Η Μενδώνη αναβαθμίζει σε προϊστάμενο υπάλληλο που διώκεται για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Η Μενδώνη αναβαθμίζει σε προϊστάμενο υπάλληλο που διώκεται για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Την τοποθέτηση ως προϊσταμένου στην Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού, υπαλλήλου που διώκεται για το σκάνδαλο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας [ΤΑΥπΥΠΠΟ] καταγγέλλουν με ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού  20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του αρμόδιου τομεάρχη, Πάνου Σκουρολιάκου.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως η υπουργός Πολιτισμού, Λ.Μενδώνη σύστησε Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (Μ.Ε.Ε.) σε επίπεδο Διεύθυνσης στο υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, η οποία μεταξύ άλλων επιλαμβάνεται και υποθέσεων που αφορούν παράτυπη συμπεριφορά, παραβίαση ακεραιότητας και διαφθορά που συντελείται με εμπλοκή των υπαλλήλων του υπουργείου.

Χαρακτηριστική τέτοια υπόθεση εμπλοκής υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ σε υπόθεση διαφθοράς αποτελεί αυτή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥπΥΠΠΟ).

«Πρόκειται για το διαβόητο δημόσιο σκάνδαλο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας που κλυδώνισε σοβαρά το κύρος της υπηρεσίας και που κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος κατά 17 υπηρεσιακών  παραγόντων (υπαλλήλων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για πέντε αδικήματα», υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «ενώ οι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί, η υπουργός Πολιτισμού κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά εδώ και 8 μήνες ως προς την άσκηση των πειθαρχικών της καθηκόντων επικαλούμενη προσχηματικές δικαιολογίες παρότι, όπως παραδέχθηκε σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης έχει λάβει αρμοδίως το πόρισμα της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς από τις 8 Οκτωβρίου 2019, δεν προβαίνει σε ενέργειες για την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας για τους σχετικά αναφερόμενους υπαλλήλους, επικαλούμενη μη γνώση της δικογραφίας και αναμονή της ολοκλήρωσης της ποινικής διαδικασίας.

» Για να διασφαλίσει μάλιστα τη συγκάλυψη της κακοδιαχείρισης εξέδωσε μέχρι και υπουργική απόφαση αναστολής της πειθαρχικής διαδικασίας έως την περάτωση της κύριας ανάκρισης, κατά απόλυτη παράβαση της νομοθεσίας.

» Σε συνέχεια όλων των παραπάνω η Υπουργός Πολιτισμού έχοντας διασφαλίσει με δικές της ενέργειες, ότι το πρόσωπο που επιθυμεί να τοποθετήσει στη θέση αυτή δεν βαρύνεται με οποιαδήποτε κρίσιμη πειθαρχική ποινή για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, τοποθετεί ως προϊστάμενο – Διευθυντή στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ, υπάλληλο από την ομάδα των 17 που διώκονται ποινικά για το σκάνδαλο στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας».

Ακόμη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι «η υπουργός Πολιτισμού επιλέγει δηλαδή για άμεσο συνεργάτη της, υπάλληλο που ανακρίνεται από τη δικαιοσύνη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που διέπραξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τραυματίζοντας έτσι ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, της οποίας το πρόσωπο αυτό προΐσταται.

» Προβαίνει δε σε αυτή την επιλογή εν πλήρη γνώσει, ότι στο πρόσωπο του συγκεκριμένου υπαλλήλου συμπίπτουν οι ιδιότητες του ελέγχοντος και ελεγχομένου, αφού σύμφωνα με τον εξουσιοδοτικό νόμο η νεοσύστατη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου αναλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο σχετικές υποθέσεις.

