Εξηγήσεις για την ΠΥΡΚΑΛ

Εξηγήσεις για την ΠΥΡΚΑΛ

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με τίτλο «Νέα δώρα της κυβέρνησης στην οικογένεια Λάτση» – αλλά και παλαιότερων όπως του Έθνους, της Εφημερίδας των Συντακτών, της Αυγής, του TVXS- 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Πάνου Σκουρολιάκου, επανέρχονται στην ερώτηση που έχουν ήδη καταθέσει από τις 25/11 προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορά τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

Ακριβώς γι’ αυτά τα «δώρα» ερωτάται η Υπουργός και πιο συγκεκριμένα για ποιο λόγο δεν υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση της κ. Ζορμπά, η οποία έγινε με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Επίσης για ποιο λόγο αναπέμπεται ο φάκελος της ΠΥΡΚΑΛ στο Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση, εντείνοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για τυχόν «δώρο» προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Την ερώτηση συνυπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι: Σκουρολιάκος Πάνος, Αθανασίου Νάσος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βασιλικός Βασίλης, Βέττα Καλλιόπη, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νίκος, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μωραΐτης Θάνος, Παππάς Νίκος, Σαρακιώτης Γιάννης, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσίπρας Γεώργιος και Χρηστίδου Ραλλία.

Η ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί την παλαιότερη βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής όπλων από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Ιδρύθηκε το 1874 και έκτοτε αποτέλεσε διαρκώς τον κύριο προμηθευτή πυρομαχικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο υπήρξαν πάντοτε πολύ σημαντικές.

Αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Ας μην ξεχνάμε πως η ΠΥΡΚΑΛ προμήθευε με όπλα την Δημοκρατική Παράταξη της Ισπανίας στον αγώνα ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφύλιου πολέμου.

Οι εγκαταστάσεις της αποτελούν ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα με βιομηχανικά μνημεία μοναδικά στην Ελλάδα που διαθέτουν τεχνικές προστασίας από εκρήξεις πυροτεχνικών, κτήρια του Μεσοπολέμου με ιδιαίτερες οικοδομικές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό σπάνιο για την εποχή του. Αποτελεί λοιπόν ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας των αρχών του 20ου αιώνα και είναι άρρηκτα δεμένο με την Ελευσίνα, αλλά και τους πολίτες της.

Στις 26 Ιουνίου του 2019 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε, γνωμοδότησε να κηρυχθεί η ΠΥΡΚΑΛ ιστορικός τόπος και να χαρακτηριστούν νεότερα μνημεία 12 από τα 134 κτίρια που περιλάμβανε η εισήγηση της Υπηρεσίας, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό ακόμα και από τον εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ, ο οποίος είχε παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Η νέα Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να μην υπογράψει εκ νέου την Υπουργική Απόφαση, η οποία απαιτείται για τον οριστικό χαρακτηρισμό των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, αλλά να αναπέμψει τον φάκελο στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για καινούργια γνωμοδότηση, κίνηση η οποία εντείνει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, διότι τυχόν μερικός ή καθολικός αποχαρακτηρισμός ανοίγει τον δρόμο για οικοδόμηση με άγνωστη χρήση, αλλά και για την καταστροφή πολύ μεγάλου χώρου πρασίνου, που αποτελεί πνεύμονα για την Ελευσίνα.