ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιδανικός εκφραστής των αριστερών ιδεών και της αριστερής πολιτικής όχι μόνον για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φέρει την πολιτική κουλτούρα και τις εμπειρίες της αριστεράς, έτσι όπως διαμορφώθηκε από τον 20ο αι. και μετά. Γέννημα των πολλαπλών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων και κομματικών διασπάσεων έφτασε ως τις ημέρες μας, διατηρώντας μια ανήσυχη προσωπικότητα. Εξελίσσοντας τις ιδέες του, αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πρόσφατης (2010) κρίσης, ελκυστική ιδεολογική και κομματική στέγη για μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας. Αριστεροί σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, πολίτες προερχόμενοι από την κομουνιστική αριστερά και άλλοι από την ευρεία δημοκρατική παράταξη, συναντήθηκαν εντός του και του έδωσαν την ευκαιρία να κυβερνήσει (2015-2019). Το 2019 χάνοντας της εκλογές, κράτησε ένα δυνατό ποσοστό (32%), αφού είχε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, είχε ρυθμίσει το χρέος και είχε κρατήσει την κοινωνία όρθια.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετασχηματίζεται σε e- ΣΥΡΙΖΑ και διατάσει τις δυνάμεις του, ώστε να γίνει ένα κόμμα μελών, τα οποία επί της ουσίας θα έχουν αποφασιστική συμβολή στις αποφάσεις και την δράση του κόμματος. Τα ενδιάμεσα όργανα, θα πρέπει να αφοσιωθούν στις αρμοδιότητες τους, προωθώντας τις προτάσεις της κομματικής βάσης.


Σε αυτά τα πλαίσια, η εκλογή του Προέδρου του κόμματος σωστό είναι να γίνεται από την οργανωμένη βάση. Από τα μέλη που είναι ενεργά, που ασκούν τα δικαιώματα τους και είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Προφανώς δεν συζητάμε για το μοντέλο «είδα φως και μπήκα» που εφαρμόζουν άλλα κόμματα.


Αναγκαία είναι η δημιουργία νέων οργανώσεων σε χώρους δουλειάς, σε χώρους προσφοράς και αλληλεγγύης και όπου αλλού είναι χρήσιμο να παρεμβαίνουν οι οργανωμένες δυνάμεις του κόμματος.

Γίνεται λόγος και για την ανάγκη συγκρότησης ενός «Εθνικού Συμβουλίου», όπου θα συμμετέχουν τα μέλη της ΚΕ, οι βουλευτές, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και οι συντονιστές ΝΕ, με συμβουλευτικό ρόλο. Ένα τέτοιο Συμβούλιο, έχοντας επαφή με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, θα μεταφέρει σε αυτά τις θέσεις του κόμματος και θα αναζητά συμμάχους στον αγώνα μας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος θα πρέπει να λειτουργεί με αυστηρότητα και δικαιοσύνη.


Καιρός είναι, να εφαρμόσουμε κάτι για το οποίο συζητάμε πολλά χρόνια. Αυτό, δεν είναι άλλο, από την εφαρμογή ορισμένου αριθμού θητειών σε όλα τα αξιώματα. Κανείς μας δεν είναι αναντικατάστατος. Υπάρχουν ανάμεσά μας πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες, με εξαιρετικά προσόντα. Θα πρέπει λοιπόν να διευκολύνουμε την ανάδειξή τους. Εφαρμόζοντας λοιπόν για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νέα και δυνατά εργαλεία, θα πρέπει να αποφύγουμε λάθη που έκαναν άλλα κόμματα εξουσίας. Το πασοκικό παράδειγμα του αρχιβουλευτή που συγκεντρώνει γύρω του ένα στελεχιακό δυναμικό βουλευτών, συνδικαλιστών, τοπικών αρχόντων, απλών μελών κλπ για να επιβάλει θέσεις και απόψεις του, δεν έχει λόγο ύπαρξης στο κόμμα μας. Το παράδειγμα εκείνων που επικαλούμενοι την αφοσίωση στο όνομα του Προέδρου εργάζονται προς ίδιον όφελος, δεν θα πρέπει να περάσει το κατώφλι μας.


Τέλος, θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε το τεράστιο κεφάλαιο όχι μόνον του κόμματος μας αλλά και της ευρείας δημοκρατικής παράταξης για τον 21 αιώνα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιδανικός εκφραστής των αριστερών ιδεών και της αριστερής πολιτικής όχι μόνον για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, εντός της οποίας αγωνιζόμαστε άλλωστε για έναν κόσμο καλύτερο.