Επιστροφή σε μετεμφυλιακές καταστάσεις χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκος τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για τον πολιτισμό μέσω των δύο άρθρων που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Ο Π. Σκουρολιάκος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» σημείωσε πως είναι πρωτοφανές το άρθρο με το οποίο καταργείται το Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).
«Η κίνηση αυτή καταστρατηγεί το νόμο του 1977. Το ΤΑΠΑ είναι το θησαυροφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Γίνεται μια προσπάθεια να χειραγωγηθεί το θησαυροφυλάκιο αυτό με πολλούς τρόπους» σημείωσε και πρόσθεσε πως πρόκειται «για προσπάθεια απαξίωσης των αρχαιολόγων γιατί για πρωτη φορά στο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ δε συμμετέχει αρχαιολόγος»
Ο βουλευτής εξήγησε ότι με την αλλαγή του νόμου «δε χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ για τη συγκρότηση του ΔΣ του ΤΑΠΑ. Αυτά δεν έχουν ξανασυμβεί. Το να ανακαλούνται μέλη του Δ.Σ. χωρίς αιτιολόγηση μας προκαλεί εύλογες ανησυχίες και είναι πασιφανές ότι πρόκειται για κομματικοποίηση του κράτους. Οργανώνει ένα Δ.Σ. που έχει εκκολαφθεί στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου».
Το δεύτερο ζήτημα αφορά, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τους διευθυντές των καλλιτεχνικών οργανισμών. «Πάγιο αίτημα του καλλιτεχνικού χώρου είναι να μη διορίζουν οι υπουργοί τους διευθυντές. Με το νόμο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό μητρώο στελεχών επιβάλαμε να γίνονται ανοιχτές διαδικασίες, ανοιχτές προκηρύξεις. Η νέα κυβέρνηση καταργεί τις διαδικασίες που ήταν σε εξέλιξη (π.χ. οι προκηρύξεις για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Αθηνών) και οι διευθυντές θα αποφασίζονται στις κλειστές αίθουσες του Υπουργείου και του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για επιστροφή σε μετεμφυλιακές καταστάσεις» σχολίασε μεταξύ άλλων.
Σχετικά με την μετατροπή των μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ο κ. Σκουρολιάκος τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «τα Δ.Σ. των μουσείων, διορισμένα από την Υπουργό θα διαχειρίζονται τα έσοδα κατά το δοκούν. Θα δούμε την αποκοπή του ΤΑΠΑ από το επιστημονικό του χαρακτήρα και τη μετατροπή του σε μηχανισμό συλλογής εσόδων από την εκμετάλλευση μουσείων κ.α. με πιθανή συμμετοχή ιδιωτών» Ο ίδιος κατέληξε πως «ο πολιτισμός γίνεται ένα σουπερμάρκετ».
(ΠΗΓΗ : https://www.stokokkino.gr/article/1040/.html )