Ο Πάνος Σκουρολιάκος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε μεταξύ άλλων:
Το νομοσχέδιο αποτελεί τη δεύτερη στη σειρά «απόπειρα» της κυβέρνησης να «απλοποιήσει» την αδειοδότηση των ΑΠΕ.
Η Α’ φάση δημιούργησε το απόλυτο «μπάχαλο» και την υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ και συνθήκες Άγριας Δύσης, με το νόμο 4685/2020 και την εισαγωγή της Βεβαίωσης Παραγωγού. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι απολύτως ανησυχητικά και αρνητικά. Υπάρχει ήδη αδιέξοδο σε επίπεδο ΑΠΕ, σχεδιασμού, χωροθετήσεων, αδειοδοτήσεων και κοινωνικών συγκρούσεων που δεν επιλύονται με το παρόν νομοσχέδιο.
Βασικό στοιχείο του Ν/Σ είναι η απόλυτη απουσία της περιβαλλοντικής διάστασης, ενώ θεωρητικά έπρεπε να υπηρετεί το «πρασίνισμα» της ενέργειας. Θυμίζουμε ότι ακολουθεί την Α’ Φάση απλοποίησης της αδειοδότησης των ΑΠΕ με τον 4685/2020, το νόμο που χαρακτηρίστηκε από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως περιβαλλοντοκτόνος νόμος και που μαζεύτηκαν χιλιάδες υπογραφές για την απόσυρσή του, που κατέδειξε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται το
περιβάλλον και την προστασία του μόνο ως εμπόδιο.
Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και είπε:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε προτείνει στον κλιματικό νόμο – και αποτελεί προγραμματική του θέση- ότι ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας πρέπει να τεθεί νωρίτερα, το 2045 για τη χώρα μας, οι Ενεργειακές Κοινότητες και οι άδειες αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης πρέπει να καλύπτουν το 50% των νέων αδειών, να υπάρχει ολοκληρωμένος ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, με την πολιτεία να εγγυάται την πρόσβαση στα βασικά αγαθά, ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, και με δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και στην αποθήκευση.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος 4685/2020 ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά στη χωροθέτηση των ΑΠΕ.
Αναφέρθηκε επίσης στο τί παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον τομέα τον ΑΠΕ και τι παρέδωσε το 2019 στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και στο τί έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι σήμερα.
Τέλος αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατατέθηκε και η οποία λέει ότι: “εφαρμόζεται επί ακινήτων τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους…”, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σ’ αυτή την κυβέρνηση όσον αφορά τον Πολιτισμό, καμία εμπιστοσύνη σ’ αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό του, την κ. Μενδώνη, που τσιμέντωσε την Ακρόπολη, που τεμάχισε τα αρχαία της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, που έκανε αυτή την επιλογή καλλιτεχνικών Δ/ντών, όταν λένε πως “δε βάζουμε φωτοβολταϊκά στην Ακρόπολη ή άλλους αρχαιολογικούς χώρους”.