Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, σχετικά με τις αυθαιρεσίες από τη διεύθυνση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από την καταγγελία της μητέρας σπουδάστριας που δημοσίευσε το Tvxs.gr ενώ ακολούθησε ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΩ.ΧΩ.ΧΟ), η οποία υπογράμμιζε επιπλέον αυθαιρεσίες κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της καλλιτεχνικής διευθύντριας κας Βερέμη όπως αδιαφάνεια και παρατυπία στη διαδικασία προσλήψεων.
Η πρόεδρος του ΔΣ κυρία Ελευθερία Ντεκώ, η οποία φαίνεται να συμμερίζεται την σοβαρότητα της κατάστασης, είχε ενημερώσει την υπουργό για πριν βγουν οι καταγγελίες στη δημοσιότητα αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις παράτυπων αποβολών.
Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, η υπουργός δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες κλήσεις της.
Να προσθέσουμε πως στο παρελθόν έχουν υπάρξει σειρά παραιτήσεων μελών του ΔΣ για τους ίδιους λόγους, κατά τη διάρκεια της σχεδόν 17χρονης θητείας της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής διευθύντριας ,γεγονός που υπογραμμίζουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη βουλή.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Αυθαιρεσίες από τη Διεύθυνση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ)».
Πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ) προς το Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με τον τρόπο πρόσληψης καθηγητών στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης.
Το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ., μεταξύ άλλων, καταγγέλλει «αδιαφάνεια και παρατυπία, αν όχι και παρανομία», καθώς οι πίνακες των επιτυχόντων καθηγητών, που συστήθηκαν με βάση σύστημα μοριοδότησης που είχε συναποφασίσει η διεύθυνση και το ΔΣ της σχολής, αγνοήθηκαν εν μέρει και οι προσλήψεις τελικά έγιναν με αδιαφανή, υποκειμενικά κριτήρια.
Παράλληλα, στην επιστολή του το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ καταγγέλλει παρατυπίες στη διαδικασία αποβολής σπουδαστών από τη σχολή, οι οποίες γίνονται χωρίς επανεξέταση, τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ, ενώ από τους αποβαλλόμενους ζητείται να υπογράψουν δήλωση εκούσιας αποχώρησης.
Οι νέες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο στην προαναφερθείσα επιστολή, όσο και σε άλλα δημοσιεύματα στον Τύπο (tvxs.gr, dancetheater.gr), ενισχύουν τις παραπάνω καταγγελίες και αποκαλύπτουν ότι παρόμοια ζητήματα είχαν αναδειχθεί και στο παρελθόν και ότι αποτελούν συνήθη πρακτική στην ΚΣΟΤ.
Γι’ αυτούς και άλλους λόγους, έχουν υπάρξει στο παρελθόν παραιτήσεις μελών του ΔΣ που ήταν καταξιωμένοι στο χώρο του χορού.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κα Υπουργός:
Α) Ισχύουν τα εν λόγω δημοσιεύματα;
Β) Και αν ισχύουν, τι προτίθεται να πράξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ώστε να επανέλθει στην ΚΣΟΤ η εύρυθμη λειτουργία;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρολιάκος (Πάνος) Παναγιώτης
Βάκη Φωτεινή
Γεννιά Γεωργία
Γκιόλας Γιάννης
Δέδες Ιωάννης
Καββαδία Αννέτα
Καραγιάννης Γιάννης
Καραγιαννιδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Λιβανίου Ζωή
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκούφα Ελισσάβετ
Σταματάκη Ελένη