Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει στο ΕΚΚ;

Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει στο ΕΚΚ;

Με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρολιάκου, αν. Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Αν. Αττικής και με την υπογραφή άλλων 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε ερώτηση για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η ερώτηση αφορά τα προβλήματα δεοντολογίας που καταγγέλλουν φορείς του καλλιτεχνικού κόσμου και των κινηματογραφιστών.

Οι καταγγελίες αφορούν χρηματοδοτήσεις ταινιών των οποίων σκηνοθέτης-σεναριογράφος είναι μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των προτάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιστολή της σκηνοθέτριας-σεναριογράφου Στρατούλας Θεοδωράτου προς την Υπουργό, στην οποία καταγγέλλει τα πεπραγμένα και την καλεί να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ισότιμης πρόσβασης στις κρατικές χρηματοδοτήσεις».

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ από τη μία η κινηματογραφική οικογένεια, εξακολουθεί να βιώνει τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας και από τη άλλη γίνεται προσπάθεια σύνταξης και δημοσιοποίησης χρηματοδοτικού κανονισμού για τον Οργανισμό του Κέντρου Κινηματογράφου

«Η Πολιτεία και η διοίκηση του ΕΚΚ οφείλουν να διασφαλίσουν το κύρος του θεσμού, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της κινηματογραφικής κοινότητας και τη διαφάνεια των επιχορηγήσεων που δίνονται με κρατικά κονδύλια», σημειώνουν οι βουλευτές και ζητούν από την Υπουργό να διερευνήσει τις καταγγελίες και να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καθώς και «τη χαμένη του αξιοπρέπεια».

Σημειώνεται πως στον κώδικα δεοντολογίας αναφέρεται ρητά  ότι «τα μέλη κάθε επιτροπής οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία αυτής εφόσον:

  • Η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης ή
  • είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας κατευθείαν μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τετάρτου βαθμού με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους, ή
  • έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερόμενους.»