» Μετακυλίοντας συνεπώς την ευθύνη για την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση της απόφασης περί άσκησης πειθαρχικών διώξεων για το σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας σε άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο που τελεί σε αδιαμφισβήτητη σύγκρουση συμφερόντων αλλά τοποθετείται στη συγκεκριμένη θέση ευθύνης και σε ιεραρχική υπαλληλική σχέση με όλους τους υφισταμένους που στελεχώνουν τη Μ.Ε.Ε. η υπουργός Πολιτισμού υποθάλπει τη συγκάλυψη του σκανδάλου του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας αποδεχόμενη εισηγήσεις νοθευμένης κρίσης, καταστρατηγεί κάθε αρχή αντικειμενικότητας, ανεξαρτησίας, διαφάνειας ευθυκρισίας και αμεροληψίας και κηλιδώνει ανεπανόρθωτα το κύρος του Υπουργείου που διοικεί».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Με την αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/237518/6051 «Καθορισμός δομής και αρμοδιοτήτων της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έναρξη λειτουργίας αυτής» (Β΄2024), η Υπουργός Πολιτισμού σύστησε Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (Μ.Ε.Ε.) σε επίπεδο Διεύθυνσης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεων του νόμου για το Επιτελικό Κράτος (ν.4622/2019) που, όπως ορίζεται στον τίτλο του, ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα θέματα λειτουργίας και διαφάνειας της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Η εν λόγω Μονάδα υπάγεται απευθείας στην Υπουργό και το εύρος των αρμοδιοτήτων της εκτείνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους εποπτευόμενους φορείς του που δεν έχουν δική τους Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (παρ 1). Μεταξύ άλλων επιλαμβάνεται και υποθέσεων που αφορούν παράτυπη συμπεριφορά, παραβίαση ακεραιότητας και διαφθορά που συντελείται με εμπλοκή των υπαλλήλων του Υπουργείου, είτε οργανωτικών μονάδων του είτε δομών ενταγμένων στην οργανωτική ενότητά του (βλ. σχετικά ΝΣΚ 193/2019). Χαρακτηριστική τέτοια υπόθεση εμπλοκής υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ σε υπόθεση διαφθοράς αποτελεί αυτή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥπΥΠΠΟ).

Πρόκειται για το διαβόητο δημόσιο σκάνδαλο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας που κλυδώνισε σοβαρά το κύρος της υπηρεσίας και που κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος κατά 17 υπηρεσιακών παραγόντων (υπαλλήλων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς σύμφωνα με την Α.Β.Μ. ΕΔ 2018/38 ποινική δικογραφία για τα ακόλουθα πέντε αδικήματα:

  • πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση,
  • ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία,
  • απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση,
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος») και
  • σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Και ενώ οι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί, η Υπουργός Πολιτισμού κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά εδώ και 8 μήνες ως προς την άσκηση των πειθαρχικών της καθηκόντων επικαλούμενη προσχηματικές δικαιολογίες παρότι, όπως παραδέχθηκε στην απάντηση της υπ’ αρ. πρωτ. 715/18-5-2020 κοινοβουλευτικής επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Υπουργική απόφαση για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά υπαλλήλων – στελεχών του ΤΑΥπ ΥΠΠΟ κατόπιν γνωστοποίησης ποινικής δικογραφίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνολικό ποσό με το οποίο έχει επιχορηγηθεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και ο εκκαθαριστής από την 7η Ιουλίου μέχρι σήμερα», έχει λάβει αρμοδίως το πόρισμα της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς από τις 8 Οκτωβρίου 2019, δεν προβαίνει σε ενέργειες για την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας για τους σχετικά αναφερόμενους υπαλλήλους, επικαλούμενη μη γνώση της δικογραφίας και αναμονή της ολοκλήρωσης της ποινικής διαδικασίας.

