Ολομέλεια. Ομιλία στη συζήτηση του Σ/Ν για τη μετατροπή πέντε Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Ολομέλεια. Ομιλία στη συζήτηση του Σ/Ν για τη μετατροπή πέντε Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος, αποχαιρέτησε το Νεκτάριο Σαντορινιό, “Το Νεκτάριο του αγώνα, το Νεκτάριο του καθημερινού χαμόγελου, το Νεκτάριο που αγάπαγε τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και έδωσε μάχες στα καλύτερά του χρόνια γι’ αυτά”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε επί του συζητούμενου Σ/Ν:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Στο βιβλίο για τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα. Πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα;», Κρίστοφερ Χίτσενς (1988),
η Μελίνα Μερκούρη είχε γράψει: “Το μεγαλείο μιας χώρας δεν έγκειται σ’ αυτά που κατέκτησε ή πήρε ή κράτησε. Η αληθινή υπερηφάνεια μιας χώρας εναπόκειται στην επανόρθωση των αδικιών, στην αναγνώριση της αλήθειας και της δικαιοσύνης”.

Η πολιτισμική μας κληρονομιά και ο ελληνικός πολιτισμός, οφείλουν να λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, εκεί που συνενώνεται ο μόχθος χιλιάδων ειδικών, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, τεχνιτών του μάρμαρου, αφιερωμένων στη μελέτη, την έρευνα και την προβολή των μνημείων.
Σε αυτό τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του εναντιώνεται η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το 2019. Και η καταστροφή δεν έχει τελειωμό. Από την τσιμεντόστρωση της Ακρόπολης, έως το ανοσιούργημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών προς όφελος ελληνικών και ξένων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Μιλάμε για 71 κλάδους και 205 ειδικότητες. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε τα πάντα. Ψάξτε όμως. Γιατί με θράσσος μας κάνετε μάθημα, εισηγητές και βουλευτές της συμπολίτευσης, για το αν πρέπει να έχουν διαβαθμισμένο πτυχίο οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι κινηματογραφιστές, πρόσθεσε ως άνθρωπος του πολιτισμού.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε και στις δύο πτέρυγες της Βουλής, κυρίως αριστερά, λέγοντας ότι εύκολα κάποιος σχηματίζει την εντύπωση ότι έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε κατηγορίες ένθεν κακείθεν και αποκαθιστώντας την αλήθεια για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης στο χώρο του Πολιτισμού, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με αρχή τις συμβάσεις στα κρατικά θέατρα, την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημιακού Τμήματος Παραστατικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στο οποίο έιχε και ο ίδιος την τιμή να είναι καθηγητής, κ.ά.


“Έχετε τοποθετήσει με την άφρονα πολιτική σας σύσσωμο τον κόσμο του Πολιτισμού εναντίον σας. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε την ΕΡΤ, η τωρινή έκλεισε τη Δραματική Σχολή του Ενικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ!
Έρχεστε εδώ με επιχειρήματα που προκαλούν γέλωτα. Επιχειρήματα ασχέτων με το αντικείμενο κι ας έχουν κάποιοι από σας και γνώση και επίγνωση για το τι υποστηρίζουν. Όμως για ένα πιάτο υπουργικής φακής, ένα πιάτο εξουσίας, γίνεστε καταγέλαστοι.

Όσον αφορά τώρα το παρόν Σ/Ν.

Απαντήστε θαρραλέα και με ειλικρίνεια σε όλα όσα σας θέσαμε μαζί με τους χιλιάδες επιστήμονες, αρχαιολόγους, φορείς, τεχνίτες, κορυφαίους ειδικούς του πολιτισμού, διεθνείς προσωπικότητες …

  • Γιατί υποβαθμίζετε την κυριαρχία και τη συνέχεια των μεγάλων Μουσείων;
  • Γιατί καταργείτε τη διαλειτουργική επαφή τους με τα 10άδες μικρότερα Μουσεία που λειτουργούν γύρω απ’ αυτά;
  • Γιατί τα διαχωρίζετε από το φυσικό τους περιβάλλον;


Δίνετε ένα πισώπλατο χτύπημα στη ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ της χώρας, ένα ακόμα αντι-αναπτυξιακό στραπάτσο στις τοπικές κοινωνίες.


