Δελτίο Τύπου – Ομιλία στην Ολομέλεια στο Σ/Ν για την Υγεία

Δελτίο Τύπου – Ομιλία στην Ολομέλεια στο Σ/Ν για την Υγεία

Αθήνα 2 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία στην Ολομέλεια, στη συζήτηση του Σ/Ν που αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους ιδρυτές και διαμορφωτές του ΕΣΥ, Γιώργο Γεννηματά και Παρασκευά Αυγερινό, που είχαν σαν σκοπό τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού.

«Έχετε δυσανεξία στη δωρεάν Υγεία, τη δωρεάν Παιδεία, τον δωρεάν Πολιτισμό», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι (η κυβέρνηση) χρησιμοποιεί υποτιμητικά τον όρο “τσάμπα”, λες και δεν πληρώνει φόρους ο πολίτης. «Χρησιμοποιούν μάλιστα όρους σαν αυτόν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει σε δημόσια πανεπιστήμια, σε δημόσιες Ιατρικές Σχολές και έχουν υπηρετήσει το Δημόσιο», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως το ΕΣΥ άντεξε τρία μνημόνια, την πτώχευση της χώρας, την περίοδο 2012-14, την περίοδο της πανδημίας.

Μίλησε για απαξίωση της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση η οποία δεν ταρακουνήθηκε ούτε από την απόφαση του ΣΤΕ για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Σύστημα Υγείας.

Χαρακτήρισε εκτρωματικό το Σ/Ν που καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας και γυρνά τον υγειονομικό χάρτη της χώρας στην εποχή που νοσοκομείο σήμαινε την ιδιωτική κλινική κάποιου και πρόσβαση είχε όποιος μπορούσε να πληρώσει ή να πουλήσει περιουσία, “σκοτώνοντας ένα σπίτι”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως όλες οι συλλογικές εκπροσωπήσεις των υγειονομικών είναι απέναντι στο Σ/Ν, επειδή στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με θεσμοθέτηση παράλληλης άσκησης ιδιωτικού έργου απ’ τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε “κανονικότητες”. Κανονικότητα, είπε, θα είναι η άνιση εξυπηρέτηση όσων έχουν και όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Κανονικότητα, όμως, θα είναι και το πελατειακό σύστημα και η κομματοκρατία στο ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει το σύστημα κρίσεων για το ιατρικό προσωπικό ευνοιοκρατικό. Υποβαθμίζει τα αντικειμενικά κριτήρια όπως προϋπηρεσία, μετεκπαίδευση, κλινικό έργο και προσδίδει κυρίαρχο ρόλο στην προφορική συνέντευξη του υποψηφίου!

Αναρωτήθηκε τί θα πουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στους ψηφοφόρους τους. Ότι θα έχουν σύστημα υγείας που θα πληρώνουν για να βρουν την υγειά τους;

Αφού αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας, έκλεισε λέγοντας:

“Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι στην Ανατολική Αττική, κ. Υπουργέ, που μας στερήσατε το Νοσοκομείο, μια απαίτηση του λαού της Ανατ. Αττικής εδώ και 30 χρόνια. Φτάσαμε στο παρά πέντε να γίνει, όταν μετά την καταστροφή στο Μάτι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε απ’ τον Αλέξη Τσίπρα να του προτείνει κάτι για την περιοχή. Ο Τσίπρας ζήτησε νοσοκομείο, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε και ήταν έτοιμο να γίνει. Έγιναν οι εκλογές, όμως, ήρθε η ΝΔ και το πάγωσε. Σε Ερώτησή μου, ο κ. Κοντοζαμάνης απ΄αυτό το βήμα απάντησε ότι δεν θα γίνει το νοσοκομείο γιατί κοστίζει πολλά λεφτά η λειτουργία του. Φέρατε νόμο που τα χρήματα της δωρεάς θα τα κάνει η κυβέρνησή σας κέντρα και πάρκα αναψυχής στο Μάτι και 70 κοινωνικές κατοικίες για το χρύσωμα του χαπιού”.

“Το Σ/Ν ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψηφίζει και θα το ακυρώσει όταν μια προοδευτική κυβέρνηση αναλάβει τη διακυβέρνηση και τις τύχες του τόπου” συμπλήρωσε.