Π. Σκουρολιάκος: Δεν υπήρχε σενάριο πρόωρων εκλογών

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

«Το σενάριο πρόωρων εκλογών δεν υπήρχε ποτέ για την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κινήσεις κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, όταν όλα όσα προβλέπονται σε αυτή  υλοποιηθούν από τους γείτονες.

Ο ίδιος, εξάλλου, εκτιμά πως δεν πρόκειται να προκύψει θέμα κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ παραδέχεται ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων είναι κομβικό, προσθέτοντας πάντως πως αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια που έχει βάλει η συμφωνία με τους δανειστές του 2015, «η οποία υπεγράφη παρά το ότι δεν ήταν  κάτι που επιθυμούσε».

Την ίδια ώρα καλεί τους συντρόφους του στο κόμμα να συνομιλούν με την κοινωνία και να καλούν το λαό σε συστράτευση για ένα φωτεινότερο μέλλον. Ταυτοχρόνως, βρίσκει ελαφρυντικά στις θητείες των τριών υπουργών που πέρασαν από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά δεν μακροημέρευσαν.

 «Διακαής πόθος της αντιπολίτευσης»

-Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών απομακρύνεται το σενάριο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα; Μήπως η κυβέρνηση βιάστηκε να πανηγυρίσει για μια συμφωνία που εκ των πραγμάτων βρίσκεται στον αέρα;

«Το σενάριο πρόωρων εκλογών δεν υπήρχε ποτέ για την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.  Διακαής είναι ο  πόθος για πρόωρες εκλογές της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως της μείζονος. Όσο για τους πανηγυρισμούς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αντιλήφθηκα. Το θέμα του δημοψηφίσματος αφορά την ΠΓΔΜ  και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κινήσεις όταν όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών υλοποιηθούν από τους γείτονες. Η συμφωνία είναι έτσι οργανωμένη, ώστε όταν θα ικανοποιηθούν όλα όσα αναφέρονται σε αυτήν, θα κυρωθεί και από εμάς. Θυμίζω ότι στις υποχρεώσεις  συμπεριλαμβάνονται το δημοψήφισμα (που διεξήχθη), η κύρωσή του από τη βουλή και η συνταγματική αναθεώρηση,  που αφορά στην ονομασία και την απόσυρση των αλυτρωτικών στοιχείων».

Θα πρέπει η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο έστω κι ως κυβέρνηση μειοψηφίας;

«Να σας παραπέμψω στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά τον Μάιο του 2019. Δεν υπάρχει θέμα κυβέρνησης μειοψηφίας λοιπόν, γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων».

 «Οι προβλέψεις ΔΝΤ διαψεύδονται πανηγυρικώς»

Η κυβέρνηση έχει αναδείξει το ζήτημα της μη μείωσης των συντάξεων σε κομβικό για τη μεταμνημονιακή εποχή. Τι θα γίνει αν τελικώς δεν καταφέρει να αποφύγει το «ψαλίδισμα»; Μήπως το ΔΝΤ έχει δίκιο να το θεωρεί διαρθρωτικό μέτρο με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και το υψηλό επίπεδο ανεργίας;

«Όντως είναι κομβικό ζήτημα και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια που έχει βάλει η συμφωνία του 2015, η οποία υπεγράφη παρά το ότι δεν ήταν  κάτι που η  κυβέρνηση επιθυμούσε. Οι πάντες θυμούνται πως ήταν θέμα κατάρρευσης ή μη της χώρας, με το “Grexit” που προωθούσαν συγκεκριμένοι κύκλοι των Βρυξελλών να βρισκόταν επί θύρας. Σας θυμίζω τον “κόφτη” που δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ παρά τις κραυγές της αντιπολίτευσης, η επιτυχής κατάληξη όλων των αξιολογήσεων, κ.λπ.. Όσον αφορά στην άποψη του ΔΝΤ πως το “ψαλίδισμα” είναι διαρθρωτικό μέτρο, σας παραπέμπω  στην δήλωση  της  1ης  Οκτωβρίου 2018 του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης,  Κλάους Ρέγκλινγκ, πως “το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό”. Οι προβλέψεις άλλωστε του ΔΝΤ έχουν διαψευστεί τα τρία τελευταία χρόνια, πανηγυρικά».

Πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το επίπεδο συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους βουλευτές και στο κόμμα; Προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί η κομματική ανασυγκρότηση ενόψει των πολλών εκλογικών μαχών του 2019;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα ένα παλιό και νέο κόμμα. Με  τις παραδόσεις και την αγωνιστική διαδρομή της Αριστεράς, εμπλουτίζει τις ιδέες, τις τάξεις και τη δράση του με νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν μέσα από μία εποχή που τρέχει με μεγάλες ταχύτητες σε όλα τα επίπεδα. Έχοντας συντονιστεί με τις ανάγκες των καιρών κάνει την ανατροπή απαντώντας σε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Οι κομματικές δυνάμεις πρέπει να λειτουργούν μέσα σε αυτήν την ενδιαφέρουσα πραγματικότητα, να συνομιλούν με την κοινωνία και να καλούν το λαό μας σε συστράτευση για ένα φωτεινότερο μέλλον που όλοι έχουμε ανάγκη και αξίζουμε».

 «Να ανταποκριθούμε με λιγότερα χρήματα»

Η θητεία Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού δεν άφησε κάποιο ιδιαίτερο στίγμα, τουλάχιστον από όσα λένε αρκετοί που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Τι πρέπει να αλλάξει;

«Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένα από τα πιο απαιτητικά υπουργεία. Το εύρος των αρμοδιοτήτων του είναι τεράστιο. Αρχαιότητες, ανασκαφές, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσεία, θέατρα, ο ζωντανός σύγχρονος πολιτισμός και ένα σωρό άλλα. Χρειάζονται κονδύλια γενναία για να λειτουργήσει όλο αυτό το “πολιτισμικό σύμπαν”. Παλιότερα “λεφτά υπήρχαν”. Ιδιαιτέρως τότε που ο  χρυσοφόρος ΟΠΑΠ ήταν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ. Τώρα καλούμαστε με απείρως λιγότερα χρήματα να ανταποκριθούμε. Θεωρώ πως και η κυρία Κονιόρδου, αλλά και οι κ.κ. Μπαλτάς και Ξυδάκης δούλεψαν φιλότιμα και άφησαν το υπουργείο σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που το βρήκαν. Οι αλλαγές λοιπόν, στο πνεύμα και της προηγούμενης απάντησής μου, θα πρέπει να είναι διαρκείς, εύστοχες και οραματικές».


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018

 

(ΠΗΓΗ : https://politik.gr/%CF%80-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AE%CF%81%CF%87%CE%B5-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C/  )