Κοινοβουλευτική ερώτηση για την στήριξη των αγροτών του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση

Κοινοβουλευτική ερώτηση για την στήριξη των αγροτών του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη Σταύρο Αραχωβίτη.

Η ερώτηση αναφέρεται στην δυνατή χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου στην περιοχή του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας και ειδικότερα στην Δημοτική Κοινότητα Σπάτων και η οποία προκάλεσε σημαντικότατες καταστροφές σε καλλιέργειες αμπέλων και κηπευτικών προϊόντων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί ώστε να γίνουν άμεσα οι αυτοψίες των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές και να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες.

Κι αυτό γιατί σε αρκετά σημεία παρατηρείται ως και πλήρης καταστροφή στα αμπέλια της περιοχής, όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη του Πάνου Σκουρολιάκου στον Δήμο και τις συνομιλίες του με εκπροσώπους των παραγωγών της περιοχής. Σε μια χρονική περίοδο που η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται έντονα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της ελλιπέστατης πολιτικής της κυβέρνησης για την στήριξη των παραγωγών της Ανατολικής Αττικής -όπως και στο σύνολο της χώρας-, είναι επείγον οι διαδικασίες για την εκτίμηση της ζημίας από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου να γίνουν άμεσα, ώστε οι παραγωγοί να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο. Για να μπορέσουν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις καλλιεργείς τους θα πρέπει να προβούν σε ψεκασμούς και λιπάνσεις του εδάφους άρα αυτομάτως αυξάνεται αρκετά το κόστος παραγωγής, την ώρα που η εμπορική τους δραστηριότητα είναι στο ναδίρ.

Η Δημοτική Κοινότητα Σπάτων αποτελεί μία από τις βασικές αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής όπου δραστηριοποιούνται πολλές συλλογικότητες και συνεταιρισμοί με μακρόχρονη παράδοση, οι οποίοι παράγουν υψηλής ποιότητας οίνο, ελαιόλαδο και κηπευτικά. Ειδικότερα ο οίνος των Μεσογείων είναι γνωστός για την υψηλή του ποιότητα όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό και αποτελεί πόλο εξαγωγών.