ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΙ ! (ΑΥΓΗ 2.7.2016)

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

 10626454_10202002655062691_7155890202710989614_nΒρίσκομαι στον δημιουργικό και επαγγελματικό χώρο του πολιτισμού σαράντα συναπτά έτη.  Αντιμετωπίσαμε και η γενιά μου, αλλά και οι παλιότεροι και οι νέοι, τόνους αδικίας και αυθαιρεσίας. Παρακολουθούσαμε λέξη τη λέξη νομοθετήματα, αποφάσεις, ερμηνείες και αυθαιρεσίες  των κυβερνώντων Νεοδημοκρατο –  Πασόκων ώστε να είμαστε σε θέση να τις αποδομήσουμε, να τις πολεμήσουμε, να τις ανατρέψουμε.  Γνωρίζω λεπτομέρειες λεπτομερειών που δημιουργούσαν ένα σύστημα αυθαιρεσιών όπου μόνον οι ημέτεροι και οι ημέτεροι των ημετέρων είχαν λόγο ύπαρξης. Οι άλλοι, έπρεπε να αγωνισθούν σκληρά για τη χαμοζωή.

 Ε, λοιπόν, αυτό που ανακαλύπτω ως βουλευτής στους νόμους, τις αποφάσεις τις λειτουργίες και τις χαριστικές πρόνοιες τόσων χρόνων, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που είχαμε ψυχανεμιστεί.

Γιαυτό. Πρέπει να ξαναστήσουμε τα πράγματα από την αρχή. Το περιμένουν όλοι αυτοί που εκτός των τειχών αγωνίζονται χρόνια, χωρίς φίλους στα υπουργεία, στις κρατικές σκηνές και ορχήστρες, χωρίς μπάρμπα στην ΕΡΤ και στα κέντρα αποφάσεων. Δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Και έχουν δίκιο. Δεν θέλουν να εξαρτώνται από Οργανισμούς Διαχείρισης των πνευματικών έργων (μουσικές,  θεατρικά, στίχους κλπ), που δεν ελέγχουν. Θέλουν να έχουν συλλογικές συμβάσεις. Γιατί οι ηθοποιοί για παράδειγμα πληρώνονται 3,5 ευρώ την ώρα, δηλαδή 7 ευρώ την παράσταση, χωρίς να αποζημιώνονται για τις πρόβες. Αυτό, έγινε από τις αρχές του 2013 όταν καταργήθηκε η συλλογική τους σύμβαση. Τότε, η εργοδοτική ένωση των θεατρικών επιχειρηματιών (ΠΕΕΘ), είχε αρνηθεί να ανανεώσει την Συλλογική Σύμβαση. Προκηρύχθηκε απεργία. Απέτυχε. Απεργοσπάστες υπήρξαν και μέλη του ΔΣ του συνδικαλιστικού οργάνου των ηθοποιών. Τώρα και οι ολίγοι που συμμετείχαν στην απεργία αλλά και οι άλλοι που την υπονόμευσαν παίζοντας εκείνο το βράδυ ως απεργοσπάστες, ζητούν επίμονα από την κυβέρνηση νέα Συλλογική Σύμβαση. Ανάμεσά τους και κοσμαγάπητος πρωταγωνιστής που τότε ζητούσε να σαμποταριστεί η απεργία, ενώ  τώρα δηλώνει πως στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται φυλακισμένος. Το ραδιόφωνο του Κόκκινου 105,5 είναι πάντα χορηγός των παραστάσεων και των ταινιών του πάντως.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν θα πει βέβαια  «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς» ούτε «σε κόβω γιατί δεν με στηρίζεις». Ορθά, ορθότατα οργανώνει ένα δίκαιο εργασιακό πλαίσιο για όλους.

 Ήρθε η ώρα λοιπόν, που θα επανέλθουν Συλλογικές Συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους. Είναι απόφαση και προτεραιότητα! Ω της κουτοπονηριάς των θεατρικών επιχειρηματιών όμως!  Για να αποφύγει την διαπραγμάτευση για νέα Συλλογική Σύμβαση με ηθοποιούς και τεχνικούς η ΠΕΕΘ αυτοδιαλύεται! Με ποιόν θα συνομιλήσει τώρα το Υπουργείο (η κυβέρνηση δηλαδή) και οι εργαζόμενοι στο θέατρο;  Νόμισε η εργοδοσία πως ξέμπλεξε. Αμ δε! Θα πρέπει να βρουν εργαζόμενοι και υπουργείο τρόπο, ώστε να καταστεί σύντομα δυνατή η οργάνωση ενός εργασιακού πλαισίου υποχρεωτικού για όλους ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι  όμηροι  θεατρικών επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους της συντεχνίας του θεάτρου σαν κωπηλάτες στη γαλέρα τους.

 Ομοίως και για άλλους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις, ώστε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον της κρίσης και των μνημονίων να οργανωθεί η φυγή προς τα εμπρός. Στην μουσική, τον χορό, την βιομηχανία, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για όλους μα όλους τους εργαζόμενους με το βλέμμα στο ξανάνοιγμα θέσεων εργασίας αξιοπρεπούς και με δίκαιες προϋποθέσεις.

 Όλοι αυτοί που αδικήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι η δύναμη για αυτή την επανεκκίνηση. Και μαζί και αυτοί που δεν πίστεψαν στην αλλαγή σελίδας για αυτό τον τόπο, αλλά είναι κομμάτι του σώματος του λαού μας. Και αυτοί που κραυγάζουν «παραιτηθείτε» και αυτοί που θεωρούν πως όλα τα κακά του κόσμου τα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και πασχίζει για όλους. Ανεξαιρέτως.

 

  * Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.

Πηγή : http://www.avgi.gr/article/10812/7056501/nea-arche-kai-oloi-kaloi-