Στήλη ΠΟΛΥ- Πολιτισμικά του Πάνου Σκουρολιάκου στην «Αυγή» του Σαββάτου
Υπάρχουν υπουργοί με όραμα και υπουργοί με «λίστα».
Για τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού δεν μπορεί να πει κανείς πως διακρίνει στην μέχρι σήμερα πολιτική της κάποιο αν όχι «όραμα», σχέδιο έστω και σε αδρές γραμμές μάλιστα.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της, ασχολήθηκε με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους θέματα τα οποία καθόλου δεν είχαν το ένα με το άλλο κάποια συνάφεια, κάποια συνοχή, μια ενιαία πολιτική ματιά έστω. Τα θέματα που απασχολούν την κ. υπουργό, μοιάζουν να είναι αιτήματα γραμμένα πρόχειρα σε μια λίστα που για κάποιους λόγους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πάραυτα!
Τσουβαλιάζονται λοιπόν υποθέσεις όπως αυτή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, της προληπτικής λογοκρισίας για τους επιστήμονες και το λοιπό προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού, την εξέλιξη των εργασιών του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, εκείνο της περίφημης «ενοποίησης» Αρχαιολογικού Μουσείου – Πολυτεχνείου και Ακροπόλ στην Πατησίων, της δικαιολόγησης για τα περί του πρωθυπουργικού «δανεισμού» των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και πολλά ακόμα. Ανάμεσα τους ο υπέρ πάντων αγών για τη συσκότιση της υπόθεσης περί του «αμαρτωλού» όπως το αποκάλεσαν Ταμείου Αλληλεγγύης των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ.
Περί τίνος πρόκειται; Η ιστορία του εν τάχει, είναι η ιστορία ενός «Ταμείου Αλληλεγγύης» που εισέπραττε με υπουργικές αποφάσεις επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κρατικό χρήμα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και συντηρούσε έναν παιδικό σταθμό για τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου, φροντίζοντας (θεωρητικά) για τις ανάγκες όσων υπαλλήλων είχαν κάποιο πρόβλημα. Αυτή η ένωση εργαζομένων, δεν είχε καταστατικό, δεν είχε κάνει ποτέ εκλογές, η διοίκηση της δεν ήταν εκλεγμένη. Παρ’ όλα αυτά εισέπραττε κρατικό χρήμα. Επί ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύφθηκε αυτή η «ιδιότυπη φάμπρικα». Ο Αριστείδης Μπαλτάς εντόπισε την υπόθεση. Η Λυδία Κονιόρδου διέταξε διαχειριστικό έλεγχο και επί Μυρσίνης Ζορμπά ο υφυπουργός Κώστας Στρατής έστειλε το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) στον εισαγγελέα.
Ακολούθως έγιναν εκλογές, η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση και η κ. Μενδώνη υπουργός. Από τις πρώτες φουριόζικες εξαγγελίες της ήταν η πρόθεση της να θέσει σε εκκαθάριση το Ταμείο αυτό, ομολογώντας σιωπηρά πως κάτι δεν πάει καλά εδώ, αλλιώς γιατί να το θέσει σε εκκαθάριση; Οι απορίες μας λύθηκαν με τη γνωστοποίηση του περιεχομένου του πορίσματος που αξιοποιήθηκε από τον εισαγγελέα ο οποίος εξέδωσε δίωξη για 17 άτομα με βαρύτατες κατηγορίες. Μαθαίνουμε λοιπόν, πως το «αμαρτωλό» ταμείο παραχωρούσε δάνεια σε υπαλλήλους χωρίς αυτοί να τα έχουν ζητήσει χωρίς να τα έχουν εισπράξει και χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό γι αυτές τις «ευγενικές δανειοδοτήσεις». Και τα χρήματα ποιος τα εισέπραττε; Μαθαίνουμε ακόμα πως χρήματα από το ΤΑΠΑ μέσω του Ταμείου κατευθύνονταν στα γραφεία υπουργού, υφυπουργού και γενικού γραμματέα για να πληρωθούν χρήματα επιπλέον των αμοιβών τους ως υπερωριακή απασχόληση, μετακλητοί υπάλληλοι αυτών των γραφείων. Μαθαίνουμε πως ξοδεύτηκαν 171.000 ευρώ για να βαφτούν οι τοίχοι του παιδικού σταθμού. (Ούτε το Σινικό Τείχος να ήταν). Τιμολόγια αυτών των εργασιών έχουν δημοσιευθεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Στην ένσταση της κ. υπουργού πως οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοκόλλησαν το πόρισμα του ΓΛΚ, απάντησε η “Αυγή”, (15.10.2019), δίνοντας λεπτομερώς τους αριθμούς πρωτοκόλλου (από τις 25.7.2018).
Υπάρχουν ευθύνες, αναμφισβήτητα. Είναι δυνατόν μια τέτοια υπόθεση να συσκοτισθεί; Ποιοι και για ποιόν λόγο θέλουν να σβήσουν τα φώτα πάνω από αυτή την αναμφισβήτητα δύσοσμη υπόθεση; Ποιος φοβάται; Ποιος έχει να κρύψει κάτι; Ποιος απέκρυψε για χρόνια αυτή την κατάσταση;
Η υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου λοιπόν, φαίνεται πως είναι μία από τις παραγγελίες για «τακτοποίηση» στη λίστα, από όσους έχουν λόγο να δυσκολέψουν το έργο της Δικαιοσύνης.
Ελπίζουμε να μην τα καταφέρουν.
Πηγή: Η Αυγή