ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΕΤΑΙΡΟΙ»

Γράφει ο Πάνος Σκουρολιάκος*

 

Γράφοντας  τα  Σάββατα  εδώ στην Αυγή τα Πολυ-Πολιτισμικά, περνώ  κάθε βδομάδα την περίοδο της αναζήτησης θέματος. Όταν το βρω, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Μια βδομάδα πριν  από την συμπλήρωση πέντε μηνών της   κυβέρνησης   και στην  πιο οριακή στιγμή της περίφημης (και φοβούμαι επαχθούς, όπως και το χρέος) διαπραγμάτευσης, ποιο θα μπορούσε να είναι το θέμα; Κάποιο ζήτημα τέχνης; Αισθητικής; Κάποιος σπουδαίος δημιουργός; Αυτές τις ημέρες που η ίδια η Δημοκρατία τίθεται εν αμφιβόλω από την νεοφιλελεύθερη  ηγεσία των συμμάχων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τι θα μπορούσε κανείς να προτείνει ως θέμα συζήτησης γύρω από τον πολιτισμό;

Η  Δημοκρατία γεννά Πολιτισμό και το αντίστροφο. Ο Πολιτισμός παράγει Δημοκρατία.  Η ηθική, η κοινωνία και πολιτική επικοινωνία, ο πολιτισμός του ορθού λόγου, η ανύψωση του ανθρώπου  ως  μέλους μιας συντεταγμένης  πολιτείας,  η ανύψωσή του σε πολίτη δηλαδή, είναι αποτέλεσμα της Δημοκρατίας. Αυτής της άμεσης Δημοκρατίας της αρχαίας Αθήνας, που ξεκλείδωσε τα ταλέντα και την έμπνευση στους πολίτες της,  να χτίσουν Παρθενώνες, να δημιουργήσουν αγάλματα, να γράψουν ποίηση, να κάνουν μουσική, ζωγραφική, θέατρο και όχι μόνον. Η Δημοκρατία είναι εκείνη που τους έδωσε τα εφόδια να απολαμβάνουν αυτά τα έργα  της τέχνης και του πολιτισμού, στους ναούς, τα θέατρα, τους δρόμους και τα στάδια.

Η Δημοκρατία είναι αυτή που αναγνωρίζει την απόλυτη ελευθερία των δημιουργών, αλλά και των πολιτών που επιλέγουν και επιβραβεύουν ή απορρίπτουν τα έργα τέχνης. Καμία πολιτική εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει στη δημιουργία ελέγχοντάς την και κατευθύνοντάς την . Όποτε το έκανε, στην μεν περίπτωση της  πολιτικής παραγγελίας είχαμε εκτρώματα, στη δε άλλη της απαγόρευσης είχαμε μεγαλύτερη αποδοχή  από μέρους των πολιτών του απαγορευμένου έργου  και αντίθετα από τα επιδιωκόμενα από την εξουσία αποτελέσματα.

Πως θα επιβάλει το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο σύστημα τους καταστροφικούς για τους λαούς κανόνες του; Πως θα πείσει πως δεν χρειάζονται γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία; Πως δεν χρειάζονται καθόλου  δημόσια νοσοκομεία; Πως  πρέπει  κάποιος να δουλεύει  για τριακόσια ευρώ  και πως  το κράτος δεν υποχρεούται σε καμία ανταπόδοση της άδικης και αβάσταχτης φορολογίας για τους φτωχούς και μεσαίων εισοδημάτων πολίτες του; Πως κανείς δεν πρέπει να διαμαρτύρεται για όλα αυτά; Με έναν και μοναδικό τρόπο.  Με νόμους που  συρρικνώνουν και καταργούν τα δικαιώματα του πολίτη . Με την κατάργηση της Δημοκρατίας.

Η  κατάργηση της Δημοκρατίας περνά μέσα από την απαξίωση του  Πολιτισμού. Στην αρχή, ως  σκεπτικισμός γύρω από την υποχρέωση της προστασίας και οικονομικής ενίσχυσης των τεχνών από μέρους της κρατικής εξουσίας. Μετά με την  κατάργηση  της ενίσχυσης των τεχνών  μέσω της προβολής και ενδυνάμωσης  αναξίων ημετέρων κομματικών. Τα είδαμε όλα αυτά κατά τα προηγούμενα χρόνια.  Συνεχίζουν με την ισοπέδωση των πάντων και κατάργηση κάθε προστατευτικού πλαισίου. Προβάλλοντας ως παράδειγμα τους ανάξιους που έκαναν διάσημους,   ομαδοποιούν τους πάντες, ως  «κρατικοδίαιτους» και «χαραμοφάιδες» καλλιτέχνες, που δε φτάνει που κάνουν το ψώνιο τους, θέλουν να πληρώνονται κι από πάνω! Και  εν τω μεταξύ, το αυγό του φιδιού σκάει. Να ο ναζισμός, ο ρατσισμός, η τρομοκρατία.

Οι εταίροι και δανειστές μας, μας αρνούνται το δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς τη ζωή μας. Μας απαγορεύουν  να αλλάξουμε πολιτική, κι ας αλλάξαμε κυβέρνηση.  Ζητούν από τον Ελληνικό Λαό και τον  Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσουν την πολιτική των Παπανδρέου-Παπαδήμα-Σαμαρά- Βενιζέλου.

Τα προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα από την Ευρώπη  που μας εγκαλούν, μας απειλούν, μας λοιδορούν  και μας διατάζουν, απλοί υπάλληλοι είναι. Όποιο κι αν είναι το αξίωμά τους κρατικό ή θεσμικό – ευρωπαϊκό. Έχουν αφεντικά και σε αυτούς απολογούνται. Κατανοητό.  Η σημερινή κυβέρνηση  όμως έχει αφεντικό τον Ελληνικό Λαό. Σε αυτόν θα απολογηθεί και με αυτόν θα συζητήσει για το αν κράτησε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας ή αν υποθήκευσε το μέλλον του. Και επειδή σε τέτοιου είδους καταστροφικές πολιτικές το know how το έχουν άλλοι, δεν χρειάζεται να τους κοπιάρει κανείς.

Η διαφύλαξη και ανάπτυξη του Πολιτισμού, η ενθάρρυνση της δημιουργίας από τον πιο άξιο δημιουργό μέχρι τον ταπεινό ερασιτέχνη σε κάποια γωνιά της πατρίδας μας, θωρακίζει και ανανεώνει τη Δημοκρατία.

Οι έλληνες έχουν αντιληφθεί την ιστορικότητα της στιγμής. Με όπλο την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία  είμαστε όλοι, και τα ένδεκα εκατομμύρια στην πρώτη γραμμή. Και διαπραγματευόμαστε όλοι μαζί. Για τον τόπο μας, για εμάς και γι αυτούς που έρχονται.

 

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ  και Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής