σαν αυτούς που εκπροσωπούν οι πιο πάνω υπογράφοντες. Όλων αυτών που έφεραν την υπόθεση της Αριστεράς έως τις μέρες μας με θυσίες, φυλακίσεις, αγώνα, πείσμα και αισιοδοξία. Είναι στον νου μας η δικαίωση των αγώνων όλων αυτών, λοιπόν, που με την ευκαιρία της αναφοράς μας στη Βάσω και στον Γιώργο Θανασέκο ξαναθυμηθήκαμε. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής πριν διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το 2015 αυτό το χρέος συμβολίζει.

Με το βλέμμα και την καρδιά μας στραμμένα εκεί στις μακρινές Βρυξέλλες, πασχίζουμε λοιπόν όλοι μαζί να τιμήσουμε τους αγώνες όλων όσων προετοίμασαν την 25η Ιανουαρίου 2015 από παλιά. Από πολύ παλιά!

  • Αφιερωμένο στον Ηλία Νικολακόπουλο

Πηγή: Η ΑΥΓΗ