Σημεία της ομιλίας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό (βίντεο)

Σημεία της ομιλίας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό (βίντεο)

«Με την πολιτική σας μας επιφυλάσσετε έναν πολιτισμό των ολίγων για λίγους», τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τον προϋπολογισμό του 2020, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του θα επιμένει «να σχεδιάζουμε για το μεγάλο τοπίο και για όλους τους Έλληνες. Να εμπνέουμε μια καθημερινή κουλτούρα πολιτισμού που θα βάζει στην άκρη τη βία, τη μισαλλοδοξία, τον σεξισμό, την εσωστρέφεια, την ξενοφοβία. Να προωθούμε έναν πολιτισμό που να αφορά ειδικά τους νέους, τα παιδιά, καθώς και επί μέρους πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες», σημείωσε.

Σημεία της ομιλίας για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Δυσάρεστα νέα για τον πολιτισμό, υπάρχουν προβλήματα σε ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.

Φέτος, δίνετε λιγότερα από αυτά που έδινε η κ. του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Προϋπολογίζετε για το 2020 335.200.000 ευρώ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 είχε δώσει 350.000.000, δηλαδή 14.800.000 περισσότερα. Την προηγούμενη χρονιά, το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει 339 εκ, δηλαδή από το 2018 στο 2019, αύξησε τις δαπάνες για τον πολιτισμό κατά 10,5 εκατομμύρια. Κι εσείς πηγαίνετε κάτω και από τον προϋπολογισμό του 2018 του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηματικά έντονα προξενεί το γεγονός ότι στον υποκωδικό 01.001 του κωδικού 1021 όπου προϋπολογίζονται 70 εκατ. τακτικής χρηματοδότησης και 19 εκατ συγχρηματοδοτούμενων πόρων, του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον Επιτελικό Συντονισμό του ΥΠΠΟ. Αλήθεια τι σημαίνει αυτό; Που θα κατευθυνθούν αυτά τα ποσά; Τι σημαίνει Επιτελικός Συντονισμός ΥΠΠΟ; Τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον καθόλου κατατοπιστικό τίτλο; Πρόκειται για ένα ασαφές και καθόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι και δεν μας διαφωτίζετε για το πού, πόσα και σε ποιον θα κατευθυνθούν τα χρήματα. Βλέπετε η εμπειρία μας από το λεγόμενο «αμαρτωλό» ταμείο των συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη από τον εισαγγελέα διαφθοράς για έξι κακουργήματα δικαίως μας κάνει επιφυλακτικούς. Μιας και αυτός ο Επιτελικός Συντονισμός του ΥΠΠΟ (69.804.007 ευρώ), κοστίζει περισσότερο από το ποσό που διατίθεται για τις τέχνες και τα γράμματα! Δηλαδή 65.947.151 Τι θα χωρέσετε σ’ αυτόν τον περίεργο τίτλο; Τι κωδικούς θα βάλετε σ’ αυτόν;

Αλλά ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι και εργαλείο που αφορά την κοινωνία. Και σ’ αυτόν τον «αναπτυξιακό» σας προϋπολογισμό, όσον αφορά τον πολιτισμό, δεν προκύπτει από τον καταμερισμό των οικονομικών μεγεθών, τουλάχιστον, η παραμικρή αναφορά στα μεγάλα μέτωπα του πολιτισμού, στο μεγάλο τοπίο που αφορά το αύριο του πολιτιστικού αγαθού, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού.

