Οι Τριγλιανοί Ραφήνας στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Οι Τριγλιανοί Ραφήνας στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Ο Πάνος Σκουρολιάκος πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς από τους Συλλόγους Χαλκηδόνας Θεσ/νίκης και Τριγλιανών Ραφήνας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Αρχικά επισήμανε ότι έχει επισκεφτεί την περιοχή της Μικράς Ασίας από τα Τρίγλια και την Προύσα, μέχρι τα Μουδανιά και σημείωσε πως η περίπτωση της Τρίγλιας είναι μοναδική αφού μια ολόκληρη περιοχή, αυτή της Τρίγλιας, σώθηκε την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής χώρίς “να ανοίξει ρουθούνι”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Τρίγλια ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη της Πρόυσας. Οταν ήταν Μητροπολίτης Προύσας ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε επισκεφτεί το Σύλλογο Τριγλιανών Ραφήνας.
Σε κοινωνική εκδήλωση του περασμένου Σαββατοκύριακου στην Κων/πολη (18,19-6-2022) που παραβρέθηκα, είπε ο βουλευτής, συνάντησα τον νυν Μητροπολίτη Προύσας κ. Ιωακείμ, τον ενημέρωσα για αυτό που γίνεται στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, μου ζήτησε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του στο Σύλλογο Τριγλιανών Ραφήνας και την πρόθεσή του να τους επισκεφτεί, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Ελπιδοφόρος.
Στο τέλος της παρέμβασής του ο Πάνος Σκουρολιάκος εξέφρασε για ακόμα μία φορά την ικανοποίησή του για το έργο της Επιτροπής, το οποίο θεωρεί σημαντικό, αφού καταγράφει τις μαρτυρίες των απογόνων του Ελληνισμού που ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες, όχι μόνο των Μικρασιατών, αλλά και των Ποντίων που έζησαν μια Γενοκτονία.