Δήλωση για το πρόστιμο 150 ευρώ που επιβάλλει η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ

Δήλωση για το πρόστιμο 150 ευρώ που επιβάλλει η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ

“Απαράδεκτο, άστοχο και καταστροφικό για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες είναι το χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς. Επιμένοντας στην αντιφιλοζωϊκή πολιτική της, η ΝΔ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με τον ίδιο αντιεπιστημονικό και χωρίς διαβούλευση τρόπο που νομοθέτησε το 2021, αποφασίζει την επιβολή ενός τέλους 150 ευρώ για τους πολίτες που φροντίζουν ζώο συντροφιάς.


Ένα αναίτιο χαράτσι, μέσω της υποχρεωτικής λήψης και αποστολής του DNA του ζώου σε βάση δεδομένων, με σκοπό την επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού.


Χωρίς ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα, χωρίς προετοιμασία και επιστημονική τεκμηρίωση και πλήρως αναποτελεσματική η στάση της κυβέρνησης, την ώρα που οι ειδικοί εκτιμούν πως μόνον το 1/3 των ζώων έχει καταγραφεί σχετικά.


Από την άλλη, χρηματοδοτεί με 2 εκατ. ευρώ – χρήματα των πολιτών, ένα εργαστήριο που θα διαχειριστεί την όλη διαδικασία καταγραφής. Ακόμα μια «δέσμευση» του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε επικοινωνιακή φούσκα, τι στιγμή που ο νόμος-πλαίσιο λειτουργεί πρακτικά ενάντια στην ουσιαστική προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς.


Η ΝΔ στρέφεται ακόμα και τη στιγμή της αποχώρησης από την εξουσία ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, ενάντια σε όλους όσοι αγωνιούν για την προστασία των ζώων, του περιβάλλοντος, για την ποιότητα της ζωής στις πόλεις μας. Το μητρώο ζώων συντροφιάς που λειτούργησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρείχε σε Δήμους, Περιφέρειες και Αστυνομία, ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων. Αποτελούσε ένα λειτουργικό μοντέλο που μπορούσε να διευρυνθεί αντί να απαξιωθεί, όπως έπραξε η ΝΔ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την ουσιαστική προστασία των ζώων, την ενίσχυση της ζωοφιλίας αλλά και των δημόσιων λειτουργιών για την αντιμετώπιση του σημαντικού κοινωνικού ζητήματος των αδέσποτων ζώων, με διαβούλευση και με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτείται και επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ.”


⇲ ???????????????????????????????????????????????? Παναγιώτης (Πάνος) – Υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