«Το έχουμε πει επανειλημμένα. Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι αφηρημένο, όπως ένα τραγούδι ή ένας πίνακας ζωγραφικής. Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι στην υπηρεσία όλου του λαού, όπως ακριβώς πρέπει να είναι τα νοσοκομεία και η παιδεία» δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρολικάκος μιλώντας στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 και την Πόλυ Χατζημάρκου.
«Και σ’ αυτό το κομμάτι, η παρούσα κυβέρνηση, από τον Ιούλιο που ανέλαβε, κάνει παρεμβάσεις που δεν έχουν ούτε στόχο προς υλοποίηση ούτε όραμα ούτε άποψη. Μόνο θεωρεί τον πολιτισμό ως οικονομικό μέγεθος και αυτό που κάνει με αγωνία και άγχος είναι να αναστρέφει ό,τι καλό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η παρούσα υπουργός τακτοποιεί παλιά ‘γραμμάτια’ και ανοιχτούς λογαριασμούς, όπως με το θέμα των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης –έναν τεράστιο πλούτο κληρονομιάς από διαφορετικές ιστορικές περιόδους» υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρει: «Πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση, η κα. Μενδώνη ως γενική γραμματέας του υπουργείου τότε, είχε την ιδέα να αποσπαστούν τα αρχαία, να αποθηκευθούν στο στρατόπεδο Μελά και έπειτα να τα επιστρέψουν, κάτι που όλοι οι επιστήμονες έλεγαν ότι είναι καταστροφικό. Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, απεδείχθη ότι και τα αρχαία μπορούν να μείνουν στις θέσεις τους και το έργο να προχωρήσει και μάλιστα ταχύτατα. Το έργο ήταν έτοιμο και τα δοκιμαστικά δρομολόγια μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2020. Έρχεται όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του ’19 και η σημερινή υπουργός θυμάται την παλιά της εμμονή με την απόσπαση των αρχαίων με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, την καθυστέρηση ξανά στην ολοκλήρωση του μετρό».
Όσον αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει μουσεία που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση μεγάλων δημόσιων μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (σημ. μέχρι σήμερα τα έσοδά τους μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων συνδράμουν στη συντήρηση μικρότερων μουσείων της χώρας), ο ίδιος επισημαίνει ότι «η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ σημαίνει ότι θα μπουν διοικητικά συμβούλια που θα βάζει ο εκάστοτε υπουργός χωρίς να ρωτήσει κανέναν και θα εφαρμόζουν τη δική τους πολιτική, θα υποβαθμιστούν, δεν θα ελέγχονται άμεσα από το Υπουργείο και όλα θα οδηγούνται με έναν «μαγικό» τρόπο στην ιδιωτική πρωτοβουλία».
Καταλήγοντας ο Τομεάρχης Πολιτισμού τονίζει: «Δεν έχει υπάρξει άλλη ηγεσία που να έχει απαξιώσει τόσο πολύ το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού» θυμίζοντας την εγκύκλιο της υπουργού για την απαγόρευση δημοσιεύσεων και δηλώσεων από υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη του υπουργείου (Εφορείες Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων) χωρίς προηγούμενη έγκριση.
«Μιλάμε για προληπτική λογοκρισία και επιπλέον η κα. υπουργός αδιαφορεί για τις γνωματεύσεις των επιστημόνων όταν και η ίδια είναι αρχαιολόγος και έχει υπάρχει επί σειρά ετών εργαζόμενη του υπουργείου».
Αναφορικά με το σχέδιο επί ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθούν περιφερειακά γραφεία πολιτισμού, ο ίδιος αναφέρει ότι η αποκέντρωση και η κατά τόπους συζήτηση θεμάτων που άπτονται του σύγχρονου πολιτισμού δεν είναι «στην πολιτική, την ιδεολογία και τα ενδιαφέροντα της σημερινής κυβέρνησης». «Από ένα γραφείο στο Υπουργείο σε άμεση επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου τακτοποιούνται τα πάντα, από το μεγαλύτερο ως το μικρότερο. [Για αυτούς] δεν χρειάζεται να έχει λόγο η τοπική κοινωνία για τα θέματά της παρά μόνο το υπουργείο και το γραφείο του πρωθυπουργού».
Πηγή: στο Κόκκινο Ρόδου 103,7