Από τον Οκτώβριο προσπαθούμε να θέσουμε τα δεκάδες θέματα του πολιτισμού στην κα Μενδώνη, μας είπαν ότι θα έρθει στη Βουλή τέλη Νοεμβρίου και ακόμη… περιμένουμε, γι` αυτό και κατατέθηκε η επίκαιρη ερώτηση εφ` όλης της ύλης, για πάνω από 30 θέματα, τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.
Σημεία και τέρατα συμβαίνουν σε όλους τους τομείς, συμβαίνουν και στον Πολιτισμό επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, γι` αυτό και κατατέθηκε η επερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, είπε ο κ. Σκουρολιάκος, αναφερόμενος στην σχετική κοινοβουλευτική κίνηση που υπογράφουν 41 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ήρθε η νέα κυβέρνηση να διαψεύσει όσες προσδοκίες είχε καλλιεργήσει προεκλογικά, να μπαλώσει καταστάσεις, χωρίς ένα όραμα. Δεν καταλήγει πουθενά όλο αυτό», σημείωσε, θυμίζοντας ότι στην πρώτη ομιλία της η κ. Μενδώνη «έβαλε τον Πολιτισμό στις ράγες μόνο οικονομικών δεδομένων και κέρδους» και στη συνέχεια «ήρθε αποσπασματικά είτε να ανατρέψει ό,τι καλό είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε μικρόψυχα να τακτοποιήσει υποθέσεις και καταστάσεις του παρελθόντος».
Σε άλλο σημείο, μάλιστα, τόνισε ότι η επερώτηση για το σύνολο των θεμάτων του Πολιτισμού έχει σκοπό και να σύρει στην Βουλή την κα Μενδώνη, καθώς αλλιώς «όσο κι αν ρωτάμε, δεν παίρνουμε απαντήσεις. Είναι η πολλοστή φορά που το προσπαθούμε. Είχαμε ζητήσει και μέσω της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να έρθει στη Βουλή, να μιλήσουμε … κάναμε επίσημη πρόσκληση τον Οκτώβριο και απάντησαν ότι θα έρθει η υπουργός προς τα τέλη Νοεμβρίου … είμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου και δεν έχει έρθει ακόμη».
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά την υπόθεση του Μετρό Θεσσαλονίκης και της υποστήριξης της απόσπασης των αρχαιοτήτων ήδη πριν αναλάβει την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τεκμηριώθηκε ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει με τις αρχαιότητες στη θέση τους. «Ήρθαν στην εξουσία, έγιναν υπουργοί και γυρνούν ξανά πίσω», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, θύμισε την υπόθεση της Αμφίπολης, όπου η τότε ΓΓ του υπουργείου και σήμερα υπουργός Πολιτισμού «είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει λογοκρισία, να μην μπορεί να μιλήσει κανείς … τώρα, που έγινε υπουργός, ξανά έβγαλε… φετφά όπου επιχειρεί προληπτική λογοκρισία σε όλους τους επιστήμονες του υπουργείου, να μην μιλούν για την δουλειά τους … αν δεν περάσουν πρώτα από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, να πάρουν την υπογραφή του λογοκριτή».
Ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε αναλυτικά σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως η προσπάθεια ακύρωσης της δημιουργίας φορέα διαχείρισης δικαιωμάτων των δημιουργών από τους ίδιους, η εθνική πολιτιστική κληρονομιά που απειλείται από την σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς ιδιωτικά συμφέροντα με τις αλλαγές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κτλ., την εγκατάλειψη του σύγχρονου Πολιτισμού (π.χ. κινηματογράφος) στην τύχη του, την… ιδέα να φύγουν τα Μουσεία από την άμεση επίβλεψη του υπουργείου και να γίνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, την προσπάθεια συγκάλυψης του τι συνέβη στο «αμαρτωλό» ταμείο αλληλοβοήθειας του υπουργείου, κ.ά.