Δελτίο τύπου επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αττικής κ. Πάνου Σκουρολιάκου προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής με θέμα: «Σημαντικές καθυστερήσεις για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών».

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα:
«Σημαντικές καθυστερήσεις  για τον διαγωνισμό  αδειοδότησης  των τηλεοπτικών σταθμών».
Αθήνα, 1
1 Μαΐου 2017

Σήμερα 11.05.2017 συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αττικής κ. Πάνου Σκουρολιάκου με θέμα τις «Σημαντικές καθυστερήσεις  για τον διαγωνισμό  αδειοδότησης  των τηλεοπτικών σταθμών».

Ο κ. Σκουρολιάκος στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στο ιστορικό κύκλο που άνοιξε με την ψήφισή του νόμου 4339/2015 σχετικά με την «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης»  και συνεχίστηκε με τη διαγωνιστική διαδικασία από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την προσφυγή κατά του νόμου από του ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, την απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία επιβλήθηκε η πραγματοποίηση του διαγωνισμού από το Ε.Σ.Ρ., (πάντα σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων), και τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ από την Βουλή. Αναφέρθηκε, επίσης στις παλινωδίες που χρησιμοποιούν τα μέλη του Δ.Σ. ως δικαιολογίες, ώστε να μην πραγματοποιήσουν τον διαγωνισμό, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (που μιλούν για παράνομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών), και τόνισε πως μ’ αυτό τρόπο παρατείνεται το καθεστώς ανομίας το οποίο γεννά ελλείμματα στην αξιοπιστία της ενημέρωσης, στην δημοκρατία αλλά και στα οικονομικά του Ελληνικού Δημοσίου. Ο βουλευτής έκλεισε την πρωτολογία του ερωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παππά πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθεί ο εν λόγω  διαγωνισμός αδειοδότης.

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Σκουρολιάκος και ενώ είχε μεσολαβήσει η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι «τα πάντα είναι έτοιμα και στη θέση τους για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ξεκινήστε. Δεν μπορούν να υπάρχουν πια δικαιολογίες». Ο ερωτών βουλευτής θέλησε να  επισημάνει  πως οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. πρέπει να γίνουν σεβαστές απ’ όλους, και ερώτησε εάν είναι σύννομη η εκπομπή προγράμματος ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού από δύο συχνότητες. Όπως συνέβη την 7/5/2017 όταν ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ εξέπεμπε ταυτοχρόνως με διαφορετικά προγράμματα και από τον τοπικής εμβέλειας σταθμό ACTION 24,  χρησιμοποιώντας και στις δύο συχνότητες το σήμα του. Ερώτησε εάν ήταν σε γνώση του ΕΣΡ αυτή η ενέργεια και αν είχε δώσει (το  ΕΣΡ ) σχετική άδεια.

Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος

Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής