Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στο κτήριο των 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στο κτήριο των 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας

Ο Πάνος Σκουρολιάκος κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παδείας & Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εσωτερικών για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο των 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας (παλαιό κτήριο) με σκοπό να πληροφορηθούν μαθητές και γονείς των παραπάνω σχολείων, αλλά και οι πολίτες της περιοχής:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ωρολογίου προγράμματος των δύο σχολείων χωρίς να χαθούν διδακτικές ώρες
  2. Αν σκοπεύει να δώσει λύση άμεσα και
  3. Αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών ώστε να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των προβλημάτων του κτηρίου.

Με επιστολή τους η Ένωση Γονέων Παιανίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Παιανίας μας πληροφόρησαν πως ο Δήμος Παιανίας τους ενημέρωσε προφορικά σχετικά με το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει και αφορά την καταλληλότητα και επάρκεια του κτηρίου του 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας (παλαιό κτήριο).

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λάβαμε, ο Δήμος Παιανίας ανέθεσε σε ιδιωτική τεχνική εταιρεία μελέτη τεχνικής επάρκειας και στατικότητας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την υπαγωγή του κτηρίου στο νόμο 4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Διαπιστώθηκαν μια σειρά από προβλήματα στην τοιχοποιία και την οροφή (διάβρωση, σαθρότητες σοβάδων, κλπ) του παλαιού κτηρίου, καθώς και πλημμελή μέτρα πυρασφάλειας και έλλειψη εξόδων/κλιμάκων κινδύνου σε περίπτωση σεισμού-φωτιάς.

Ο Δήμος, υπό το βάρος των ευθυνών που απορρέουν από τη μελέτη αυτή, δεν θα ανοίξει αυτά τα σχολεία για το νέο σχολικό έτος που ξεκινά σε λίγες μέρες. Αυτά θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Όπως εκτιμούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, τα έργα μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως 6 μήνες!

Σημειώνεται ότι πάνω από πεντακόσιοι (500) μαθητές (άρα και οι αντίστοιχες οικογένειες) και για τα δύο Γυμνάσια επηρεάζονται από την αντικειμενική αδυναμία του Δήμου να ανοίξει τα συγκεκριμένα σχολεία!