Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς συλλόγους του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
“Να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που κάνατε τόσο δρόμο να έρχεται εδώ να συζητήσουμε”, είπε εισαγωγικά ο Πάνος Σκουρολιάκος και συνέχισε…
“Αυτή η πρωτοβουλία του Προέδρου, μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα εγγόνια και τα δισέγγονα όλων αυτών που έφυγαν από εκεί, από εκείνες τις πατρίδες και ήρθαν εδώ. Με πάρα πολλά στοιχεία από την πλευρά του ο καθένας, ιδεολογικά, κοινωνιολογικά, συναντώνται όμως όλοι μαζί, έχουν το ίδιο βλέμμα, την ίδια λαχτάρα και την ίδια αγάπη για αυτές τις πατρίδες που άφησαν πίσω.
Θα μπορούσαν, ίσως, να μην είχαν ταλαιπωρηθεί αυτοί οι άνθρωποι. Διάλεξαν όμως τον δρόμο της εξορίας, της προσφυγιάς, της ταλαιπωρίας, παρά το «βόλεμα», εφόσον είχαν αποδεχθεί κάποιες επιλογές που τους επέβαλε το τουρκικό κράτος. Το αίσθημα της ελευθερίας, όμως, αυτών των ανθρώπων τους έστειλε στην εξορία και στα βασανιστήρια, κάτι που ο λαός μας πολλές φορές αντιμετώπισε.
Χάρηκα πολύ που είδα για πρώτη φορά εκπροσώπους των Κωνσταντινουπολιτών. Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε τους Παλτιανούς του Ωρωπού, από τα Παλάτια της Κωνσταντινούπολης.
Αυτοί οι άνθρωποι προτίμησαν να φύγουν στην εξορία από το να κάνουν οποιοδήποτε συμβιβασμό.
Ο Άγιος Νικόλαος του Γαλατά, που ανέφερε ο κύριος δήμαρχος, μαζί με άλλους δύο ναούς, καταλήφθηκε από το λεγόμενο Τουρκοορθόδοξο Πατριαρχείο, μια κατασκευή του τουρκικού κράτους, της Τουρκικής Αρχής, για να εγκλωβίσουν Ρωμιούς εκεί και να είναι πειθήνια όργανα της τουρκικής πολιτείας. Αυτό το Τουρκοορθόδοξο Πατριαρχείο του Παπαευθύμ, έμεινε σύντομα χωρίς πιστούς, χωρίς ποίμνιο, γιατί οι Μικρασιάτες, οι Κωνσταντινουπολίτες και οι Πόντιοι, τους «γύρισαν την πλάτη».
Έπειδή είναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που ακούμε από όλους τους εκπροσώπους των Μικρασιατών, ίσως, κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσαν να σταχυολογηθούν κάποιες ομιλίες, και γιατί όχι, να προτείνουμε στο Προεδρείο της Βουλής, το Μορφωτικό Τμήμα της Βουλής να κάνει μια έκδοση μικρή με όλη αυτή την κατάθεση. Είναι κρίμα αυτές οι καταθέσεις τόσων ανθρώπων από πολλές γωνιές της Ελλάδας, να μείνουν απλώς στα Πρακτικά της Βουλής σε κάποιο συρτάρι. Έτσι, όλος αυτός ο πλούτος θα καταγραφεί για να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν και οι επιστήμονες και οι ίδιοι οι απόγονοι των Μικρασιατών.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι ό,τι καλό σε ό,τι κάνετε και δύναμη στο έργο σας”, κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.