Εντούτοις η πειθαρχική δίωξη είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες ενδείξεις ή αναφορές τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος, οι δε πειθαρχικοί προϊστάμενοι οφείλουν (και δεν εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια) εντός της προθεσμίας των είκοσι ημερών αφότου λάβουν ενημέρωση κατά τα ανωτέρω να αποφανθούν αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης εις βάρος υπαλλήλων τους για τη συμπεριφορά τους, η οποία διώκεται ποινικώς (βλ. σχετικά ΝΣΚ 27/2018)

Για να διασφαλίσει μάλιστα τη συγκάλυψη της κακοδιαχείρισης εξέδωσε μέχρι και υπουργική απόφαση αναστολής της πειθαρχικής διαδικασίας έως την περάτωση της κύριας ανάκρισης, κατά απόλυτη παράβαση και των δύο περιπτώσεων της διάταξης του άρθρου 114 παρ. 2 εδ γ΄ ΥΚ που ορίζει ρητά ότι αναστολή δεν επιτρέπεται σε περίπτωση που το πειθαρχικό παράπτωμα προκάλεσε δημόσιο σκάνδαλο ή θίγει σοβαρά το κύρος της υπηρεσίας.

Σε ό,τι δε αφορά την πειθαρχική διαδικασία, η Υπουργός φροντίζει να αποδώσει στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου καίριο και κρίσιμο ρόλο καθιστώντας τη θέση του ατόμου που προΐσταται αυτής ιδιαιτέρως νευραλγική. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

«τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των υποθέσεων παραβίασης της ακεραιότητας και διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται υπάλληλοι του Υπουργείου ή του εποπτευόμενου φορέα» (παρ. 2 Β. περ. α),

«τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για την πειθαρχική ή/και ποινική δίωξη των υπαλλήλων, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις περί πειθαρχικού δικαίου, του Ποινικού Κώδικα ή άλλων ειδικών ποινικών νόμων» (παρ. 2Β περ. γ),

«τη συλλογή, τη διερεύνηση, την επεξεργασία, τη σύνθεση, την ανάλυση, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των πληροφοριών, καταγγελιών και στοιχείων, που αφορούν την εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου ή του εποπτευόμενου φορέα της Αρχής σε πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα» (παρ. 2Β περ. δ),

«την τήρηση αρχείου των υποθέσεων που χειρίζεται το Τμήμα και την εισήγησή του στον Προϊστάμενο της Μ.Ε.Ε. για την αρχειοθέτηση των καταγγελιών που κρίνονται ασαφείς ή ασήμαντες, καθώς και για την επανεξέταση παλαιών υποθέσεων για τον εντοπισμό στοιχείων που μπορούν να αξιοποιηθούν προς περαιτέρω έρευνα.» (παρ. 2Β. περ. ζ).

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω η Υπουργός Πολιτισμού εκδίδει την απόφαση υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΥΓ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΜΠ/255128/13176/17816/18372/6879/29-5-2020 με θέμα «Ορισμός Προϊσταμένου Διεύθυνσης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού». Και έχοντας διασφαλίσει με δικές της ενέργειες, ότι το πρόσωπο που επιθυμεί να τοποθετήσει στη θέση αυτή δεν βαρύνεται με οποιαδήποτε κρίσιμη πειθαρχική ποινή για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, τοποθετεί ως προϊστάμενο – Διευθυντή στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ, υπάλληλο από την ομάδα των 17 που διώκονται ποινικά για το σκάνδαλο στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Επιλέγει δηλαδή η Υπουργός Πολιτισμού για άμεσο συνεργάτη της, υπάλληλο που ανακρίνεται από τη δικαιοσύνη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που διέπραξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τραυματίζοντας έτσι ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, της οποίας το πρόσωπο αυτό προΐσταται.

Προβαίνει δε σε αυτή την επιλογή εν πλήρη γνώσει, ότι στο πρόσωπο του συγκεκριμένου υπαλλήλου συμπίπτουν οι ιδιότητες του ελέγχοντος και ελεγχομένου, αφού σύμφωνα με τον εξουσιοδοτικό νόμο (επιτελικό κράτος άρθρο 116 παρ. 13 εδ. γ΄) η νεοσύστατη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου αναλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο σχετικές υποθέσεις.

