Να ανοίξει ο διάλογος στην Βουλή για τα προβλήματα των καλλιτεχνών-δημιουργών εξαιτίας της πανδημίας

Να ανοίξει ο διάλογος στην Βουλή για τα προβλήματα των καλλιτεχνών-δημιουργών εξαιτίας της πανδημίας

Αίτημα άμεσης σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι τομεάρχες Πολιτισμού και Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος και Ανδρέας. Ξανθός, με θέμα την στήριξη του συγχρόνου πολιτισμού, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων.

Οι δύο τομεάρχες επισημαίνουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε τη μεθοδευμένη στοχοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού. Είδαμε, λοιπόν, την ακύρωση προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων παρ’ όλο που οι συντελεστές τους εφάρμοζαν πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων, η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της. Το ίδιο έπραξαν και πολλοί Δήμοι και Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Ως τελειωτικό χτύπημα, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χωρίς καμία προετοιμασία, καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία, οριζόντιο μέτρο για μέγιστο αριθμό 100 ατόμων ανά εκδήλωση, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής της.

Όλα τα παραπάνω ήρθαν ως επιστέγασμα της ανερμάτιστης πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που από την αρχή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τον Μάρτιο του 2020 και το γενικευμένο lockdown που εφαρμόσθηκε, «πέτυχε» να μείνει ο καλλιτεχνικός κόσμος παντελώς εκτός μέτρων στήριξης· την ίδια στιγμή που ο τζίρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει μειωθεί δραματικά.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος με επιστολή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητά άμεσα μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων και ειδικότερα για εκείνους που είχαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν με κυβερνητική απόφαση.

Μπροστά μας, καταλήγουν οι δύο τομεάρχες έχουμε το άνοιγμα της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση για το πώς και αν θα λειτουργήσουν οι διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές κ.λπ.

Δείτε το στην Αυγή