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Στη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή, η κα Υπουργός είπε πολλά, αλλά πρακτικά και επί της ουσίας, δεν αιτιολόγησε πάνω στο κρίσιμο ερώτημα:
• γιατί έφερε τώρα, λίγο πριν φύγετε από την κυβέρνηση το Σ/Ν για τη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και
• γιατί δεν περίμενε να ολοκληρωθεί μια τεκμηριωμένη σύγχρονη μελέτη βιωσιμότητας.


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σταθήκαμε αναλυτικά στις απροσδιοριστίες και τις επικίνδυνες ατραπούς για την ελληνική κυριαρχία στον πολιτισμικό μας πλούτο, που αφήνεται στο έλεος των μελών των διορισμένων ΔΣ των νέων Μουσείων ΝΠΔΔ. Θα σταθώ ειδικά σε δύο σημεία των άρθρων του Σ/Ν που είναι τα κρισιμότερα:
Στο μοντέλο διοίκησης και την οικονομική βιωσιμότητα του νέου σχήματος.

  • Στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ των νέων μουσειακών οργανισμών δημιουργείται μια άτυπη «δυαρχία» στη διοίκηση (Γενικός Δ/ντής + ΠΡΟΕΔΡΟΣ) ένα σχήμα που θεωρούμε πως θα αποδειχθεί μη λειτουργικό εξ’ αρχής λόγω της δομής και της στελέχωσης του ΔΣ.

Αλήθεια, πως θα αποφευχθεί με αυτή τη «δυαρχία» στη Διοίκηση; Προβλέπουμε μια «σύγκρουση» ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα, ή ακόμα μιας εκδήλωσης, μιας συνεργασίας, πόσο μάλλον μιας διεθνούς καμπάνιας προβολής ή έκθεσης.

  • Για την οικονομική βιωσιμότητα – Ενώ η χρηματοδότηση θα γίνεται ΚΑΙ από το κράτος, προχωράτε χωρίς οικονομικοτεχνική μελέτη και στρατηγικό σχεδιασμό και – αυτό είναι επίσης σημαντικό – η μεταρρύθμιση – αντιμεταρρύθμιση αυτή οδηγεί σε μουσεία μη λειτουργικά.

Έχουμε αρκετά Μουσεία και μνημεία στην Ανατολική Αττική – από το Ραμνούντα, το Μαραθώνα, τη Βραυρώνα μέχρι το Σούνιο.
ΔΕΝ θα αφήσουμε στο περιθώριο τον μακροχρόνιο ιστορικά πολιτισμικό πλούτο που βρίσκεται διάσπαρτος στην Ανατολική Αττική, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα.
Εν τέλει…

Τώρα που απέρχεσθε, πάρτε μαζί σας τον θλιβερό πολιτιστικό νεοσυντηρητισμό, που με περισσή ξιπασιά προσπαθήσατε να επιβάλετε, πάρτε την αγία σας ιδιωτικοποίηση του πολιτιστικού πεδίου, πάρτε και τους ολίγους εκείνους καλλιτέχνες που έσπευσαν να σας συνδράμουν και τώρα κρύβονται ή σφυρίζουν αδιάφορα, παριστάνοντας ότι δεν σας γνωρίζουν, όπως εσείς δεν γνωρίζατε, αλλοίμονο, τον άριστο κ. Λιγνάδη.

Μία είναι πια η πατριωτική υποχρέωση της ΝΔ. Να προκηρύξει εκλογές και να αφήσει τη δημοκρατία να ανασάνει με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση και την υπόσχεση για Δικαιοσύνη Παντού.


Σας ευχαριστώ”.