Η μέχρι τώρα πολιτιστική σας πολιτική άλλωστε δεν αποκάλυψε κάποιο σχέδιο. Αυτή η χαρτογράφηση για την οποία ακούσαμε προηγουμένως  δεν είναι άλλο παρά μια μίζερη και ρεβανσιστική αντιμετώπιση όλων όσων πέτυχε και έχτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον τομέα σε δύσκολες εποχές. Από την ανάκληση της δημόσιας προκήρυξης των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών στις κρατικές σκηνές που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον διορισμό προσώπων της προσωπικής επιλογής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, μέχρι το εμμονικό πείσμα σας για τις ανασκαφές του τύμβου Καστά, όπου με τη βιασύνη σας να συμπεριλάβετε την ανάδειξη του μνημείου στο success story του κ. Σαμαρά, θέσατε σε κίνδυνο τις εργασίες με την χρησιμοποίηση βαρέων οχημάτων που επηρέασαν την ευστάθεια του μνημείου. Για να μην μιλήσουμε για το πείσμα σας για τεμαχισμό και αποθήκευση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε αχρείαστο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι αρχαιότητες ήταν στη θέση τους και οι εργασίες προχωρούσαν. Ανεβάζετε το κόστος και καθυστερείτε την παράδοση. Και λιγότερα χρήματα δίνεται στον πολιτισμό και τον επιβαρύνετε περισσότερο. Εύγε!

Όλα αυτά μαζί με τις γκάφες ολκής όπως η αναφορά από τον πρωθυπουργό για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα που πολύ καλά ξέρετε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει και αναγνώριση της ιδιοκτησίας των Βρετανών πάνω στην πολύτιμη κληρονομιά μας.

Όσα ανέφερα είναι ένα μικρό δείγμα μόνο της ποιότητας της πολιτικής σας για τον πολιτισμό. Εμείς όμως σχεδιάσαμε και πετύχαμε πολλά σε εποχές δύσκολες οικονομικά. Έτσι και τώρα, θα σχεδιάζουμε και θα επιμένουμε σε προγραμματικούς πολιτιστικούς άξονες. Να σχεδιάζουμε για το μεγάλο τοπίο και για όλους τους Έλληνες. Να εμπνέουμε μια καθημερινή κουλτούρα πολιτισμού που θα βάζει στην άκρη τη βία, τη μισαλλοδοξία, τον σεξισμό, την εσωστρέφεια, την ξενοφοβία. Να προωθούμε έναν πολιτισμό που να αφορά ειδικά τους νέους, τα παιδιά, καθώς και επί μέρους πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες

Έχουμε ανάγκη από ένα ΥΠΠΟ που θα σέβεται τους φορείς που εποπτεύει και ακόμα τους εργαζόμενους σε αυτούς τους οργανισμούς και δεν θα τους ασκεί προληπτική λογοκρισία, για παράδειγμα, όπως επιχειρήσατε εσείς με την γνωστή σας ανακοίνωση. Ένα ΥΠΠΟ που δεν θα συνδιαλέγεται μόνο με τους ημέτερους αλλά θα πολιτεύεται χωρίς αποκλεισμούς. Έχουμε ανάγκη από ένα Υπ. Πολιτισμού που θα φροντίζει όλους τους νέους δημιουργούς δημιουργώντας θεσμικά εργαλεία. Να μην ενδιαφέρεται μόνον για κάποιους νέους ώστε επιδεικνύοντας αυτό το «ενδιαφέρον» να βγαίνει από την υποχρέωση απέναντι στους πολλούς.

Πρόσφατο παράδειγμα: επιστρέφουν 500 επιστήμονες από το εξωτερικό: Θαύμα! Απολύονται 4000 επιστήμονες, παιδιά με μεταπτυχιακά και με διδακτορικά από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Φέρνετε 500, διώχνετε 4000. Λαμπρά!

Έχουμε ανάγκη σαν χώρα και σαν κοινωνία από έναν πολιτισμό που θα διευκολύνει τους δημιουργούς και θα φροντίζει τους απόμαχους της τέχνης. Έναν πολιτισμό που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους Έλληνες.

Αλλοίμονο όμως. Εσείς και με την μέχρι τώρα πολιτική σας αλλά και με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που μας φέρατε, ολοφάνερο είναι πως μας επιφυλάσσετε έναν πολιτισμό των ολίγων για λίγους. Έναν πολιτισμό όπου οι λίγοι θα παίρνουν πολλά και οι πολλοί από λίγα έως τίποτα. Όπως σε όλους τους άλλους τομείς άλλωστε: στην εργασία, την παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, την υγεία, τον αγροτικό τομέα, τελικά, στην ίδια μας τη ζωή.