Για τη λαθρανασκαφή στα Αντικύθηρα

Για τη λαθρανασκαφή στα Αντικύθηρα

Σύμφωνα με τις χθεσινές (24/8/2020) αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών», εφοπλιστής, που διαθέτει τα πλωτά μέσα, ανέλκυσε ένα κανόνι του 17ου-18ου αιώνα και μια αρχαία λίθινη άγκυρα από τον βυθό των Αντικυθήρων, τα μετέφερε στην αποθήκη του στο Λαύριο και ειδοποίησε εκ των υστέρων την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία αφού όμως είχε ήδη υπάρξει στοιχειοθετημένη καταγγελία στο αρμόδιο Λιμεναρχείο. 

Απαντώντας σήμερα στις ερωτήσεις της «Εφημερίδας των Συντακτών», η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, δηλώνει λακωνικά ότι «Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».

Τι εννοεί, άραγε, η κυρία Υπουργός; Ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει λαθρανασκαφή ή να μεταφέρει αρχαιότητες αρκεί εκ των υστέρων να δηλώνει ότι το έκανε για να τις σώσει; Θα αντιδρούσε έτσι η αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλον πολίτη; Ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια η κυρία Υπουργός για την προστασία των αρχαιοτήτων ή το μόνο που τη νοιάζει είναι οι χορηγίες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η σχέση της οικογένειας με την κυβέρνηση;

Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας είναι επιτακτικό να εφαρμοστούν άμεσα, σήμερα, τώρα, όλες οι νόμιμες διαδικασίες.