Κύρωση Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου

Κύρωση Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου

Ευχήθηκα να μην είχε έρθει ποτέ ένα τέτοιο Μνημόνιο στη Βουλή, αφού αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα είχαμε θρηνήσει την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι.
Δεν θα είχαμε ζήσει ταυτόχρονα και τον πολιτικό αριβισμό ανθρώπων που έκτισαν πολιτική καριέρα και έγιναν Κυβέρνηση πατώντας στις ψυχές αθώων συνανθρώπων μας.
Συνέχισα λέγοντας ότι ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, κάνουν το ίδιο, για να κρύψουν τις πολιτικές αδυναμίες τους στη διαχείριση φυσικών καταστροφών (Μήδεια 2021, φωτιές καλοκαιριού 2021, «Ελπίδα» 2022)

.
Η σημερινή κυβέρνηση όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, δημιούργησε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μάτι Ξανά» για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Η συγκεκριμένη Α.Μ.Κ.Ε. ορίστηκε να υλοποιήσει, μεταξύ άλλων και:
Την κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρης υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ
Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-7-2020
Την παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10-8-2020.
Την αποκατάσταση του χώρου και της νόμιμης περίφραξης, από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018
Την απομάκρυνση των καμένων δέντρων και άλλων υλικών από τη φονική πυρκαγιά, όπως και δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πυροπαθών.


Τί έγινε απ’ όλα αυτά… ΤΙΠΟΤΑ!!!
Το επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Ραφήνας με δηλώσεις του, που κατέθεσα στα Πρακτικά της Βουλής, αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος ο οποίος δήλωνε πως «η ΑΜΚΕ δεν είναι λειτουργική και οδεύει προς λύση».


ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΚΥΡΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Επεσήμανα πως άλλα είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα έρχονται σήμερα στη Βουλή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με την Κύπρο για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
Εσείς όμως απεχθάνεστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Δια του τότε Υφυπουργού της κυβέρνησης ΝΔ κ. Κοντοζαμάνη, απαντήσατε σε Επίκαιρη Ερώτησή μου ότι δεν θα γίνει νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική διότι το κόστος συντήρησής του είναι μεγάλο.
Αντί νοσοκομείου προκρίνεται τη δημιουργία κατοικιών για τους πυρόπληκτους χωρίς να υπάρχει καμία προεργασία σ’ αυτό. Δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε επιλογή τοποθεσίας. Με τα υπόλοιπα χρήματα θα δημιουργήσετε, λέτε, δάσος αναψυχής, δηλ. μπαράκια, αφού ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται μ’ αυτές τις φάμπρικες.
Τι γίνεται με το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από το Μάτι μέχρι την Ραφήνα; Πόσα χρήματα κοστίζει το εν λόγω έργο; Ισχύει πως το έργο ξεκίνησε χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Ισχύει πως το έργο σταμάτησε κατόπιν καταγγελιών των κατοίκων της περιοχής;


Σε επίσκεψή του στην Κύπρο, ως νεοεκλεγής Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, συζητά αυτό το θέμα και ενημερωνόμαστε τότε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του κ. Αναστασιάδη πως ο Έλληνας Π/Θ ζητά την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Πικερμίου. (κατέθεσα τη δήλωση στα Πρακτικά)
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαριστεί την Κύπρο για την «υποστήριξη χώρων υγειονομικής περίθαλψης» στην Ανατολική Αττική. (κατέθεσα τη δήλωση στα Πρακτικά)
Κατέθεσα επίσης στα Πρακτικά και συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος είπε πως ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε προεκλογικά στην αναγκαιότητα δημιουργίας νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής και πως ο ίδιος είχε έρθει σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη που δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει οικονομικά συμπληρωματικά στους Κυπρίους για τη δημιουργία του νοσοκομείου.
Σε κοινή παρουσία μας με τον κ. Οικονόμου, βουλευτή της ΝΔ, σε εκδήλωση στην Παιανία (2-10-2021) όπου ήμουν ομιλητής, έθιξα το θέμα του νοσοκομείου Αν. Αττικής και τη συμφωνία επί του θέματος Τσίπρα-Αναστασιάδη. Ανέφερα πως ο κ. Κοντοζαμάνης αρνήθηκε τη δημιουργία του. Τότε έλαβε το λόγο ο κ. Οικονόμου και διαβεβαίωσε πως το νοσοκομείο θα γίνει, επειδή η νέα πολιτική ηγεσία στο Υπ.Υγείας είναι ευνοϊκά διακείμενη. Δεν είπε ότι τα χρήματα των Κυπρίων θα πάνε αλλού και θα χρησιμοποιήσουν άλλους πόρους για το νοσοκομείο. Η συζήτηση αφορούσε τα χρήματα των Κυπρίων.


Το χειρότερο δεν είναι ότι δεν κάνετε νοσοκομείο, αλλά ότι λέτε ψέματα. Λέτε ψέματα όταν ισχυρίζεστε ότι δεν ξέρατε ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία (Τσίπρα) για τη δημιουργία του.


«Στο καλό, καλό κατευόδιο. Το ‘χει ανάγκη ο τόπος, το ‘χει ανάγκη ο λαός» ήταν η καταληκτική του φράση.