Μετακυλίοντας συνεπώς την ευθύνη για την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση της απόφασης περί άσκησης πειθαρχικών διώξεων για το σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας σε άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο που τελεί σε αδιαμφισβήτητη σύγκρουση συμφερόντων αλλά τοποθετείται στη συγκεκριμένη θέση ευθύνης και σε ιεραρχική υπαλληλική σχέση με όλους τους υφισταμένους που στελεχώνουν τη Μ.Ε.Ε. η Υπουργός Πολιτισμού υποθάλπει τη συγκάλυψη του σκανδάλου του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας αποδεχόμενη εισηγήσεις νοθευμένης κρίσης, καταστρατηγεί κάθε αρχή αντικειμενικότητας, ανεξαρτησίας, διαφάνειας ευθυκρισίας και αμεροληψίας και κηλιδώνει ανεπανόρθωτα το κύρος του Υπουργείου που διοικεί.

Επειδή η Υπουργός Πολιτισμού είναι πολιτικά υπόλογη και εκτεθειμένη για την τοποθέτηση υπαλλήλου που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για εγκλήματα διαφθοράς σε θέση ευθύνης που αφορά διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς,

Επειδή όσο πιο ευτελή είναι τα κριτήρια επιλογής κρίσιμων παραγόντων σε ένα πεδίο δημόσιας πολιτικής, τόσο πιο προσχηματική είναι η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει την πολιτική αυτή αποτελεσματικά,

Επειδή η επιλογή των δρώντων που εμπλέκονται σε διαδικασίες λήψης και υλοποίησης αποφάσεων – εκτός από δείκτη χρηστής διακυβέρνησης – αποτελεί κριτήριο διαφάνειας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης,

Επειδή τα ευρήματα στη βάση των οποίων ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις αφορούν παράνομες και εκτός σκοπού χρηματοδοτήσεις και δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτοντας ένα καθεστώς γενικευμένης κακοδιαχείρισης και σκανδαλώδους διασπάθισης δημοσίου χρήματος,

Ερωτάται η κ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1. Για ποιους λόγους επέλεξε για τη θέση του προϊσταμένου της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στέλεχος για το οποίο υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες ενδείξεις, ότι έχει επιδείξει παράνομη και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά η οποία σχετίζεται άμεσα με την άσκηση των καθηκόντων του;

2. Με ποιο τρόπο ο ορισμός ενός ελεγχόμενου για κακουργήματα διαφθοράς στο ΤΑΥπΥΠΠΟ, ως προϊσταμένου μονάδας που ελέγχει τη διαφθορά και την παραβίαση ακεραιότητας, ενισχύει το κύρος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, προάγει την αξιοπιστία και συμβαδίζει με τις σύγχρονες κρατούσες αντιλήψεις περί χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης;

3. Είναι ενήμερος για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου ως επικεφαλής στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο οποίος έχει συνυπογράψει την απόφαση σύστασης της Μ.Ε.Ε. αλλά και έχει γνωστοποιήσει με Δελτίο Τύπου την ποινική δίωξη του προσώπου αυτού για κακουργηματικές πράξεις διαφθοράς;

4. Τι συνιστά για την Υπουργό δημόσιο σκάνδαλο; Με ποιο σκεπτικό θεμελιώνει την κρίση της ότι η υπόθεση του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας με τα πλαστά δάνεια που ζητούνταν στο όνομα ανυποψίαστων υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ και πιστώνονταν στα διωκόμενα στελέχη, δεν κλονίζει σοβαρότατα το κύρος της Υπηρεσίας;

5. Γιατί εξέδωσε υπουργική απόφαση αναστολής της πειθαρχικής διαδικασίας των υποδίκων κατά πλήρη και ευθεία παράβαση του άρθρου 114 παρ. 2 εδάφιο γ΄του ΥΚ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ
ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΓΚΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: Η Αυγή