Του Πάνου Σκουρολιάκου*
Ελληνικός και Κινέζικος πολιτισμός, βίοι παράλληλοι. Πρόκειται για τις σπουδαίες κατακτήσεις των δύο λαών που δημιούργησαν από αρχαιοτάτων χρόνων, παρήγαγαν ποίηση, θέατρο, εικαστικές τέχνες, ενέπνευσαν μύθους και εμπνεύσθηκαν από αυτούς, αγνοώντας ο ένας την ύπαρξη του άλλου.
Και οι δύο πολιτισμοί, επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή τους. Ο Κινέζικος Πολιτισμός την κουλτούρα της Ασίας και ο Ελληνικός τον Πολιτισμό και την κουλτούρα της Ευρώπης αλλά και του ευρύτερου Δυτικού λεγόμενου κόσμου. Και οι δύο πολιτισμοί, στα δύο άκρα του πλανήτη, συνέτειναν στη δημιουργία δύο κόσμων σκέψης, συνηθειών, κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης, επηρεάζοντας ανθρώπους, έθνη, λαούς σε μεγάλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.
Όταν λοιπόν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να έρθουν σε επαφή ο ένας πολιτισμός με τον άλλον, πριν ακόμα από μελέτες και αναλύσεις των επιστημόνων, μια μεγάλη αλληλοεκτίμηση γεννήθηκε ανάμεσα στο Ελληνικό και Κινέζικο πνεύμα. Μια αόρατη δύναμη, συνέδεσε τις παράλληλες πανάρχαιες ρίζες και τις παράλληλες πολιτισμικές κατακτήσεις των πνευματικών πρωταγωνιστών δύσης και ανατολής. Ο χρόνος αλληλογνωριμίας κυλούσε αργά. Από το Βυζάντιο, στα νεώτερα χρόνια και από εκεί στο σήμερα.
Η σημερινή Κίνα εκτιμά και θαυμάζει τον Ελληνικό πολιτισμό, και εξ αιτίας αυτής της παράλληλης πορείας, αλλά και των κοινών στοιχείων θεώρησης της ζωής και του κόσμου, στα πρωταρχικά βήματα των πολιτισμών. Όσον αφορά τη χώρα μας, πρόκειται για βήματα που έχουν να κάνουν με τους αρχαίους φιλοσόφους, την αρχαία γραμματεία αλλά και στοιχεία κοινωνικής ζωής όπως αυτά εκφράζονται στην οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων για παράδειγμα κατά την αρχαιότητα. Πράγματι, αυτό που γνωρίζουν περισσότερο και βέβαια θαυμάζουν απεριόριστα οι κινέζοι, είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα. Δεν μένουν μόνον στο αθλητικό ιδεώδες, αλλά εντυπωσιάζονται και από την πολιτισμική του διάσταση και ακόμα για τις συνήθειες και τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που επηρέασαν.
Οι κινέζοι όμως, αγαπούν και την νεώτερη ελληνική πνευματική παραγωγή. Ο Νίκος Καζαντζάκης που πολύ αγάπησε την Κίνα και πολύ αγαπήθηκε από αυτήν, λέει κάπου πως «Αν ξύσεις έναν Κινέζο, από κάτω θα βρεις έναν Έλληνα και αν ξύσεις έναν Έλληνα από κάτω θα βρεις έναν Κινέζο».
Ο «γίγας» αυτός της ασιατικής ηπείρου λοιπόν, έρχεται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Δραστηριοποιείται και στη δύση, μεταφέροντας εμπόρια, πολιτισμό, στάση ζωής. Οργανώνει λοιπόν ένα μεγάλο εξωστρεφές σχέδιο, με τίτλο « One Belt One Road», που είναι ένας οδικός χάρτης με πολιτισμικά, πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά. Αποτελείται από δύο άξονες. Τον βόρειο χερσαίο άξονα «Silk road Εconomic Βelt» και τον νότιο θαλάσσιο, «21st Century Maritime Silk Road». Η χώρα μας, αποτελεί στρατηγικό σταθμό στην εξέλιξη αυτού του θαλάσσιου οδικού χάρτη.
Σε μια εποχή κρίσεων πολιτικών και οικονομικών, γεωπολιτικής αστάθειας, παγκόσμιας ανασφάλειας και ταυτόχρονα σε μία περίοδο αναδιάταξης και επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών επιλογών τόσο από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ε.Ε.) όσο και από την πλευρά των μικρότερων δρώντων του παγκόσμιου συστήματος, η Ελλάδα και η Κίνα συναντώνται και μέσω του πολιτισμού. Πριν από λίγες ημέρες, η Βουλή των Ελλήνων, ενέκρινε την συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την Αμοιβαία Ίδρυση Πολιτιστικών Κέντρων».
Σε Αθήνα και Πεκίνο λοιπόν, θα ιδρυθούν ιδρύματα που θα έχουν ως σκοπό να διευρύνουν την αμοιβαία συνεννόηση μεταξύ των δύο λαών και βέβαια να ενισχύσουν την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών. Πολιτιστικές δράσεις, όπως εκθέσεις, παραστάσεις και σεμινάρια, η έκδοση εντύπων και η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού, θα καταστήσουν τους πολίτες γνώστες και κοινωνούς των δύο πολιτισμών, σε Ελλάδα και Κίνα.
Ανοίγεται έτσι άλλος ένας σημαντικός δρόμος για την επαφή μας με μια μεγάλη οικονομική και πολιτιστική δύναμη. Το Πολιτιστικό Κέντρο μας στο Πεκίνο θα προβάλει την σύγχρονη ελληνική τέχνη και τους έλληνες δημιουργούς. Ευελπιστούμε πως θα ακολουθήσουν μετακλήσεις, όπου θα αξιοποιηθεί αυτό που ονομάζουμε «βαριά βιομηχανία της χώρας», δηλαδή ο πολιτισμός.
Το πιο σημαντικό όμως είναι κινέζοι και έλληνες, να γνωρίσουμε πιο οργανωμένα και με ένταση, τις ρίζες, τα επιτεύγματα και την ψυχή των δύο λαών.
*Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής.