Η ομιλία μου στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ομιλία μου στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Βιώνουμε σχεδόν 3 χρόνια αυταρχικής πολιτιστικής πολιτικής από τη ΝΔ.

Ήρθαν πανέτοιμοι. Είχαν σχεδιάσει τα πάντα. Για να απαξιώσουν τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Για να προωθήσουν τους ημέτερους. Για να εγκαθιδρύσουν τους ιδιώτες εργολάβους του πολιτισμού. Στην Ακρόπολη, μετά τη βάρβαρη τσιμεντόστρωσή της, ετοίμασαν μαρμάρινη πλάκα με το όνομα ιδιωτικού ιδρύματος.

Ήρθαν να ακυρώσουν το ηθικό πλεονέκτημα και την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Έφαγαν τα μούτρα τους με το βίο και την πολιτεία των προβεβλημένων συνεργατών τους, όπως ο Δ/ντής του Εθνικού Θεάτρου.

Το Συνέδριο πρέπει να δώσει κατευθύνσεις. Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Τομέας Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ετοιμάσει τα 5-10 σημεία άμεσης παρέμβασης της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης.

Αυτά, επί παραδείγματι, θα μπορούσαν να είναι:

  • Αναβάθμιση καλλιτεχνικών σπουδών
  • Ίδρυση Συμβουλίου Τεχνών
  • Συγκρότηση Πανελλήνιου Δικτύου Πολιτισμικών Κέντρων (ανά Περιφέρεια και στις μεγάλες πόλεις)
  • Τριτοβάθμια Ακαδημία Τεχνών

Όλες οι δράσεις της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες, έχουν στόχο την εξέλιξη του ανθρώπου, τον οποίο τοποθετούσαν ανέκαθεν στο κέντρο της έννοιας “πολιτισμός”. Αυτές οι δραστηριότητες συνδέονται με την πολιτισμική ανάπτυξη που περιλαμβάνει, μέσω των τεχνών και της επιστήμης, υλικές κατακτήσεις και άλλες που, μέσω της κουλτούρας, αποβλέπουν στην ατομική, αλλά και τη συλλογική καλλιέργεια λαών, πληθυσμιακών ομάδων, υπερεθνικών και υπερτοπικών συνόλων.

Οι κυβερνήσεις στα σύγχρονα κράτη, φροντίζουν για την εξέλιξη του πολιτισμού, αλλά και την καλλιέργεια των πολιτών, μέσα από τις τέχνες και την παραγωγή πολιτισμικού – πνευματικού αποθέματος.

Βεβαίως για τον πολιτισμό ως προς τη γενική του θεώρηση, αλλά και ως προς την άλλη του διάσταση, αυτήν της κουλτούρας, απαιτείται από τη γενική κυβέρνηση εμπνευσμένη διαχείριση και όραμα. Διαχείριση τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται χρηστή και αποτελεσματική οικονομική φροντίδα, αλλά και όραμα που εμπνέει τους δημιουργούς, προσφέροντάς τους ένα τοπίο γίνομης παραγωγής. Προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν στην κοινωνία τη μοναδική έκφραση ζωής του ανθρώπου που ονομάζουμε Δημόσιο Πολιτισμό.

Όπως και να έχει όμως, ο άνθρωπος είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του πολιτιστικού υλικού, αλλά και του καλλιτεχνικού πλούτου. Ο πολίτης που συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά έχει ανάγκη την ιατρική περίθαλψη, την ασφάλεια ή τη θεμελίωση της σύνταξής του. Μέρος όμως της συμμετοχής του στο δημόσιο ταμείο, θα πρέπει ανταποδοτικά να του επιστραφεί ως παιδεία, μόρφωση, πρόσβαση στις τέχνες, αισθητική απόλαυση. Με αυτή την παραδοχή, ο Δημόσιος Πολιτισμός είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Αναχρονιστική είναι εκείνη η αντίληψη που θέλει τον πολιτισμό ως υπόθεση ατομική του καθενός μας, εκείνη που εκλαμβάνει την τέχνη ως πολυτέλεια, την οποία απολαμβάνει μόνον όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει. Αναχρονιστική είναι η αντίληψη που απορρίπτει και την παραμικρή υποχρέωση της πολιτείας όσον αφορά την πρόσβαση στο πολιτιστικό κεφάλαιο του συνόλου του πληθυσμού. Το εφεύρημα του “αυτοχρηματοδοτούμενου πολιτισμού” χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τις απρόθυμες να στηρίξουν τον πολιτισμό κυβερνήσεις. Είναι απλώς μια απάτη, μιας και δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα αυτοχρηματοδοτούμενου πολιτισμού σε χώρα της Δύσης. Αναχρονιστική είναι η θέση που υποστηρίζει πως ο πολιτισμός είναι οικονομικό και όχι κοινωνικό – δημοκρατικό δικαίωμα.

Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό στον οποίο συμμετέχει ο λαϊκός παράγων, μέσα από καθημερινές πολιτισμικές πρακτικές που ενθαρρύνουν τους δημιουργούς να προσφέρουν τα έργα τους στο πλατύ κοινό, με ευαισθησία απέναντι στα κοινωνικά θέματα, όπως διακρίσεις, ανισότητες και βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες. Έναν πολιτισμό που θα εμπνέει, θα μεγιστοποιεί ικανότητες, θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση, θα γεννά επιτυχίες.

Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό που δίνει βήμα στους νέους καλλιτέχνες. Στην ενθάρρυνση δημιουργικών ομάδων που θα πειραματιστούν, θα προτείνουν νέους δρόμους, θα συναντήσουν ιδιαίτερες ομάδες πολιτών, όπως τους συμπολίτες μας της περιφέρειας, τα παιδιά, τους έφηβους, τα ΑΜΕΑ, τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες, κλπ. Σε αυτές τις δράσεις καλούνται οι πάντες.

Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό όπου οι κυβερνώντες αγκαλιάζουν όλους τους δημιουργούς, ασχέτως πολιτικών ή ιδεολογικών επιλογών.

Πιστεύουμε σε μια πολιτιστική πολιτική που θα τακτοποιεί σημαντικά διαρθρωτικά ζητήματα, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων οργανισμών του.

Πιστεύουμε σε μία πολιτιστική πολιτική της οποίας φυσικός αποδέκτης είναι ο κυρίαρχος λαός.

Δεν μπορούμε να δούμε αλλιώς τον πολιτισμό λοιπόν, παρά ως κοινωνικό και δημοκρατικό αγαθό το οποίο μάλιστα είναι αναπαλλοτρίωτο!