Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν στον πολιτισμό. Περισσότερα εκείνα που πρέπει να οργανωθούν από την αρχή και πολλά επίσης που πρέπει να ενισχυθούν
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά το συνέδριό του και τις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή βαδίζει τον δρόμο των εκλογών, που αργά ή γρήγορα έρχονται. Το διάστημα στο οποίο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ελέγχοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προετοίμασε και όλα εκείνα τα σημεία που θα αποτελέσουν το κυβερνητικό του πρόγραμμα και θα εξαγγείλει ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Μια δέσμη πλήρως κοστολογημένων προτάσεων έρχεται να δώσει ελπίδα και να ανακουφίσει έναν λαό ταλαιπωρημένο και αδικημένο από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Εφόσον λοιπόν ο ελληνικός λαός εμπιστευθεί στις επόμενες εκλογές τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα. Θα πρέπει το όποιο κυβερνητικό σχήμα να είναι προετοιμασμένο για την υλοποίηση των προτάσεων. Θα πρέπει, δηλαδή, οι περίφημες αυτές προτάσεις να μην υφίσταται ως επικεφαλίδες, αλλά να έχει γίνει ήδη μια προετοιμασία για τα πρώτα σχέδια νόμου που θα υποβληθούν στη Βουλή. Για όλα τα θέματα; Ναι, τουλάχιστον γι’ αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί ασκώντας αντιπολίτευση και εκείνα που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
Όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού. Στα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου για το 3ο Συνέδριο του κόμματος γίνεται λόγος για έναν πολιτισμό «ως δύναμη ζωογόνο, που ενισχύει την κοινωνική συνοχή» και ακόμα «ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ως συνιστώσα των διεθνών σχέσεών της και ως μορφή διπλωματίας και επικοινωνίας». Υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς συνδέοντάς τη με καλλιτεχνική δημιουργία και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Δεσμεύεται μέσα από τις συνεδριακές αποφάσεις του για τη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό. Για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του (θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, ζωγραφική, γλυπτική, κεραμοποιία, βιβλίο, καλλιτεχνικές εκφράσεις με χρήση της τεχνολογίας).
Αναλαμβάνει μάλιστα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εφαρμογή πολιτικών θεσμικού χαρακτήρα. Κατ’ αρχάς, συζητά για ένα πανελλαδικό δίκτυο πολιτισμικών κέντρων βιβλιοθηκών ανά περιφέρεια και στην «ενδοχώρα» των μεγάλων πόλεων. Ένας νέος χάρτης πολιτισμικός έρχεται να συνεχίσει με άλλα, σύγχρονα εργαλεία τα ΔΗΠΕΘΕ, τις ΝΕΛΕ και επιμέρους οργανισμούς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι καλλιτεχνικές σπουδές. Πλήρως αδιαβάθμητες όσον αφορά τα πιστοποιητικά σπουδών στη μεγάλη τους πλειονότητα και με παντελή ανυπαρξία Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Προτείνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο τριτοβάθμιας Ακαδημίας Τεχνών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Εδώ και δεκαετίες άνθρωποι του πολιτισμού προτείνουν στις κυβερνήσεις την ίδρυση ενός Συμβουλίου Τεχνών από καθ’ ύλην αρμόδιους. Ποτέ δεν έγινε πράξη. Προτείνεται τώρα, λοιπόν, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που ελπίζουμε πως θα προκύψει με την ψήφο του ελληνικού λαού, να δρομολογήσει ένα τέτοιο συμβούλιο, «που θα επιλαμβάνεται συμβουλευτικά της πολιτιστικής στρατηγικής της χώρας και θα επιλέγει τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των δημόσιων καλλιτεχνικών φορέων».
Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν στον πολιτισμό. Περισσότερα εκείνα που πρέπει να οργανωθούν από την αρχή και πολλά επίσης που πρέπει να ενισχυθούν ή άλλα για τα οποία πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.
Γι’ αυτά όμως που άμεσα πρέπει να προχωρήσουν καλό είναι να υπάρχουν προσχέδια νόμου, ώστε σύντομα να αρχίσει η αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που έγινε στον πολιτισμό από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πηγή: Η ΑΥΓΗ