Ερώτηση για την οικονομική στήριξη των προσφυγικών σωματείων

Ερώτηση για την οικονομική στήριξη των προσφυγικών σωματείων

Ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών για την στήριξη των προσφυγικών σωματείων κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του αν. Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Αν. Αττικής Πάνου Σκουρολιάκου.

Την αφορμή για την ερώτηση έδωσε επιστολή της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) με την οποία εκπέμπεται «σήμα κινδύνου» σχετικά με τη συνέχιση του πολυετούς έργου των σωματείων στον τομέα του πολιτισμού και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ΟΠΣΕ και τα σωματεία που συμμετέχουν σ’ αυτή έχουν πάψει να χρηματοδοτούνται από την εκμετάλλευση της ανταλλάξιμης περιουσίας, μέσω του ΤΑΠΑΠ του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1998. Από τότε, τα μόνα έσοδά τους είναι κυρίως από τις συνδρομές μελών, τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων ή χορωδιών και κάποιες εκδηλώσεις που οργανώνουν.

Δυστυχώς, όμως, λόγω της πανδημίας, οι προαναφερθείσες δραστηριότητες έχουν σταματήσει. Και την ίδια στιγμή οι πάγιες υποχρεώσεις τους, όπως τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου και άλλα λειτουργικά έξοδα τρέχουν κανονικά με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ήδη ορισμένα από αυτά τελούν υπό διάλυση.

Τα σωματεία αυτά έχουν εξαιρεθεί από οποιαδήποτε μέριμνα του Υπουργείου Οικονομικών και ζητούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά και να έχουν την απαραίτητη δύναμη να συνεχίσουν την άσκηση του πολιτιστικού τους έργου.

Αναλυτικά οι βουλευτές: Σκουρολιάκος Πάνος, Αβραμάκης Λευτέρης, Αλεξιάδης Τρύφων Αμανατίδης Γιάννης, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βασιλικός Βασίλης, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Γιάννης, Ζαχαριάδης Κώστας, Ηγουμενίδης Νίκος,       Θραψανιώτης Μανόλης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σαρακιώτης Γιάννης, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτρης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος.