Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 21-11-2022

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 21-11-2022

Συζήτηση επί του Σ/Ν του ΥΠΠΟΑ για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκινώντας την τοποθέτησή του έδωσε απαντήσεις στην Υπουργό σε σχέση με την ύπαρξη και δραστηριοποίηση ιδωτικής εταιρείας στο χώρο της διαχείρισης δικαιωμάτων, κάτι που η Υπουργός αμφισβητούσε. Πρόκειται για την εταιρεία «ORFIUM Music Rights Greece». Προέτρεψε την Υπουργό με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο να την εντοπίσει και να διαβάσει και η ίδια το καταστατικό της.
Ο βουλευτής ανέγνωσε αυτολεξή το σκοπό ίδρυσης της ιδιωτικής εταιρείας κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: . «Αλήθεια δεν το γνωρίζετε; Πέσατε από τα σύννεφα ή μας κοροϊδεύετε;» και κατέθεσε στα πρακτικά το σύνολο του καταστατικού της εταιρείας αυτής, την ιστοσελίδα, το τι αναγράφεται εκεί πέρα, για να το μάθει η ίδια και να το ελέγξει αρμοδίως.
Η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία- και άλλες οι οποίες θα ακολουθήσουν- χωρίς να εμπίπτει σε κανέναν έλεγχο, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να έχει συμβάσεις εκπροσώπησης με Έλληνες δημιουργούς, μπορεί να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά για να εισπράξει από τους χρήστες πνευματικά δικαιώματα, είπε ο βουλευτής.
Στη συνέχεια πρότεινε τροποποιήσεις στο Σ/Ν με τις οποίες επιδιώκεται:

  • η διαφάνεια στις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας μιας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης
  • η μη καταστρατήγηση του άρθρου 18 του νόμου 2121/93, όσον αφορά την εύλογη αμοιβή ιδιωτικής αντιγραφής και
  • εξασφαλίζεται με την τροπολογία που εισηγούμαστε η εξεύρεση λύσης για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ως προς την οριστική κατανομή της εύλογης αμοιβής ιδιωτικής αντιγραφής και με τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας των δικαιούχων, σε περίπτωση που ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δεν προβεί στον καθορισμό της εντός εύλογου χρόνου.


Αναφερόμενος στο άρθρο 43 είπε ότι η Υπουργός το απέσυρε κατόπιν κατακραυγής των φορέων και όχι κατόπιν δικής της πολιτικής πρωτοβουλίας. Τη ρώτησε δε γιατί έβαλε αυτή τη διάταξη στο νομοσχέδιο που καταργούσε την εύλογη αμοιβή. «Θέλατε τη συγκεκριμένη διάταξη για να εξυπηρετήσετε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά ενόψει των εκλογών φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και το πήρατε πίσω», είπε.
Κυρία Υπουργέ, έτυχε να ήμουν Εισηγητής στο νομοσχέδιο του 2017 και θυμάμαι πολύ καλά τις αντιδράσεις πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων που στηρίζουν, «συμπαθούν» την παράταξή σας να ζητούν την κατάργηση του 2% στα προϊόντα εκτύπωσης και αναπαραγωγής. Ένα πολύ βασικό και έντονο αίτημα όλων των ανθρώπων που εργάζονται γύρω από τη δημιουργία και τις ερμηνείες, τόνισε ο Πάνος Σκουρολιάκος.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διατάξεις που είτε είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το άρθρο 18 της Οδηγίας 2019/790 σχετικά με τη δέουσα και αναλογική αμοιβή), είτε δεν εξασφαλίζουν ως όφειλαν τους/τις δημιουργούς και τους/τις ερμηνευτές, ερμηνεύτριες (άρθρο 18 της Οδηγίας 2019/790).


Και κατέληξε λέγοντας:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εάν δεν υπήρχαν πλάι στους δημιουργούς οι ερμηνευτές, ηθοποιοί, μουσικοί κ.λπ. οι τηλεοράσεις, οι πλατφόρμες, τα ραδιόφωνα, δεν θα είχαν υλικό να προβάλουν. Χωρίς τους ερμηνευτές δεν θα υπήρχαν συναυλίες, παραστάσεις, πολιτιστική δραστηριότητα. Αλλά, δυστυχώς, η Κυβέρνηση- προστάτης των μεγάλων συμφερόντων αγνοεί και αυτά τα βασικά, το αλφάβητο του χώρου. Όμως, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διά της Υπουργού κυρίας Μενδώνη, βάζει εμπόδια με μια σειρά προαπαιτούμενα για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, τους Οργανισμούς των δημιουργών, των εργαζομένων. Ενώ, για τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, τις ιδιωτικές εταιρείες, υπάρχει καθαρό έδαφος. Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, όπως είπα, είναι φορείς που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί και ερμηνευτές, ώστε να είναι όπως λέμε «νοικοκύρηδες στο σπίτι τους», ενώ οι Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης είναι ιδιωτικές, κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Και από πού θα προσκομίσουν το κέρδος τους; Από την πλάτη των δημιουργών, των ερμηνευτών και των χρηστών βεβαίως.
Γνωρίζουν οι πάντες το πόσο αδικήθηκαν οι δημιουργοί και εκτελεστές στο παρελθόν από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Βεβαίως, θα υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει και έλεγχος και έχετε φροντίσει να μην υπάρχει κανένας έλεγχος.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι ενάντια και στους δημιουργούς και στους ερμηνευτές και για αυτό, βεβαίως, το καταψηφίζουμε καταθέτοντας – όπως σας είπα – και το υλικό για αυτή την Εταιρεία την οποία δεν γνωρίζατε.
Ευχαριστώ.