«Φοβάμαι πως το τέρας του κορονοϊού χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να χτυπηθεί ο πολιτισμός» (video)

«Φοβάμαι πως το τέρας του κορονοϊού χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να χτυπηθεί ο πολιτισμός» (video)

Είμαι αισιόδοξος ότι ο πολιτισμός θα ανθίσει ξανά. Οι άνθρωποι του θα περάσουν καλύτερες μέρες. Δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: Πρώτον να τελειώνουμε με την πανδημία και δεύτερον να φύγει αυτή η κυβέρνηση, πραγματικά θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Μέχρι τότε όμως, δυστυχώς, ο πολιτισμός είναι σε δεινή θέση. Είναι αδιανόητη η απόφαση για το κλείσιμο των χωρών πολιτισμού. Αλλά εγώ σέβομαι πραγματικά τις θέσεις και τις απόψεις των επιστημόνων. Μόνο που δεν τις ξέρουμε, δεν μαθαίνουμε τι συζητείται. Δεν μαθαίνουμε τι λέγεται σε αυτές τις συνεδριάσεις στις οποίες εισηγούνται στην κυβέρνηση. Μαθαίνουμε τι αποφάσισε η κυβέρνηση.

Και βέβαια αν πρέπει να κλείσουν ας κλείσουν αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Οι αποζημιώσεις είναι αστείες δεν αφορούν κανέναν. Είναι τόσα πολλά τα προαπαιτούμενα που δεν αφορούν κανέναν. Πιο μητρώο μας λένε; Αυτή η φούσκα, αυτή η αστειότητα;  Γράφτηκαν 18.000 από τους 50-55.000 καλλιτέχνες. Κατά δήλωσή τους. Κύριε πρόεδρε μπορείτε να δηλώσετε μαέστρος και να γραφτείτε στο μητρώο. Κατά δήλωσή σας. Παρελκυστικές πολιτικές, που  συνέχεια αλλάζουν τα δεδομένα. Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες περιμένουν από την άνοιξη αυτά τα 2.000 ευρώ τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα. Αυτό που λέγεται κάθε τρεις και λίγο ότι δίνουμε τόσα χρήματα εδώ και τόσα χρήματα εκεί αφορά πάρα πολύ λίγους, ελάχιστους. Κατά τα άλλα, από την πίσω πόρτα του γραφείου της Υπουργού περνάει κόσμος με απευθείας αναθέσεις. Αλλά πρέπει να φροντίζουμε τους πάντες, όχι μόνο ολίγους ημέτερους και εκλεκτούς.  Χρειάζεται στήριξη, στα φορολογικά πάγωμα δόσεων, επιδόματα… Η κυβέρνησή μας λέει ότι στην Ευρώπη επίσης έκλεισαν αλλά δεν μας λέει ότι στην Ισπανία, για παράδειγμα, επιδοτείται κατά 70 80% ο μισθός του καλλιτέχνη. Φοβάμαι πως το τέρας του κορονοϊού χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να χτυπηθεί ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός αυτή τη στιγμή διέρχεται από ανθρωπιστική κρίση, συσσίτια έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε άλλα μέσα, έχουμε εξαντλήσει όσα αποθέματα πειθούς είχαμε για να τους εξηγήσουμε αφού δεν ξέρουν ποια είναι η κατάσταση, μιας και είμαστε σε αυτό το χώρο 40 χρόνια. Για να μας αντιμετωπίζουν αφ’ υψηλού, με διαρροές, με στημένα δημοσιεύματα, με χυδαιότητες.

Ομιλία κατά την συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: 1) Κύρωση του Διακανονισµού Πολιτιστικής Συνεργασίας µεταξύ του Υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού (ήδη Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού) της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτισµού και Κληρονοµιάς της Νέας Ζηλανδίας. 2) Κύρωση της Συµφωνίας Συνεργασίας σε θέµατα Πολιτισµού µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. 3) Κύρωση της Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήµατα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά και διατάξεις εφαρµογής.