Συνέντευξη στον ΚΩΝ/ΝΟ ΑΓΟΡΗ ( εφημ/δα Το ΧΩΝΙ – Κυριακή 20/3/2016 )
Τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εκτοξεύει ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρολιάκος αναφορικά με τη στάση τους στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «η αγωνία τους για οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευση, τους οδηγεί σε άναρθρες κραυγές».
Παράλληλα, ο κ. Σκουρολιάκος απορρίπτει τα σχέδια όσων «απεργάζονται μοντέλο δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγώντας ότι «η δράση των προοδευτικών δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών θα ”χαλάσουν” σχέδια σαν και αυτά, που θέλουν το κοινό μας σπίτι διαιρεμένο στα δύο, ή διαλυμένο στα εξ ων συνετέθη».
Σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν τα μίντια και «μιλούν» για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρος: «Εχω κουραστεί, τα ρεπορτάζ, οι φήμες, οι απόψεις, οι πιθανές λύσεις, να παρουσιάζονται ως ψηφισμένοι νόμοι, και οριστικές αποφάσεις».
Ανησυχείτε μήπως το προσφυγικό ζήτημα και η ως τώρα διαχείρισή του από τα κράτη της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει σε μια Ε.Ε. δύο ταχυτήτων ή ακόμη και στη διάλυσή της;
Η στάση κάποιων μελών της Ε.Ε. και η ανοχή κάποιων άλλων όσον αφορά την αθέτηση των συμπεφωνημένων, κλονίζει την όποια σταθερότητα και ευρυθμία της Ενωσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απεργάζονται το μοντέλο των δύο ταχυτήτων. Το προσφυγικό ζήτημα, τους δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πιέσουν τα πράγματα προς μία τέτοια απευκταία κατεύθυνση. Η δράση των προοδευτικών δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών θα αποτρέψουν σχέδια σαν και αυτά, που θέλουν το κοινό μας σπίτι διαιρεμένο στα δύο, ή διαλυμένο στα εξ ων συνετέθη.
Πώς κρίνετε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επιμένουν να επιρρίπτουν ευθύνες για τις μεγάλες προσφυγικές ροές στην κυβέρνηση; Εχετε καταλάβει τι ακριβώς προτείνουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;
Η αγωνία για οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευση, τους οδηγεί σε άναρθρες κραυγές, ακόμα και για μείζονα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό. Eνα θέμα που υπερβαίνει και τη χώρα και την Ευρώπη ολόκληρη. Είναι σαφές πως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Είναι σαφές πως και εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Τι σχέσεις έχουν οι δηλώσεις Α. Γεωργιάδη και του ευθυγραμμισμένου με την ακροδεξιά Μητσοτάκη, με τις απόψεις μέλλων της πτέρυγας Καραμανλή; Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αγωνία για την επίλυση του προβλήματος, αλλά ζώντας στο απώτερο παρελθόν, ονειρεύεται την παράδοση της κυβέρνησης στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Oσο για το Ποτάμι, εδώ η νεοφιλελευθερο-κεντροαριστερά σούπα, υπερβαίνει και την πιο τολμηρή πολιτική φαντασία όσον αφορά το μέγιστο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.
Πληροφορίες που παρουσιάζουν τα μίντια σχετικά με την αξιολόγηση κάνουν λόγο για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου ορίου κ.λπ. Προς τα πού πηγαίνει η τρέχουσα διαπραγμάτευση; Εχετε πειστεί πως η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα είναι ουσιαστική και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία;
Εχω κουραστεί, τα ρεπορτάζ, οι φήμες, οι απόψεις, οι πιθανές λύσεις, να παρουσιάζονται ως ψηφισμένοι νόμοι, και οριστικές αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή που σας απαντώ, γίνεται διαπραγμάτευση. Μετά από αυτήν, θα μπούμε και στη διευθέτηση του χρέους, που είναι το σημαντικό και πραγματικό ζητούμενο.
Πώς είδατε την υπόθεση που διακινείται από συγκεκριμένο μιντιακό συγκρότημα για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο; Υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία είστε μέλος, και τα οποία δεν έχουν λάβει αντίστοιχης προβολής για «ευνόητους» λόγους;
Από πολύ νωρίς ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε κάνει σαφές πως θα εργασθεί ώστε να σπάσουν αποστήματα και ότι όταν χρειασθεί, θα δώσει διευθύνσεις και ονόματα. Τώρα ποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής, δεν είναι θέμα της Επιτροπής μας, αλλά άλλων «κέντρων»…
«ΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Με αφορμή την επικείμενη αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών και τη λειτουργία (και) νέων τηλεοπτικών σταθμών θεωρείτε πως θα καταφέρουμε να «κερδίσουμε» αντικειμενικές ειδήσεις, ποιοτικές εκπομπές, αξιόλογες σειρές; Μπορούν να διασφαλιστούν ταυτόχρονα οι νόμιμες συνθήκες εργασίας για δημοσιογράφους και ηθοποιούς, ή και οι νέοι μιντιάρχες – επιχειρηματίες θα επιδιώξουν και οι ίδιοι περισσότερα κέρδη;
Καμία «αδειοδότηση» από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ελευθερία της επικοινωνίας, τη διαφάνεια και τη σοβαρότητα στην ενημέρωση. Χρειάζονται χρηστοί κανόνες και έντιμοι πολίτες που θα παράγουν και θα διακινούν το ενημερωτικό προϊόν και ακόμα πιο έντιμοι που θα ελέγχουν την εφαρμογή νόμων και κανόνων προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.