Ερώτηση για την προστασία μισθώσεων κινηματογράφων και θεάτρων

Ερώτηση για την προστασία μισθώσεων κινηματογράφων και θεάτρων

Ερώτηση για την παράταση στην προστασία μισθώσεων κινηματογράφων και θεάτρων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει δώσει παράταση στην προστασία μισθώσεων κινηματογράφων και θεάτρων, ενώ από το 1992 έως και το 2016 ανανεώνεται συνεχώς νομοθετικά η προστασία των ενοικιοστασίων των κινηματογράφων και των θεάτρων, θέμα κρίσιμο για την συνέχιση της πολιτιστικής προσφορά τους.

«Δεν πρόκειται για «ρουσφέτι» στους ενοικιαστές. Η συγκεκριμένη νομοθετική προστασία είναι προς όφελος όλων αφού έχει αποτρέψει το να μεταμορφωθούν σε δραστηριότητες εκτός πολιτισμού τα κτίρια και έχει καταστήσει δυνατή την λειτουργία θερινών όπως το ΡΙΒΙΕΡΑ ή το ΑΘΗΝΑΙΑ στο κέντρο της Αθήνας», τονίζεται στην Ερώτηση.

Η παράταση της προστασίας είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς οι επιχειρήσεις του πολιτισμού δεν έχουν μπει ακόμα σε πλήρη λειτουργία και άρα και οι εργαζόμενοι ακόμα υποφέρουν. Ειδικά οι θερινές αίθουσες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης .

Η προστασία των μισθώσεων σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4708/2020 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Σύμφωνα όμως με τους μισθωτές των συγκεκριμένων χώρων κρίνεται απαραίτητο να ανανεωθεί άμεσα η προστασία,–και όχι την τελευταία στιγμή- ώστε να δοθεί μήνυμα κουράγιου και αισιοδοξίας στη χειμαζόμενη κινηματογραφική και θεατρική δραστηριότητα και να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός για το μέλλον. Δίνοντας στους ανθρώπους του πολιτισμού μια σανίδα σωτηρίας για να κρατηθούν, μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητος, όπου το άγνωστο μοιάζει να τους κυκλώνει από παντού.