Ερώτηση για τις κτηματολογικές εγγραφές στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος

Ερώτηση για τις κτηματολογικές εγγραφές στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος

Καταθέσαμε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: “Παράταση προθεσμίας διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος”.

Σκοπός της είναι να πληροφορηθούν οι πολίτες των παραπάνω περιοχών αν:

  • Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν παράταση στις προθεσμίες κατάθεσης αγωγών κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αν
  • Είναι πολιτική πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων να δώσουν εξωδικαστική λύση (νομοθετική) για τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισμό “ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ” μέχρι σήμερα στο Κτηματολόγιο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας μεταγραμμένους στα Υποθηκοφυλακεία του κράτους.

Η προθεσμία για την κατάθεση αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σε ιδιοκτησίες στις οποίες το Δημόσιο προβάλλει διεκδίκηση, εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θέτει σε κίνδυνο την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών.


Εκτός από την ατομική ευθύνη για τις εκκρεμότητες, υπάρχουν, διαχρονικά, ευθύνες και σε φορείς της πολιτείας, όπως το Κτηματολόγιο, τις εταιρείες κτηματογράφησης και σε επιτροπές εκδίκασης ενστάσεων του Κτηματολογίου.


Επειδή πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν οικονομικά να προσφύγουν άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη (έξοδα για αντίρρηση κατά δασικού χάρτη, υπαγωγή ακινήτου σε πλατφόρμα του Κτηματολογίου, αμοιβή δικηγόρου κλπ), για να κατοχυρώσουν τα
δικαιώματά τους, υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» και να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους ή να μπουν σ’ ένα δικαστικό κυκεώνα που πιθανόν και αυτός να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Ερώτηση εδώ