Ερώτηση για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ερώτηση για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ερώτηση με θέμα τις απαράδεκτες διαδικασίες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κατέθεσε ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Σύμφωνα με  στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας  η εφημερίδα «Αυγή» (με τίτλο: «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του Κέντρου Κινηματογράφου επιβεβαιώνουν τις παρατυπίες»), αποδεικνύεται η αδιαφάνεια των διαδικασιών που ακολούθησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σχετικά με το πρόγραμμα Covid19 Support ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρών.

Από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που δημοσιεύει η εφημερίδα, γίνεται σαφές το παιγνίδι αποποίησης ευθυνών μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και η συνολική έλλειψη σχεδιασμού για την στήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής.

Η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν εξ αρχής έωλη διότι δεν είχε ανακοινωθεί ούτε η αρμόδια Επιτροπή, ούτε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκρίνονταν οι προτάσεις, ακόμα δε αναζητείται η δημοσίευση στο ΦΕΚ της προκήρυξης του διαγωνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών να προβεί σε καταγγελίες προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον αδιαφανή και διαβλητό διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ζητώντας τον πλήρη έλεγχο της νομιμότητας της προαναφερθείσας διαδικασίας.

Η επιλογή των αξιολογητών φαίνεται να  έγινε πέρα από  κάθε δεοντολογία, αφού, στην πλειονότητά τους, είναι υπάλληλοι του ΕΚΚ και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο ισχυρισμός μάλιστα του Κέντρου ότι ένα από τα κριτήρια επιλογής ήταν και η προσωπικότητα του σκηνοθέτη είναι το λιγότερο απαράδεκτος όχι μόνο γιατί παραβιάζει το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά κυρίως γιατί υποβαθμίζει τους ίδιους τους δημιουργούς.

Σε μια εποχή που ο καλλιτεχνικός χώρος πλήττεται βάναυσα, με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο, δεν είναι δυνατόν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού, να παίζουν με τις αγωνίες των δημιουργών διχάζοντας την κινηματογραφική κοινότητα.

Ο βουλευτής Αν. Αττικής ρωτά την Υπουργό Πολιτισμού:

  1. Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν όρισε ευθύς εξ αρχής, ούτε ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες μια αξιόπιστη Επιτροπή από καταξιωμένους ειδικούς;
  2. Γιατί κατά την προκήρυξη δεν έθεσε συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, για την αξιοκρατική και αδιάβλητη αξιολόγηση όλων όσες υπεβλήθησαν;
  3. Γιατί δεν ακολουθήθηκε ο  Νόμος 3905/2010 (είχε ψηφιστεί προ δεκαετίας, με τότε Γενική Γραμματέα τη σημερινή Υπουργό), ο οποίος προβλέπει ξεκάθαρα πως η καθ’ ύλην αρμόδια διεύθυνση για την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ε.Κ.Κ.;
  4. Ποια ήταν η σύνθεση της πρώτης επιτροπής κύρους που προτάθηκε στο Δ.Σ. και εγκρίθηκε;