Αναφορά στην Βουλή για τον κλάδο των Παραδοσιακών Ενδυμασιών

Αναφορά στην Βουλή για τον κλάδο των Παραδοσιακών Ενδυμασιών

Αναφορά προς το προεδρείο της Βουλής κατέθεσε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος. Η αναφορά περιλαμβάνει την επιστολή της Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών Κλάδου Παραδοσιακών Ενδυμασιών.

Οι επαγγελματίες του κλάδου αιτούνται στήριξης του Κλάδου Επαγγελματιών Παραδοσιακών Ενδυμασιών, διότι με την αναστολή των εκδηλώσεων κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται παραδοσιακές ενδυμασίες, όπως πανηγύρια και λοιπές εκδηλώσεις, ο τζίρος των μελών τους ουσιαστικά είναι μηδενικός. Στην επιστολή τους τονίζουν πως οι τοπικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση στηρίζουν πλέον ελάχιστα έως καθόλου τέτοιες διοργανώσεις, οι οποίες έχουν ήδη ακυρωθεί για το τρέχον έτος σχεδόν στο σύνολό τους. Ως εκ τούτου, η οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου την τρέχουσα περίοδο είναι δεινή, καθώς η απώλεια των εσόδων αγγίζει το 100%.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας ζητούν άμεσα:

  • Να τους χορηγηθεί αναστολή πληρωμής των τρεχουσών οικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και παγίων εξόδων, καθώς και καταβολής μισθών προσωπικού, πληρωμής ΕΝΦΙΑ και μισθωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο 2021,
  • Να τους χορηγηθεί χρηματοδότηση ή γενναία κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών τους και ανάθεση εργασιών εν όψει της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση,
  • Να γίνει ειδική εισαγωγή επίσημου ΚΑΔ ώστε να αποτυπώνει τον κλάδο τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες επακριβώς και να γίνει μείωση του Φ.Π.Α., αντίστοιχα με ό,τι συνέβη για τα παραδοσιακά προϊόντα και υπηρεσίες και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.