Σ/Ν για τον ΕΦΚΑ, Ολομέλεια 17-2-2022

Σ/Ν για τον ΕΦΚΑ, Ολομέλεια 17-2-2022

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του με την παρατήρηση ότι όσο πιο άδικος είναι ένας νόμος, τόσο αυτός περιβάλλεται με «καλολογικά» επίθετα.


«Ισχυρίζεστε», είπε, «πως φέρνετε το νόμο για, δήθεν, εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Ας δούμε τί ακριβώς είναι αυτός ο νόμος.
Νομοθετείτε ότι οι Γενικοί Δ/ντές και οι Ειδικοί Δ/ντές μπορούν να επιλέγονται και από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί; Δεν υπάρχουν ικανοί υπάλληλοι στο δημόσιο; Είστε σίγουροι ότι θα βρεθούν όσοι χρειάζεστε από τον ιδιωτικό τομέα; Δε φοβάστε ότι οι πολλές επενδύσεις που λέτε ότι έρχονται, θα απορροφήσουν όλους τους άξιους της αγοράς;


Η αλήθεια είναι πως άξιοι υπάλληλοι του δημοσίου θα παραμεριστούν για να προσληφθούν γαλάζιοι ημέτεροι. Είναι ένα παιχνίδι που το γνωρίζετε άριστα. Το έχετε εφεύρει. Με αυτό το νόμο ακυρώνετε δικό σας νόμο που προέβλεπε συγκεκριμένη διαδικασία για τα επιτελικά στελέχη του δημοσίου τον οποίο ψηφίσατε πριν ενάμισι χρόνο.


Δε θέλετε ούτε τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης γιατί έχετε δυσανεξία σε οτιδήποτε το δημόσιο. Δε σας ικανοποιεί η δημόσια εκπ/ση, είστε εχθρικοί με το δημόσιο σύστημα υγείας, δε θέλετε οτιδήποτε δημόσιο.


Καθιερώνετε πριμ παραγωγικότητας, μια ρύθμιση που ισχύει ήδη. Αλλά καθυστερήσατε ένα χρόνο να καταβάλετε το μπόνους σε 470 εισηγητές του ΕΦΚΑ που αρίστευσαν, πιάνοντας το στόχο για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.


Μια από τις γνωστότερες, διάσημες επιτυχίες σας ακούει στο όνομα ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ! Αυξάνονται οι θέσεις των μετακλητών και για το Διοικητή και για τους Υποδ/τές του ΕΦΚΑ. «Αξιοκρατικά» και με όρους ΑΣΕΠ, όπως λέτε!


Κατά παρέκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, θεσπίζετε fast track διαδικασία απευθείας αναθέσεων. Διαφάνεια και λογοδοσία είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση. Δε σας ενοχλεί καθόλου ο κίνδυνος για σκανδαλώδεις αναθέσεις και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.


Έχετε βαριές πολιτικές ευθύνες για την κατάντια του ΕΦΚΑ. Τον αφήσατε να σέρνεται, τον απαξιώσατε για να τον δώσετε στους ιδιώτες με πρώτο βήμα την είσοδο ιδιωτών διευθυντών. Στοχοποιείτε όλους τους υπαλλήλους του για την κατάντια στην οποία φέρατε τον οργανισμό, συστήνοντας Ομάδα Εσωτερικού Ελέγχου αναζητώντας ευθύνες στο προσωπικό κι όχι στη δική σας διοίκηση. Είναι ντροπή σας να λέτε, πάρα πολλοί από σας, ότι χαϊδεύουμε αυτιά ανίκανων υπαλλήλων.


Μεταφέρετε κρίσιμες αρμοδιότητες από το ΔΣ του ΕΦΚΑ στο Διοικητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Σταματάτε τα προγράμματα επιμόρφωσης των υπαλλήλων.


Στα άρθρα 10 έως 19 του Σ/Ν περιλαμβάνεται το ξεπούλημα της μεγάλης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Συστήνετε μια Μονοπρόσωπη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού η οποία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η οποία θα διαχειριστεί την τεράστια περιουσία των 400 ακινήτων κόστους 1 δις. ευρώ. Είναι μια εταιρεία που εγγράφεται στο γενικό μητρώο σαν να είναι μεσιτικό γραφείο και λειτουργεί σαν μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Η μετοχοποίησή της είναι το πρώτο βήμα για την παράδοσή της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση σπάει σε μετοχές τον κόπο και τον ιδρώτα εργαζομένων και συνταξιούχων. Η εταιρεία αυτή δεν αποτελεί φορέα γενικής διακυβέρνησης, άρα δε λογοδοτεί.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα το σαφαλιστικό σύστημα, τώρα που οδεύει προς το τέλος της. Και όσο οδεύει προς το τέλος της, τόσο πιο επιθετική γίνεται ως προς την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του λαού».


Στη συνέχεια ο Πάνος Σκουρολιάκος έκανε αναφορά σε άλλο ένα ξεπούλημα στην Ανατολική Αττική.


«Ζούμε άλλο ένα επενδυτικό σχέδιο που ετοιμάζεται για 6,5 χιλ. στρέμματα σε μια περιοχή ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα με ξενοδοχεία, γκολφ, κλπ. χωρίς δημόσια διαβούλευση. Είμαι κάτοικος στην περιοχή. Εμείς που ζούμε στην περιοχή δεν θα ερωτηθούμε; Η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού δεν θα ερωτηθούν;».


«Δε σας προλαβαίνουμε», κατέληξε ο βουλευτής.
«Εγώ πιστεύω ότι θα εξαντλήσετε την τετραετία. Μέχρι τότε έχετε πολλή δουλειά να κάνετε εις βάρος του ελληνικού λαού. Όταν θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία, σας ευχόμαστε, εμείς και ο ελληνικός λαός, καλό κατευόδιο».
Σας ευχαριστώ.