Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν παράλληλα, από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους. Και οι δύο πολιτισμοί επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή τους: ο κινεζικός πολιτισμός την κουλτούρα της Ασίας και ο ελληνικός τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Ευρώπης, αλλά και του ευρύτερου λεγόμενου δυτικού κόσμου.
Η αφιέρωση κάποιων ημερομηνιών ή χρονικών περιόδων σε έναν σκοπό δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν ιδέες, δράσεις, να καλλιεργηθούν σχέσεις και να επιτευχθούν χρήσιμα για την κοινωνία έργα. Έχουμε, λοιπόν, ημέρες αφιερωμένες στην ειρήνη, την αποταμίευση, την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων κ.ο.κ. Σε επίπεδο κρατών, ο ορισμός ενός ολόκληρου έτους σε συνέργειες που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τις συνήθειες και την επαφή μεταξύ των λαών, είναι ένα εργαλείο γνωριμίας, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας. Είναι το μέσο διά του οποίου αναπτύσσονται όχι μόνο οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς, αλλά και οι εμπορικές σχέσεις, οι σχέσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας, επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού.
Πρόσφατα είχαμε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Τώρα που έχει ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ήταν ένα έτος όπου όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω έγιναν αισθητά. Με βεβαιότητα θα λέγαμε πως ήταν ένα αφιερωματικό έτος ιδιαίτερα αναιμικό. Ήταν μάλλον αμοιβαία η χαμηλών τόνων επίδοση σε εκδηλώσεις, συνέργειες, πληροφόρηση, συμμετοχή των δύο λαών σε αυτό το απελθόν έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Κάτι που μάλλον έγινε αισθητό και από τις ηγεσίες των δύο χωρών, οι οποίες, σε επίπεδο πολιτισμού, τουλάχιστον, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και τις ανταλλαγές και πέραν της λήξης του έτους.
Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα νέο αφιερωματικό έτος. Το έτος Ελλάδας – Κίνας. Το βαλς που θα «χορέψουμε» με την Κίνα, θα πρέπει να αποφύγει λάθη και παραλείψεις εκείνου του προηγούμενου με τη Ρωσία. Αν στο έτος με τη Ρωσία υπήρχε ένα κεκτημένο επαφών με τον ρώσικο λαό εδώ και εκατοντάδες χρόνια, στην περίπτωση της Κίνας το υλικό μας είναι ιδιαίτερα φτωχό. Όλα πρέπει να γίνουν σχεδόν από την αρχή.
Πρόσφατα, στη Βουλή, κυρώσαμε συμφωνία μεταξύ ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης για την αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων σε Αθήνα και Πεκίνο. Η ίδια η κυβέρνηση της Κίνας έχει στείλει επανειλημμένα δημοσιογράφους να καταγράψουν στοιχεία της ζωής και του πολιτισμού στη χώρα μας. Το καλοκαίρι του 2015, το μεγαλύτερο κινεζικό περιοδικό, με τιράζ 30 εκατομμυρίων τευχών, έκανε αφιέρωμα στην Ελλάδα με φωτογραφίες, περιγραφές τοπίων και συνεντεύξεις πολιτικών και καλλιτεχνών σε μια πραγματικά καλαίσθητη και ελκυστική έκδοση. Πρόσφατα το μεγαλύτερο κινεζικό τηλεοπτικό κανάλι και η εκπομπή με την κορυφαία ακροαματικότητα στην Κίνα του ενάμισι δισεκατομμυρίου κατοίκων, ήρθε στη χώρα μας και μαγνητοσκόπησε μια εκπομπή με θέμα «Η αστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα», με τη βοήθεια της ΕΡΤ.
Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν παράλληλα, από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους. Και οι δύο πολιτισμοί επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή τους: ο κινεζικός πολιτισμός την κουλτούρα της Ασίας και ο ελληνικός τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Ευρώπης, αλλά και του ευρύτερου λεγόμενου δυτικού κόσμου. Η σημερινή Κίνα εκτιμά και θαυμάζει τον ελληνικό πολιτισμό και εξαιτίας αυτής της παράλληλης πορείας. Οι Κινέζοι αγαπούν όμως και τη νεώτερη ελληνική πνευματική παραγωγή. Ο Νίκος Καζαντζάκης, που πολύ αγάπησε και πολύ αγαπήθηκε από την Κίνα, λέει κάπου «Αν ξύσεις έναν Κινέζο, από κάτω θα βρεις έναν Έλληνα και αν ξύσεις έναν Έλληνα από κάτω θα βρεις έναν Κινέζο».
Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έχει αρχίσει ήδη τις επαφές με τις αρχές της Κίνας και υπάρχουν συμφωνίες σε μια σειρά από δραστηριότητες. Η έναρξη του έτους φιλίας θα συμπέσει με τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς στις αρχές Φεβρουαρίου.
Φανταζόμαστε πως οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟ φορείς (Ελληνικό Φεστιβάλ, Κρατικά Θέατρα κ.λπ.), καθώς και εμβληματικοί χώροι όπως η Επίδαυρος, το Ηρώδειο, οι Δελφοί, η Ολυμπία θα είναι εργαλεία σημαντικά για το εγχείρημα. Οι Κινέζοι τοποθετούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κορυφή των ενδιαφερόντων τους για την Ελλάδα. Ο τομέας του αθλητισμού παίζει, λοιπόν, σπουδαίο ρόλο. Θα πρέπει να προκαλέσουμε την παραγωγή εκ μέρους της Κίνας πολιτιστικών αγαθών και υλικών ενημέρωσης στη χώρα μας με την προσέλκυση εταιρειών δημιουργίας ντοκιμαντέρ, ενημερωτικών εκπομπών, συμπαραγωγών στον χώρο του θεάτρου, του λυρικού θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών, της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων κ.λπ.
Το κινεζικό εκπαιδευτικό σύστημα εξασφαλίζει στους μαθητές του επισκέψεις σε χώρες όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με τομείς στους οποίους αυτές οι χώρες υπερτερούν. Η Γερμανία υποδέχεται σπουδαστές που ενδιαφέρονται για την κλασική μουσική, για παράδειγμα. Γιατί, λοιπόν, να μη δεχθούμε κι εμείς φοιτητές που ενδιαφέρονται για τον αρχαίο πολιτισμό μας, τη φιλοσοφία, το αρχαίο δράμα, την επιστήμη των αρχαίων Ελλήνων; Ιδού λοιπόν στάδιο δόξης λαμπρόν για τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, που μπορεί να ξεκινήσει από τις δραστηριότητες του επί θύρες αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Κίνας.
Από καρδιάς ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλά (και οικονομικά) αποτελέσματα!
Πηγή : https://www.avgi.gr/article/10812/7811194/etos-elladas-kinas
* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής