Κοιτάξτε γύρω σας και αναρωτηθείτε. Υπάρχει τίποτα από όσα έταξε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία; Από όσα ευαγγελίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης πριν από τον Ιούλιο του 2019;
Στην οικονομία μάς είχαν διαβεβαιώσει πως θα αποκαταστήσουν τη ρευστότητα με πολιτικές που θα μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού κράτους. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, θα οδηγούσε άμεσα και στη μείωση των επιτοκίων και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ομως, κατά δυστυχίαν, στην Ελλάδα του 2021 συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι τράπεζες έχουν αποκλείσει με κάθε τρόπο τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, που με απόγνωση παλεύουν να σταθούν όρθιες αντιμετωπίζοντας και τα λοκντάουν της πανδημίας.
Σε όλους τους τόνους η Ν.Δ. είχε καθησυχάσει τους πολίτες πως θα προχωρήσει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Αντ’ αυτού, έφερε την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα, που με τον νέο αυτό νόμο δεν δίδεται καμία δυνατότητα προστασίας σε όσους πραγματικά έχουν αδυναμία πληρωμής. Και εδώ, οι οικονομικές επιπτώσεις βαραίνουν εξαιρετικά τους πολίτες.
Στα εργασιακά. Μας υποσχέθηκαν πως θα είναι ιδιαιτέρως αυστηροί έναντι των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων. Επεσήμαναν με κάθε ευκαιρία πως θα τηρήσουν απαρέγκλιτα την εργασιακή νομοθεσία. Τι έκαναν; Με πολιτική απόφαση, ατόνησαν εξαιρετικά οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Τόσο πολύ, που είναι σαν να μην υπάρχει καθόλου. Σαν να καταργήθηκε. Αλήθεια είναι πως τήρησαν τη νομιμότητα. Τη νέα νομιμότητα όμως που θεσμοθέτησαν. Τον εργατοκτόνο, δηλαδή, νόμο Χατζηδάκη. Με κατάργηση του 8ώρου, με τις απλήρωτες υπερωρίες και βέβαια την επιβολή μη αιτιολογημένης απόλυσης, αυτό από τον κ. Βρούτση. Η πρόσφατη κινητοποίηση και νίκη των εργαζομένων στην e-food έδωσε μια πρώτη απάντηση στις «φιλεργατικές» διαθέσεις της κυβέρνησης.
Στον πρωτογενή τομέα, υποσχέθηκαν στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, με την καθιέρωση καινοτόμων πρακτικών για ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που θα εξασφαλίσουν εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Αντ’ αυτού, επί Ν.Δ. το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σημαντικά, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Το 2020, οι αγρότες πέταξαν στις χωματερές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, μιας και δεν μπόρεσαν να τη διαθέσουν. Με απόφαση της κυβέρνησης, οι αγρότες έμειναν εκτός μέτρων στήριξης από την οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω πανδημίας. Ηδη, πολλοί νέοι εγκαταλείπουν την παραγωγή. Να θυμίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονήσει ειδικό σχέδιο και παροχές για τη στήριξη των νέων αγροτών.
Στον τομέα της Υγείας, η Ν.Δ. παρέλαβε ένα σύστημα που λειτουργούσε και για το οποίο είχαν προγραμματιστεί χιλιάδες νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση, ακόμα και εν μέσω της καταστροφικής πανδημίας, απαξίωσε τη δημόσια υγεία, αρνούμενη να κάνει μόνιμες προσλήψεις, αποψίλωσε τα Κέντρα Υγείας μεταφέροντας το προσωπικό τους στα ανεπαρκή σε προσωπικό και καταπονημένα λόγω πανδημίας νοσοκομεία και χειρίστηκε το θέμα της πανδημίας με τον χειρότερο τρόπο.
Στον Πολιτισμό, η αλήθεια είναι πως η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν υποσχέθηκαν τίποτα. Γι’ αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα δεν υπήρχε ούτε μια λέξη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. Εκαναν όμως πολλά. Τσιμεντόστρωσαν την Ακρόπολη. Επιμένουν να τεμαχίσουν τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, βλάπτοντας τα αρχαία και καθυστερώντας τη λειτουργία του Μετρό παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και επιστημόνων απ’ όλον τον κόσμο. Χειρίστηκαν απαξιωτικά τους καλλιτέχνες που έμειναν άνεργοι λόγω πανδημίας. Επί ημερών τους έπιασε φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ενα καλώδιο ρευματοκλοπής ευθύνεται γι’ αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα που παρουσιάζουν μέρη της έκθεσης του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.
Είναι πολλά, πάρα πολλά αυτά που εξαγγέλθηκαν και δεν έγιναν. Οπως πολλά είναι και εκείνα που δεν εξαγγέλθηκαν και έγιναν. Τα μεν αναγγέλθηκαν για να ξεγελάσουν. Τα δε δεν αναγγέλθηκαν γιατί θα είχαν αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την ψήφο των πολιτών. Οπως και να ’χει όμως, αν κοιτάξει κανείς γύρω του δεν θα ανακαλύψει τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Γύρω μας υπάρχει πια ένα τοπίο στην ομίχλη. Στην ακροδεξιά ομίχλη.